dolenjska

Zvonko Lah pojasnil razloge za odhod iz poslanske skupine SDS

31.8.2016 | 12:50 | J. S.

Zvonko Lah na današnji novinarski konferenci. (Foto: J. S.)

Zvonko Lah na današnji novinarski konferenci. (Foto: J. S.)

Trebnje - Državnozborski poslanec Zvonko Lah je na današnji novinarski konferenci v Trebnjem predstavil svojo odločitev, da zapušča poslansko skupino SDS.

»V stranki je čedalje več nedemokratičnih postopkov, preveč je ukvarjanja s preteklostjo ter premalo s sedanjostjo in prihodnostjo, na gospodarskem področju se ne dela, kot bi se lahko ali kot sem pričakoval, nič se ni premaknilo na področju kmetijstva, kjer sem videl priložnost, da SDS prevzame vlogo SLS, ki je ni v parlamentu,« je našteval Lah.

Kot je med drugim poudaril, na nedemokratične postopke kaže tudi dogajanje v Trebnjem pred zadnjimi lokalnimi volitvami, ko je iz trebanjskega občinskega odbora SDS protestno izstopilo 21 članov. »Mislim, da je bil vzrok ta, da si je pred lokalnimi volitvami nekdo zaželel, da bi kandidiral v Trebnjem. Sam sem vsakič dobil večji odstotek podpore, kot so ga volivci namenili stranki, zato so si zamislili, da je v Trebnjem lahko izvoljiv vsak. Vendar mi je trebanjski občinski odbor, ki je bil verjetno najbolj aktiven v regiji, trikrat pomagal, da sem prišel do takega rezultata. Verjetno pa ne bi podpiral nekoga, ki bi prišel kandidirati iz Ljubljane, zato je bilo treba rušiti občinski odbor pred lokalnimi volitvami, saj bodo državnozborske pred naslednjimi lokalnimi volitvami. Zato so hiteli,« je razlagal o takratnem dogajanju.

Lah se je odzval tudi na trditve SDS, češ da izstopa, ker ga niti člani njegovega lokalnega odbora niso predlagali kot kandidata za prihodnje državnozborske volitve. »Občinski odbor v Mirni Peči me je evidentiral pravočasno, zapisnikar pa ni poslal zapisnika na stranko, kar sem tudi sam spregledal. Ko sem videl, da me ni na listi evidentiranih, sem poiskal zapisnik,« pravi in poudarja, da se je medtem pogovarjal tudi s predsednikom stranke Janezom Janšo, a se je kasneje po pogovoru z Vero Ban, ki je pred meseci izstopila iz SDS, odločil, da zapisnika stranki ne bo predal.

Sicer je Lah na novinarski konferenci še pojasnil, da se je za izstop sredi mandata odločil, ker je na začetku še pričakoval, da bodo delali drugače, aktiven je bil tudi pri projektu pridobivanja kohezijskih sredstev za Suhokranjski vodovod, za katerega so pogodbo podpisali ob letošnjem žužemberškem občinskem prazniku, je poudaril. »Zdaj sem se pa pač na sredini mandata odločil, da naredim ta korak in poskušam do konca mandata še kaj narediti,« je dejal. Delo v Državnem zboru bo tako nadaljeval kot samostojni poslanec, čeprav ne izključuje možnosti, da bi se pridružil kateri od poslanskih skupin. »Kot samostojni poslanec ne bom član odborov in tudi ne bom imel pravice do glasovanja na odborih,« je pojasnil.

Medtem pa državnozborski poslanec, ki je bil izvoljen v volilnem okraju na območju nekdanje občine Trebnje, ostaja član SDS. »Povedal sem, da ne izstopam iz stranke, ker menim, da bolj zastopam vrednote stranke kot pa njeno vodstvo. Če me bo stranka zaradi moje odločitve izključila, kar me verjetno bo, je pa to njihova stvar,« je med drugim še dejal Lah, ki sicer danes ni izključil možnosti, da bi utegnil vnovič kandidirati za mirnopeškega župana.

‹ nazaj

Komentarji (6)

31.8.2016—   (1) (1)Ocenijanez pa ne j.j. 
No končno, pa je ljudi pričela srečevati pamet.
31.8.2016Ocenisevničan 
Kje si Lisec?
31.8.2016Ocenifranci na balanci 
Nekam prestrašeno gleda; da ni kje Janeza zagledal ?! (**)
31.8.2016Ocenivolilec 
za suhokranjski vodovod ste se aktivno ukvarjal od leta 2007. Svaka vam čast. Sedaj smo 2016, kolk je to let. Dolgo ste se boril. Predvidevam da bo voda draga.
31.8.2016OceniTrebanjskih21 
Vse je res. Manjkajo samo imena akterjev. Rezultat takega ravnanja pa bodo pokazale volitve Na občinskih volitvah je že bil viden rezultat . Na naslednjih državotvornih pa še slabši
1.9.2016Ocenianka 
V občini Novo mesto to delajo bolj profesionalno. Najprej so za vodjo urada znižali zahtevano dobo za 1 leto ter še za 1/3 na račun izobrazbe. Pred tem so po navedbah v medijih eno leto "iskali" primernega kandidata, da je želena kandidatka med tem zaključila študij. In potem so med 19 kandidati izbrali želeno kandidatko. Vse lepo po zakonu, transparentno in po najvišjih etičnih normativih.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava