Na Glavnem trgu kot na klasikah

28.8.2016 | 17:50

Na Glavnem trgu kot na klasikah
Na Glavnem trgu kot na klasikah
Foto: B. B.

Foto: B. B.

Novo mesto - Kolesarske dirke s ciljem na novomeškem Glavnem trgu se po pravilu končajo s sprintom glavnine, tokat pa so gledalci videli razplet, kakršen je značilen za težke enodnevne preizkušnje. Za zmago na 9. izvedbi dirke Hrvaška-Slovenija (UCI 1.2) sta se na Kandijskem mostu in granitnih kockah Glavnega trga tako pomerila Nemec Jannik Steimle (Team Felbermayr - Simplon Wels) in Švicar Patrick Schelling (Team Vorarlberg).

Boljši je bil mlajši, komaj 20-letni Nemec, šest sekund za njima pa je v cilj pridirjala še skupina 15 zasledovalcev, med katerimi si je zmagovalni oder priboril 22-letni Gorenjec, kolesar kranjske Save, Žiga Grošelj. Najboljši med kolesarji Adrie Mobil je bil Radoslav Rogina na 8. mestu.  Rezultati ...

Krivca za netipičen razplet sta bila visok ritem dirkanja in najbrž tudi vročina, ki sta kolesarje prignala do njihovih skrajnih moči. Kako naporna je bila dirka, priča tudi podatek, da so od 149 kolesarjev, kolikor jih je bilo opoldne na startu pred hrvaškim narodnim gledališčem v Zagrebu, do cilja v Novem mestu prišli komaj 103.

Prvih 100 km od Zagreba skozi Posavje in prek Bučke v Novo mesto je bilo peklenskih. Na vzponu na Studenec je uspel pobeg deseterici ubežnikov, med katerimi je bil tudi mladi domači kolesar Jon Božič. Skupinica je v ospredju zdržala vse do sredine tretjega od štirih zaključnih balkanskih krogov (Novo mesto-Otočec-Ratež). Od tu naprej je dirka postala le še bolj kaotična. Napadi so se vrstili eden za drugim, glavnina je razpadla na večje in manjše skupine, odločilna akcija pa je nekaj kilometrov pred ciljem uspela Nemcu in Švicarju, ki sta na Kandijski most prišla s kakimi dvesto metri naskoka, kar je bilo dovolj, da sta si razdelila prvi dve mesti.

B. B.

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava