kronika

Poslovne goljufije, oškodovanje upnikov in lažni stečaj

30.8.2016 | 16:15 | J. S.

Ilustrativna fotografija (arhiv DL)

Ilustrativna fotografija (arhiv DL)

Novomeški kriminalisti so v zadnjem obdobju zaključili več zahtevnih kriminalističnih preiskav in na pristojno tožilstvo podali kazenske ovadbe zaradi kaznivih dejanj s področja gospodarske kriminalitete.

Zaradi kaznivega dejanja poslovne goljufije po 228. členu KZ-1 so podali kazensko ovadbo zoper 62-letnega osumljenca iz Novega mesta. Zaradi poslovne goljufije so skladno z Zakonom o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja ovadili tudi podjetje iz Novega mesta. Med preiskavo so ugotovili, da je 62-letni osumljenec v letu 2012 pri sklepanju pogodbe preslepil odgovorno osebo oškodovane družbe. Za zavarovanje obveznosti iz naslova nabave blaga je dal določeno obliko zavarovanja, ki jo je že pred tem dal v zavarovanje drugi pravni osebi. Do poplačila obveznosti tako ni prišlo, za oškodovano pravno osebo pa je nastala premoženjska škoda v višini več kot 260.000 evrov.

Zaradi poslovne goljufije so ovadili tudi 49-letnega osumljenca, odgovorno osebo podjetja iz Novega mesta. Ugotovili so, da je osumljenec za podjetje pri eni izmed slovenskih bank sklenil kreditne pogodbe za sredstva v višini več kot 1,3 milijona evrov in za zavarovanje obveznosti jamčil z določenim premoženjem. Osumljenec je del premoženja odtujil, del pa dodatno obremenil v korist drugih upravičencev in banko na ta način oškodoval za več kot 1,3 milijona evrov.

56-letnega osumljenca iz Novega mesta so kriminalisti ovadili zaradi kaznivega dejanja oškodovanja upnikov po 227. členu KZ-1. Osumljeni samostojni podjetnik je kot dolžnik vedel, da je postal nezmožen za plačilo in je z namenom oškodovanja upnikov v letu 2014 preusmeril poslovanje in finančne tokove na povezano družbo. Upnike je s tem oškodoval za več kot 76.000 evrov.

Na enak način so upnike oškodovali tudi trije osumljenci iz Novega mesta. Kot odgovorne osebe podjetja so vedeli, da je družba kot dolžnik postala nezmožna za plačilo. Z namenom oškodovanja upnikov so finančne tokove družbe preusmerili na povezano družbo, kjer so denarna sredstva tudi dvigovali. Upnike so oškodovali za več kot 600.000 evrov. Osumljence so ovadili tudi zaradi kaznivega dejanja pranja denarja po 245. členu KZ-1.

Zaradi kaznivega dejanja Lažnega stečaja po 226. členu KZ-1 so ovadili 52-letnega osumljenca, ki je kot direktor družbe poslabšal premoženjski položaj družbe in povzročil njen stečaj. V letih 2009 do 2014 je sklenil posojilne pogodbe s svojim podjetjem in s sabo in si izplačal več kot 374.000 evrov. Nekaj malega je vrnil a družbo kljub temu oškodoval za več kot 365.000 evrov, poroča Policijska uprava Novo mesto

Vlomili v bar in delovišče
Ponoči so vlomili v bar Slavček na Jakčevi v Novem mestu. Kot kaže so skozi okno prišli v notranjost in odnesli nekaj deset evrov menjalnega denarja.

V Gorenjih Skopicah so neznanci ponoči na delovišču iz petih delovnih strojev odtujili nekaj več kot 300 litrov dizelskega goriva in povzročili za okoli 450 evrov materialne škode.

Skrivali so se v podvozju tovornjaka
V podjetje v Krškem je zjutraj pripeljal tovornjak s srbskimi registrskimi tablicami s polpriklopnikom. Varnostnik je na tovornjaku opazil štiri osebe, skrite v podvozju tovornjaka, ki so po odkritju takoj zbežale iz kraja. O dogajanju je obvestil policiste. Nekaj minut po obvestilu so krški policisti ob reki Savi prijeli tri državljane Alžirije in mladoletnega državljana Iraka. Po končanem postopku na policijski postaji so bili prepeljani v azilni dom, kjer bodo nadaljevali s preverjanjem okoliščin prestopa državne meje in upravičenost do pridobitve azila, so še sporočili z novomeške Policijske uprave.

‹ nazaj

Komentarji (1)

31.8.2016OceniPepe 
IMENA IN PRIIMKE PROSIM IN NE LETNICE ROJSTVA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava