novice splošno

Prometna varnost je naloga za celo leto

31.8.2016 | 14:00 | M.L.

Tako sta policist in predstavnik združenja šoferjev in avtomehanikov iz Novega mesta 1. septembra lani skrbela za varnost otrok na prometni cesti pri osnovni šoli Brusnice. (Foto: M. L.)

Tako sta policist in predstavnik združenja šoferjev in avtomehanikov iz Novega mesta 1. septembra lani skrbela za varnost otrok na prometni cesti pri osnovni šoli Brusnice. (Foto: M. L.)

Ob začetku šolskega leta na agenciji za varnost prometa v prvih šolskih dneh svetujejo posebno previdnost. Mateja Markelj iz agencije za varnost prometa, kot poroča STA, staršem svetuje, naj z otroki prehodijo šolsko pot in jih opozorijo na nevarnosti. Na voznike pa se obrača s priporočilom, da naj bodo zlasti v prvih šolskih dneh dodatno pozorni na otroke v prometu. Svetuje, da naj tudi na prehodih za pešce in zavijanju prednost odstopijo ranljivejšim udeležencem v prometu.

Ni odveč opozoriti, da morajo biti otroci med vožnjo pripeti z varnostnim pasom. Otroke do sedmega leta starosti morajo po zakonu spremljati odrasle osebe. Za prvošolce in drugošolce je tudi obvezna rumena rutica.

Statistika o dogajanju na cesti ob začetkih šolskega leta je kar spodbudna. Zadnjih šest ali sedem let po navedbah agencije za varnost prometa na poti v ali iz šole ni umrl ali bil huje poškodovan noben otrok. »Zato lahko rečemo, da je Slovenija na tem področju med varnejšimi državami," pojasnjuje Markljeva.

Toda skrbi podatek, da so otroci v naši državi pogosto udeleženci prometnih nesreč. "Predšolski otroci so najbolj izpostavljeni kot potniki, starejši otroci pa kot pešci in kolesarji," pravi Markljeva.

Na agenciji so sicer v letošnjem letu pripravili kar nekaj ukrepov, s katerimi želijo zagotoviti varnost otrok in mladostnikov v prometu ter slediti cilju Vizije 0: nič umrlih in hudo poškodovanih otrok na šolskih poteh.

Z uveljavitvijo novega prometnega znaka šolska pot bodo med drugim zagotovili 30 triopan znakov, ki bodo na izpostavljenih mestih opozarjali voznike, naj bodo še dodatno pozorni na otroke. Poleg tega so podelili v brezplačno uporabo za eno leto petnajst prikazovalnikov hitrosti "Vi vozite", ki bodo na lokalni ravni opozarjali voznike na hitrost vožnje.

V Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) so - tako STA - v sodelovanju z avto-moto društvi in policijo v teh dneh začeli izvajati preventivno akcijo, v kateri maskoti Anja in Zdravko po različnih krajih v Sloveniji v križiščih ob šolah voznike opozarjata, čez koliko dni se otroci vračajo v šolo. Jutri bosta nosili sporočilo Še 365 dni!, s čimer na AMZS želijo spomniti, da je zagotavljanje prometne varnosti naloga za vse leto.

Tudi v začetku letošnjega šolskega leta bodo otrokom na nevarnejših delih poti v šolo pomagali prostovoljci. Bolj kot običajno bodo v prometu v bližini šol prisotni policisti, ki bodo preverjali med drugim hitrost vozil in uporabo varnostnih pasov.

‹ nazaj

Komentarji (5)

1.9.2016 1   (1)   (0)   Ocenianka 
V občini Novo mesto to delajo bolj profesionalno. Najprej so za vodjo urada znižali zahtevano dobo za 1 leto ter še za 1/3 na račun izobrazbe. Pred tem so po navedbah v medijih eno leto "iskali" primernega kandidata, da je želena kandidatka med tem zaključila študij. In potem so med 19 kandidati izbrali želeno kandidatko. Vse lepo po zakonu, transparentno in po najvišjih etičnih normativih.
1.9.2016Ocenimojca 
sem prepričana , da je izbor zelo dober , če bi tebe izbrali ANKA Ne bi bilo dobro za Novo mesto
1.9.2016 1   (1)   (0)   OceniJan 
Mojca saj ni važno če je dobra, važno da je naša? Če nebi bila dobra, je nebi morali eno leto čakati, da je zaključila študij! A ne? Delovne izkušnje pa so tako in tako brez veze saj bo itak morala delati to, kar ji bo naročil Macedoni? Je pa sigurno lažje izbrati nekoga kogar poznaš kot enega od ostalih 18 kandidatov mar ne? Župan je obljubil, da bo delal transparentno. In iz večine zaposlitev katere je izvedel je transparentno, da je izbral svoje prijatelje.
1.9.2016Ocenianka 
Fikret kot pravilno ugotavljaš je izbrana kandidatka zaključila študij 15.10.2015. V preteklosti je bilo za to delovno mesto predvideno 7 let delovnih izkušenj, vendar so te v razpisu znižali na 6 let ter še za 1/3 na račun izobrazbe.
1.9.2016Ocenianka 
Fikret glede na to, da imaš informacije iz prve roke te prosim še za naslednje odgovore: Ali se za vodjo urada v občini Novo mesto ne zahtevajo delovne izkušnje na vodstvenih delovnih mestih? Ali v delovne izkušnje šteje tudi delo preko študentskega servisa? Ali s študijem prava na Mariborski fakulteti istočasno teče tudi benificirani delovni staž?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava