V Ribnici danes v znamenju suhe robe

4.9.2016 | 08:30

Fotografija je ilustrativna (Foto: M. L.-S., arhiv DL)

Fotografija je ilustrativna (Foto: M. L.-S., arhiv DL)

Ribnica - Prvo nedeljo v septembru je Ribnica že tradicionalno v znamenju suhe robe in lončarstva. Tako danes vabi na že 41. Ribniški semenj, ki predstavlja vrhunec Ribniških dni, hkrati pa nadaljuje dolgo in bogato tradicijo sejmov suhe robe in lončarstva v Ribniški dolini. Kulturno-etnografska prireditev iz leta v leto privablja vse več obiskovalcev in razstavljavcev.

Prvi sejmi suhe robe in lončarstva so se, kot poroča STA, tod odvijali že v 16. stoletju, ko so imeli ribniški tržani s cesarskim dovoljenjem tedenske sejme kot posebno trško svoboščino. Skozi stoletja so se sejmi selili v Sodražico, pa znova v Ribnico, od leta 1976 pa imajo v Ribnici spet vsakoletni sejem suhe robe in lončarstva, so zapisali v tamkajšnjem turističnem društvu.

Tradicionalna kulturno-etnografska prireditev se je v zadnjem desetletju razvila v večdnevno dogajanje, t.im. Ribniške dneve, iz leta v leto pa privablja vse več obiskovalcev, tudi iz tujine. Zadnja leta beležijo že preko 50.000 obiskovalcev, število stojnic pa je že preseglo številko 500, so navedli na STA.

Ribniško turistično društvo zadnja leta s pomočjo občine in drugih ustanov poleg semanjega vrveža oživlja tudi kulturni utrip, na primer z Grajskimi večeri, ki se odvijajo v ribniškem Gradu vsak petek v juliju in avgustu in predstavljajo uvod v Ribniške dneve.

M. Ž.

Komentarji (1)

4.9.2016Ocenilojze 
pijanica

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava