posavje

Boštjan Gorenc Pižama z otroki v Sevnici o Varnih točkah

1.9.2016 | 14:30 | M. M.

Na prvi šolski dan je sevniške šolarje obiskal Boštjan Gorenc Pižama, ki je tudi promotor Unicefovih Varnih točk. (Foto: Unicef Slovenije)

Na prvi šolski dan je sevniške šolarje obiskal Boštjan Gorenc Pižama, ki je tudi promotor Unicefovih Varnih točk. (Foto: Unicef Slovenije)

Boštjan Gorenc Pižama z otroki v Sevnici o Varnih točkah

Sevnica - Unicef Slovenija ob začetku novega šolskega leta otrokom sporoča, da se lahko v primeru stiske ali težav vse leto zatečejo po pomoč v Unicefove Varne točke, ki jih je v Sevnici že 11. Ob tej priložnosti je sevniške šolarje obiskal priljubljeni komik, literarni, gledališki, televizijski in radijski ustvarjalec Boštjan Gorenc Pižama, ki je tudi promotor Varnih točk, so sporočili iz Unicefa.

»Vsi – odrasli in otroci – se včasih znajdemo v stiski – večji ali manjši. Pomembno je, da o težavah spregovorimo z osebo, ki ji lahko zaupamo. Otroci lahko v Varnih točkah brez strahu spregovorite o svojih težavah, saj vas tam čakajo ljudje, ki vam bodo prisluhnili in vam pomagali. Četudi se vam morda kakšna od težav zdi nepremostljiva, jo lahko s skupnimi močmi razblinimo in jo naredimo znosnejšo,« je učencem v osnovni šoli Sava Kladnika sporočil Boštjan Gorenc Pižama.

V 74 krajih po vsej Sloveniji se nahaja že preko 600 Varnih točk, v projekt pa je prostovoljno vključenih več kot 1300 posameznikov, ki so usposobljeni za nudenje pomoči otrokom. Varne točke prepoznamo po nalepki, smejoči se hišici, ki je nameščena na vidno mesto ob vhodu.

Varne točke so posebej označeni javni prostori, ki so prostovoljno pripravljeni nuditi pomoč otrokom in mladostnikom v stiski: če so se izgubili, jim grozijo sovrstniki, ne morejo priti domov oziroma bi želeli priti v stik s starši … Nahajajo se v javno dostopnih prostorih, kot so mladinski center, policija, lekarna, knjižnica, zavarovalnice, banke, cvetličarna, trgovina itd., v njih pa lahko skupaj že več kot 1300 posameznikov otrokom nudi trenutno zaščito, pomoč ali zgolj nasvet v stiski.

V Varne točke po vsej Sloveniji se na leto zateče več sto otrok. Lani so zabeležili 47 obiskov otrok, ki so se znašli v resnejših težavah, ko je bilo potrebno posredovanje strokovnih služb, kot so šola, policija ali center za socialno delo, saj so primeri zajemali medvrstniško nasilje, nadlegovanje, družinske spore. V več kot 150 primerih so se otroci znašli v manjših težavah. Slednjih je bilo še več, vendar vseh primerov manjših težav oz. obiskov osebje v točkah ne beleži. Včasih otroci Varne točke obiščejo, ker potrebujejo prijazen pogovor ali zgolj iz radovednosti, kako je točka videti. Od leta 2003, odkar obstajajo Varne točke v Sloveniji, beležijo tudi primer suma spolne zlorabe in 10 primerov nadlegovanj, so še zapisali v sporočilu za javnost.

Seznam Varnih točk po Sloveniji je na voljo na njihovi spletni strani in v priponki spodaj.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava