dolenjska

FOTO: Iskali sledi, zabijali žeblje, kurili, delali kalužo ...

29.8.2016 | 15:30 | I. Vidmar

Udeleženci Tabora mladih so skopali in uredili kalužo, kjer si bodo tešile žejo divje živali. (Foto: I. Vidmar)

Udeleženci Tabora mladih so skopali in uredili kalužo, kjer si bodo tešile žejo divje živali. (Foto: I. Vidmar)

Udeleženci tabora mladih z mentorji in vodstvom tabora (Foto: I. Vidmar)

Udeleženci tabora mladih z mentorji in vodstvom tabora (Foto: I. Vidmar)

Stane Gabrijel, vodja tabora

Stane Gabrijel, vodja tabora

Pajkež - Včeraj se je pri lovskem domu na Pajkežu končal letošnji Tabor mladih, ki ga je že četrto leto zapored, prvi dve leti je bilo to na Ojstrem vrhu, pripravila Zveza lovskih družin Novo mesto, kar štirideset otrok z njenega območja pa je tri dni preživelo v naravi in se učilo o vsem, kar lahko človek najde v njej.

Odločitev za organizacijo takega tabora za vodjo Staneta Gabrijela in njegove sodelavce pred štirimi leti ni bila lahka, saj s tem niso imeli izkušenj, a jim je tabor že prvo leto, ko se ga je udeležilo 17 otrok, dobro uspel in letos se je zgodilo, da so morali kar tretjino od šestdesetih prošenj za udeležbo na taboru zavrniti, zato razmišljajo, da bi prihodnje leto, če bodo le zbrali dovolj denarja, tabor pripravili v dveh terminih.

Tabor mladih je namreč, kar je danes redko, brezplačen, saj ga v celoti financira novomeška zveze lovskih družin, ki združuje 21 društev in 1200 lovcev. Med mentorji so se tudi tokrat vodji tabora Stanetu Gabrijelu, tajniku novomeške zveze lovskih družin, pri delu z mladino pridružili gozdar Marjan Grah, ki jim je predstavil gozd, vrste dreves in drugega gozdnega rastlinja ter pojasnil pomen gozda, upokojeni mirnopeški učitelj Tone Perko, ki je bil namestnik vodje tabora, z geografinjo Darjo Gros pa so otroci spoznavali divjad in se učili prepoznavati sledi živali. V delo z mladimi so se vključili tudi lovci lovske družine Dolenjske Toplice, v čigar domu so stanovali otroci, pa kinologi, lokostrelci in športni strelci iz Dolenjskih Toplic.

Še marsikaj, kar večini današnjih otrok ni dano spoznati, so spoznavali udeleženci tabora - kako v naravi varno zakuriti ogenj, kako si na njem pripraviti preprost obrok, kako najti hrano v gozdu, kako postaviti bivak oziroma zatočišče in v njem prenočiti pa tudi kako se orientirati v naravi so se učili.

Marsikateri otrok se je na taboru prvič srečal z žeblji, kladivom, sekiro in žago za les ali pa krampom, motiko in lopato. Otroci so se pod vodstvom mentorjev lotili postavljanja lovske preže, izkopali in uredili so tudi kalužo za napajanje divjih živali ter sodelovali pri kuhanju golaža, s katerim so pogostili tudi starše, ki so prišli na zaključno prireditev. Žal jim tokrat ni uspelo videti toliko živali, kot so jih srečali na Ojstrem vrhu, so pa čez noč nastavili kamero, ki je posnela vse živali, ki so ponoči prišle na krmišče, ogledali so si tudi več filmov o živalih, si od blizu ogledali nagačene živali, kakršne živijo na območju tabora, ter o njihovih značilnostih in lastnostih brali v brošurah in knjigah.

‹ nazaj

Galerija (28)

Tabor mladih-001
Tabor mladih-002
Tabor mladih-003
Tabor mladih-004
Tabor mladih-005
Tabor mladih-006
Tabor mladih-007
Tabor mladih-008
Tabor mladih-010
Tabor mladih-011
Tabor mladih-012
Tabor mladih-013
Tabor mladih-014
Tabor mladih-015
Tabor mladih-016
Tabor mladih-017
Tabor mladih-018
Tabor mladih-019
Tabor mladih-020
Tabor mladih-021
Tabor mladih-022
Tabor mladih-023
Tabor mladih-024
Tabor mladih-025
Tabor mladih-026
Tabor mladih-027
Tabor mladih-028
Tabor mladih-029

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava