kultura

Kočevski ribiči so posneli film o sulcu

14.9.2016 | 08:05 | M. L.-S.

Tomaž Arko, predsednik Ribiške družine Kočevje (Foto: M. L.-S.)

Tomaž Arko, predsednik Ribiške družine Kočevje (Foto: M. L.-S.)

Kočevje - Ribiška družina Kočevje, ki je bila ustanovljena leta 1955, je v lanskem jubilejnem letu začela snemati film o sulcu. Kot pravi predsednik Ribiške družine Kočevje Tomaž Arko, je bilo o sulcu že veliko napisanega, posnetih pa je bilo tudi že več filmov o lovu na to najplemenitejšo ribo sladkih voda, ki ji ribiči pravijo »kralj voda«. »Kočevski ribiči pa smo prvi posneli film o celotnem življenju »kralja voda« in imamo to srečo, da smo to lahko posneli na naši Kolpi,« pravi Arko.

Snemanje filma o sulcu so tako kot že pred leti, ko so posneli film, ki prikazuje ribolov v vseh vodah, s katerimi Ribiška družina Kočevje gospodari: v Rinži, Kolpi in Čabranki ter Rudniškem in Reškem jezeru, zaupali srbski ekipi Jovana Simonovića, ki je po svetu posnela že veliko filmov za oddajo Lov i ribolov. Film so začeli snemati lani pozimi in ga končali letos spomladi, v letu, kot pravi Arko, ki je v slovenski ribiški srenji proglašeno za leto sulca. Tudi to pa je eden od razlogov, kot pojasnjuje Arko, da so se odločili, da film o sulcu prikažejo na bolj slovesen način in ribiče javnosti prikažejo tudi v drugačni luči, ne samo kot čistilce okolja in ribolovce, ampak tudi kot naravovarstvenike in velike ljubitelje najplemenitejše ribe sladkovodnih voda.

Premierna predstavitev filma bo v Kulturnem centru Kočevje, v sredo, 21. septembra, ob 18. uri, med številnimi vabljenimi pa se je bo udeležil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava