kultura

Mestna veduta se je naselila v Slonu

17.9.2016 | 20:00 | I. V.

Del ekipe ljubiteljskih likovnikov, avtorjev grafičnih map 10 + in Mestna veduta po odprtju razstave v Galeriji Slon. (Foto: I. Vidmar)

Del ekipe ljubiteljskih likovnikov, avtorjev grafičnih map 10 + in Mestna veduta po odprtju razstave v Galeriji Slon. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Sinoči je skupina ljubiteljskih likovnih ustvarjalcev v Galeriji Slon v Novem mestu predstavila unikatni grafični mapi 10 + in Mestna veduta, ki sta nastali v okviru likovne delavnice novomeške območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti.

V unikatno grafično mapo Mestna veduta je svoja delo prispevalo deset avtorjev. Grafični listi so natisnjeni v tehniki globokega tiska v nakladi trideset izvodov. V letu praznovanja 650-letnice Novega mesta so Rowena Božič, Liljana Čuček, Nataša Franko, Maja Mlakar, Vida Praznik, Boštjan Pucelj, Violeta Sekulovski, Aleša Sušnik Škedelj, Sabina Šiler Hudoklin in Ines Zgonc vsak na svoj  način pod mentorstvom profesorja grafike na reški akademiji uporabnih umetnosti Hama Čavrka vsak na svoj način upodobili značilne vedute mesta ob Krki in s tem razvijali in poglabljali svoje likovno znanje in tehniko.

Prav tako unikatna grafična mapa 10 + je izšla v petindvajsetih izvodih, ob že omenjenih avtorjih pa je vanjo vložen tudi list Tamare Rifelj. Za razlike od mestne vedute so vanj umeščena precej bolj abstraktna dela, ki so prav tako v grafični delavnici novomeške območne izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti nastale pod mentorstvom Hama Čavrka.

V likovnem ateljeju JSKD v Novem mestu se ljubiteljski likovni ustvarjalci spoznavajo z različnimi tehnikami likovnega ustvarjanja, že več kot petnajst let tudi z grafičnimi tehnikami, ki so jih v tem času poučevali številni mentorji, med drugimi Janko Orač, Nataša Mirtič, Marin Berovič, Gorazd Šimenko in Dare Birsa. Grafični mapi 10 + in Mestna veduta so prvič predstavili aprila v Dvorani v Parku v Krškem.

‹ nazaj

Galerija (14)

Razstava Slon-001
Razstava Slon-002
Razstava Slon-003
Razstava Slon-004
Razstava Slon-005
Razstava Slon-006
Razstava Slon-007
Razstava Slon-008
Razstava Slon-009
Razstava Slon-010
Razstava Slon-011
Razstava Slon-012
Razstava Slon-013
Razstava Slon-014

Komentarji (2)

19.9.2016Oceniobiskovalec 
Kje pa je g. prof. Branko Suhy ? A on ne sodeluje pri takih delavnicah ? Kot strokovnjak bi imel kaj povedati, da bi bilo delo ljubiteljskih likovnih ustvarjalcev, še boljše.
28.9.2016OceniOBISKOVALKA 
Likovno ustvarjanje je vedno lahko še boljše! Kot so ljubiteljski grafiki sami povedali imajo odlične izkušnje z različnimi mentorji, ključno pa je, da je mentor tudi voljan znanje deliti z ljubiteljskimi ustvarjalci. Nekateri imajo do ljubiteljskih ustvarjalcev zadržke ... včasih tudi tehtne. A v tej skupini so sami entuziasti, ki jih je užitek spremljati ...

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava