dolenjska

Potrebna je dolgoročna rešitev za zagotavljanje vode v romskih naseljih

20.9.2016 | 08:20 | M. K.

Iz potoka, ki naj bi bil močno onesnažen, pije večina Romov v Dobruški vasi. (Foto: arhiv DL)

Iz potoka, ki naj bi bil močno onesnažen, pije večina Romov v Dobruški vasi. (Foto: arhiv DL)

Ljubljana, Škocjan, Ribnica - V Amnesty International Slovenije (AIS) pozdravljajo odločitev vlade, da zagotovi dodatna sredstva za zagotavljanje pravic Romov v jugovzhodni Sloveniji in dostop do pitne vode v naseljih Goriča in Dobruška vas. Hkrati opozarjajo, da je potrebna dolgoročna rešitev. Direktor urada za narodnosti Stanko Baluh računa, da bo pitna voda na voljo danes.

V AIS pozdravljajo, da se je vlada po letih dopuščanja težkih razmer in njihovega vztrajnega, nenehnega opozarjanja odločila, da je potreben nujen ukrep za zagotavljanje pitne vode v najbolj ogroženih romskih naseljih. S tem je vlada na nek način po dolgih desetletjih le pripoznala težko stanje Romov v nelegalnih naseljih, so zapisali v sporočilu za javnost.

Kljub temu, da je tovrsten nujen in začasen ukrep potreben, pa mora biti po navedbah AIS to le začasen ukrep za gašenje najhujših razmer, saj naslavlja "le dostop do vode in še to preko vodnih zabojnikov, torej ne s sistemsko, trajno rešitvijo, ne pa tudi dostopa do sanitarij, elektrike ter druge javne infrastrukture".

Poleg tega mora vlada tovrstne ukrepe, kot opozarjajo, zagotoviti tudi v drugih naseljih, kot so Rimš v Občini Krško, delu Lokev v Občini Črnomelj, Ponovi vas v Grosupljem ter drugje, denimo na obronkih številnih drugih naselij, ki jo sicer v legalnih delih imajo.

"Danes sprejeti ukrep je nujen korak naprej, vsebinsko pa še vedno zgolj nezadostno "krpanje". Še vedno pogrešamo resno, sistematično urejanje zatečenega stanja," so med drugim zapisali v AIS.

Direktor urada za narodnosti Stanko Baluh sklep vlade o dostopu do pitne vode v Goriča in Dobruški vasi vidi kot posledico nedavnega pogovora s predsednikom vlade Mirom Cerarjem. "V najinem pogovoru sem izpostavil najbolj tri kritične točke, to so Ribnica, Novo mesto in Škocjan," je dejal za STA.

Dodal je, da si je sam zelo prizadeval, da se tam "dostavijo stvari, ki so v tem trenutku najpomembnejše", kar pomeni pitna voda v romskih naseljih v Ribnici in Škocjanu in začasen ukrep oz. dostop do električne energije v Žabjaku. Kot je še dejal, si v nadaljevanju prizadevajo, da bi skupaj z ministrstvom za obrambo začeli tudi postopek priključitve elektrike v Žabjaku.

"Gre za potrditev, da se na državni ravni posveča neka skrb za določene težave na samem terenu. Še vedno menim, da se premalo pogovarjamo in premalo sodelujemo," je dejal predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš. Ob tem je poudaril, da Romi sicer sistemsko podajajo predloge, a so ti, ki prihajajo z vseh vetrov, v bistvu že stari in znani. Prepričan je, da romski v Sloveniji primanjkuje moralni kapital. "To je seštevek, koliko smo vsi pripravljeni na sodelovanje in povezovanje za skupni cilj, za lepši romski svet," je še dodal.

Vlada je namreč na včerajšnji dopisni seji, kot smo poročali, odločila, da nameni dodatna sredstva za zagotavljanje pravic Romov v jugovzhodni Sloveniji in s tem zagotovi dostop do pitne vode v naseljih Goriča vas, Dobruška vas št. 35 in Dobruška vas št. 41.

‹ nazaj

Komentarji (4)

20.9.2016 4 (4) (0)Ocenikrneki 
dolgoročno treba zagotoviti tudi to, da bodo redno plačevali prispevke in račune ter dohodnino
20.9.2016Ocenivoda 
Osrkba s pitno vodo bi danes res morala biti v čimvečji meri omogočena vsem..živimo v 21. stoletju in na srečo imamo vode dovolj, da bi jo lahko imeli vsi možnost piti iz lokalnega vodovoda. Na zdravje!
20.9.2016 1 (1) (0)Ocenijoze 
Tudi tako oplemeniteno z rjavo barvo kot jo pijemo v NM...:)
20.9.2016Ocenidolenjc 
Vsi vemo d ajim ni za vodo ampak za evrčke ki jih pričakujejo s tožbo kot odškodnino oni bodo še naprej delal enako kot doslej kot njim paše....do kdaj in na čigav račun pa itak vemo kdo dela za njih..

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava