Končno uredili lastništvo: zelena luč za parkirišča pri lekarni

31.8.2016 | 09:15

Vodenje urada za družbene dejavnosti je sredi avgusta prevzela dr. Jana Bolta. (Foto: M. M.)

Vodenje urada za družbene dejavnosti je sredi avgusta prevzela dr. Jana Bolta. (Foto: M. M.)

Pri osrednji novomeški lekarni bodo po desetletjih pogajanj vendarle zgradili okoli 20 parkirišč. (Foto: B. P.)

Pri osrednji novomeški lekarni bodo po desetletjih pogajanj vendarle zgradili okoli 20 parkirišč. (Foto: B. P.)

Novo mesto - »Po desetih letih pogajanj smo vendarle dosegli dogovor in dobili zemljišče ob osrednji lekarni,« je na včerajšnjem rednem srečanju z novinarji povedal župan Gregor Macedoni in dodal, da naj bi 20 tam načrtovanih novih parkirišč uredili že v sklopu prenove lekarniškega objekta, ki bo zaključena predvidoma v mesecu dni.

Direktorica občinske uprave dr. Vida Čadonič Špelič je povedala, da bodo z letošnjim šolskim letom izvedli ukrep, ki so ga že dolgo snovali: romske učence s pretežno OŠ Bršljin bodo prerazporedili tudi na osnovni šoli Center in Drska.

Vodenje urada za družbene dejavnosti je sicer sredi tega meseca po letu dni od Čadonič Špeličeve prevzela nova vodja. Kot smo poročali, je to dr. Jana Bolta: »Od romskih prvošolcev bosta po dva na OŠ Birčna vas in Šmihel, trije bodo na Grmu, okoli 34 pa jih sodi v šolski okoliš treh šol: Bršljin, Center in Drska. Letos jih bomo prvič razporedili po vseh šolah in ne le v Bršljinu. Naši sodelavci so obiskali vse družine in jim pojasnili spremembe, obljubili so, da bodo otroke pošiljali v šolo.«

Sicer pa je Čadonič Špeličeva med drugim še povedala, da za družbene dejavnosti namenijo 27 odst. celotnega občinskega proračuna in da so kljub nižji glavarini uspeli obdržati ali ponekod še povišati podporo različnim skupinam, predvsem pa da so delovali po načelu pravičnosti.

Izpostavila je področje športa, kjer so se pomanjkanja vadbenih površin lotili na več načinov: »Eden je tudi tak, da smo se z vsemi osnovnimi šolami dogovorili, da bodo nudile svoje telovadnice našim društvom ob popoldnevih in vikendih, ko so sicer prazne. Že samo s tem ukrepom smo za tretjino povečali vadbene površine,« je še dodala.

Župan pa je glede športa povedal, da trenutno zaključujejo menjavo umetne trave na igrišču na Portovalu, objavili so tudi razpis za novo metališče za kopje in kladivo, z novomeško vojašnico oz. obrambnim ministrstvom pa dosegli dogovor, da nekateri treningi od tega tedna naprej potekajo tudi na njihovi travnati površini.

»Treningi potekajo tudi v športni dvorani Marof, čeprav izvajalec zamuja z zaključnimi deli. V kolikor ta ne bodo dokončana v kratkem, bomo uveljavljali bančne garancije,« je dejal. Poleg dvorane bo v teh dneh stekla tudi obnova strehe na Narodnem domu, sicer vredna 72 tisoč evrov, prijavili pa so se tudi na razpise za komunalno urejanje gospodarskih con Brezovica in Livada.

Podrobneje o delu urada za družbene dejavnosti v minulem letu ter načrtih MO Novo mesto glede prenove 28 javnih objektov pa v jutrišnji tiskani izdaji Dolenjskega lista.

M. Martinović

Komentarji (1)

6.9.2016OceniGrega 
To bravo župan. A ste vidl kako se to dela? Občina 2 : 0 podgurje Kot sem že dejal, ta župan je naredil že veliko, do konec mandata bo naredil vsaj še enkrat toliko..... Končno se zadeva premika. Upam da bo izvoljen vsaj še dva mandata.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava