avto moto

Veterana Koščak in Gajser zadovoljna, Tim razočaran

29.8.2016 | 08:40 | Mitja Pungarčič/Mediamark
Foto: Andreja Prel/AMZS

Veterana Koščak in Gajser zadovoljna, Tim razočaran
Veterana Koščak in Gajser zadovoljna, Tim razočaran
Veterana Koščak in Gajser zadovoljna, Tim razočaran
Veterana Koščak in Gajser zadovoljna, Tim razočaran

Assen - Vikend, ko je slovenska in mednarodna športna javnost odkrito pričakovala, da bo že dve dirki pred koncem svetovnega prvenstva Tima Gajserja v nizozemskem Assnu okronala kot najmlajšega svetovnega prvaka v zgodovini tega garaškega športa, se to žal ni zgodilo. Tokrat se je na najzahtevnejši peščeni podlagi, ki jo je iz sobote na nedeljo še dodatno otežil obilen dež, usoda poigrala z našim šampionom.

Že v prvi vožnji je Gajser po dokaj dobrem štartu že v drugem ovinku v gneči padel in dirko dejansko začel iz ozadja. Prvi krog je zaključil na 33. mestu. V res zahtevnih pogojih mu je ob še enem padcu uspelo priti vse do 12. mesta. V drugi vožnji pa je, kot so njegovi konkurenti in navijači že do dobra navajeni, štartal bolje in začel dirko s šestega mesta. Po nekaj uvodnih krogih ni pretiraval in se je vozil na petem, potem pa se je začel njegov ples. V le enem krogu je prišel že na tretje mesto, in ko je že kazalo, da bo napadel Belgijca Desaila in vodilnega Italijana Cairolija, se je nekoliko nepremišljen in brutalen napad končal z vratolomnim padcem. Pri tem jo je na srečo skupil le motor, tako da vožnje Gajser ni mogel nadaljevati. Razočaranja Tim ni skrival, saj se je pri sebi zavedal, da bi  lahko ob nekoliko bolj premišljeni vožnji tudi zmagal. Na srečo je točkovna prednost, kljub temu, da se je zmanjšala z 99 na 65 točk, še vedno dovolj velika, da primat v skupnem seštevku prvenstva ni niti malo ogrožen. Tim bo, kot je dejal, z očetom in trenerjem Bogomirjem dobro analiziral to dirko in se z očetovo pomočjo psihično še bolje pripravil na zadnji dve dirki, ki bosta v prihodnjem mesecu v ZDA.

Še več dela pa sta s peščeno in mokro stezo imela naša predstavnika na dirki svetovnega veteranskega prvenstva. Tu sta nas zastopala Timov oče Bogo in Borut Koščak, ki je sicer tudi član uspešnega dolenjskega AMD društva Šentvid pri Stični. Po sobotni prvi vožnji je kazalo, da bo Bogo z nekoliko več izkušnjami na peščenih stezah dosegel precej boljši rezultat od Koščaka, a se je ob včerajšnji drugi vožnji zaradi dežja ponoči in kar obilne plohe pred samim.štartom druge vožnje stvar nekoliko obrnila. Starejšemu Gajseru je sicer uspel odličen štart, prva dva kroga je vozil celo na četrtem mestu ter po drobnih napakah na polovici vožnje na zanesljivem sedmem mestu, kar je dalo slutiti na vrhunsko uvrstitev med deseterico, vse upe pa je neto razblinil klanček oz. odskočišče na ciljnem skoku. Kot mnogi pred njim in za njim je tudi on ob le majhni neprevidnosti ostal za nekaj časa zagozden v blatnem objemu in je drugo vožnjo zaključil na 21. mestu.

Naš drugi as v rokavu, Koščak, je sobotno prvo vožnjo ob težavah s progo in njeno peščeno podlago, ki je klenemu Dolenjcu, kljub dobremu štartu, nevajenemu peska delala sive lase, končal kot trideseti. V včerajšnji drugi vožnji pa je ob nekoliko slabšem štartu Koščak pokazal, iz kakšnega testa je. Iz ozadja se je prebil vse do 19. mesta. Po dirki je Bobo, kot prijatelji kličejo Koščaka, odkrito povedal, da v svoji več kot 30-letni dirkaški karieri ni bilo zanj težje dirke in podlage od te navožene peščene na najstarejšem evropskem motorističnem dirkališču. TT Circuit v Assnu je namreč svojo prvo motoristično dirko organiziral davnega leta 1925.

Skratka ob uvrstitvi skozi kvalifikacije na glavno dirko, ki je rezervirana za najboljšo štirideseterico veteranov, sta naša predstavnika na koncu dosegla zelo dober rezultat: Gajser dvaindvajseto in Košcak triindvajseto mesto.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava