posavje

Imeli bodo Trg Jožeta Toporišiča

21.9.2016 | 12:45 | M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Brežice - Brežiški občinski svetniki so na zadnji seji sprejeli sklep, s katerim so podprli načrtovano gradnjo pločnika in kolesarske steze na Cesti svobode od krožnega krožišča na severu pri nakupovalnem središču do krožišča jugu v Trnju. V razpravi so govorili o tem, ali naj bodo križišča na tej cesti, ko jo bodo prenovili, semoforizirana ali krožna.

Aljoša Rovan (IDS) je podprl krožna križišča. Ob tem je tudi rekel, da so krožišča, ki jih je občina uredila na Trgu izgnancev in pri osnovni šoli neučinkovita. Pozdravil je načrtovano gradnjo pločnika in kolesarskih stez.

Andrej Vizjak (SDS) je v zvezi z načrtovano naložbo predlagal dopolnilni sklep k že predlaganemu in v amandmaju med drugim predlagal naj prednostno, že spomladi 2017, začnejo graditi pločnik in kolesarsko stezo in zatem urejajo križišča. Vprašal se je tudi o potrebnosti načrtovanih križišč na tem območju. Vizjakov amandma so na koncu sprejeli.

Na omenjenem območju Brežic naj bi po informacijah občine zgradili nov nakupovalni center. Tisti, ki bo gradil to trgovsko središče, naj bi prispeval tudi del denarja v omenjeno preurejanje Ceste svobode, kar so tudi zapisali v dokumente. Razpravljali so tudi o tej trgovski gradnji Marijan Žibert (ROK) je nasprotoval gradnji še enega nakupovalnega središča. Moti ga vrsta trgovine, ki naj bi jo zgradili, vrsto blaga v njej je označil za kramarijo. Moti ga tudi, da naj bi predvideno trgovino zgradili nedaleč od stavbe nekdanje Blagovnice, ki je že nekaj časa prazna, ter od trgovine Brežičanka, ki bo po njegovem tudi kmalu prazna.

V razpravi so imeli različna mnenja tudi o tem, ali naj bodočemu zasebnemu vlagatelju naprtijo obvezno sofinanciranje posodobitve Ceste svobode in kolikšno tovrstno plačilo naj mu naložijo. Jure Pezdirc (lista Sonce) je menil, da ne bi smeli zapisati v odlok določb, ki bodoče vlagatelje prisiljujejo v sovlaganje javne komunalne opreme. To po Pezdirčevem mnenju odvrača morebitne vlagatelje. Župan Ivan Molan je odvrnil, da taka določba v dokumentih daje občini pač neko pogajalsko izhodišče. Tudi Stanko Tomše (SMC) je podobno kot Pezdirc nasprotoval določbam, ki bi zavezovale bodočega vlagatelja za sofinanciranje cestne gradnje. Tudi po Tomšetovem mnenju take določbe lahko odvrnejo vlagatelje.

Občinski svet je po dolgi razpravi sprejel sklep, po katerem bodo v Brežicah del Trga izgnancev preimenovali v Trg Jožeta Toporišiča, in sicer po pokojnem velikem slovenskem jezikoslovcu z Mosteca. Gre za prostor, kjer so Knjižnica Brežice, Dom kulture Brežice in bodoča fakulteta za turizem. Predlog o preimenovanju je podrobno pojasnila predstavnica civilne iniciative v spomin doktorju Jožetu Toporišiču Mostec Irena Majce. Kot je povedala, so pobudniki preimenovanja stremeli za tem, da bi za določitev novega uličnega imena izbrali del mesta s kar najmanj zasebnimi naslovi, da ne bi prebivalci imeli stroškov s spreminjanjem dokumentov. V tem smislu so izbrali dobro.

Toda na seji so nekateri razpravljavci, med temi Anton Zorko (DeSUS), menili, da bi morali v Brežicah Toporišiču dodeliti drug, bolj izstopajoč prostor. V razpravi so nekateri izrazili tudi pomisleke, češ da s preimenovanjem zmanjšujejo Trg izgnancev, kar bi izgnanci lahko razumeli kot omalovaževanje njihove žrtve med drugi svetovno vojno. Irena Majce in še nekateri so poudarili, da je bil tudi Toporišič izgnanec. Ivan Urek (ROK) je v razpravi dejal, da je predsednik ene od izgnanskih organizacij in da podpira preimenovanje. Župan Molan je menil, da poimenovanja ulice v Brežicah s Toporišičevim imenom najverjetneje ne bo nikoli, če na tej seji ne bodo sprejeli predlaganega preimenovanja dela Trga izgnancev.

Andrej Vizjak pa je pomisleke pospremil z začudenjem, češ, bila je javna razprava o predlaganem novem uličnem imenu, a ljudje niso izrazili pomislekov.

V razpravi o preimenovanju so govorili tudi o tem, ali bodo bližnjo cerkev in drevored vključili v novi Trg Jožeta Toporišiča. S predlogom, ki so ga sprejeli včeraj, je cerkev izvzeta. Na razpravo Ferda Pinteriča (lista Sonce) in na predlog Jožefa Piltaverja (lista Sonce) so na koncu v sklep dopisali, da bo Trg Jožeta Toporišiča obsegal tudi ta del, oziroma, da bo občina začela postopek, da bi se bo to zgodilo.

S preimenovanjem se je včeraj mudilo, ker pobudniki želijo, da bodo Brežice Trg Jožeta Toporišiča imele že 11. oktobra letos, ko bodo počastili 90 let akademikovega rojstva in sklenili niz dogodkov pod skupnim naslovom Toporišičevo leto, ki ga usklajuje Programski odbor Toporišičevo leto.

Svetniki so tudi podprli prenovo nogometnega stadiona Brežice, ki jo je predlagala občina. Prav tako so soglašali z gradnjo Vodnega centra Brežice, tj. kajakaške steze pri nastajajoči hidroelektrarni v Brežicah.

Sprejeli so tudi nekaj sklepov o prostorskem urejanju na območju občine. Med drugim je pri tem potekala precej dolga polemična razprava v zvezi z načrtovano gradnjo na kmetiji na Malem vrhu pri Globokem.

‹ nazaj

Galerija (2)

IMG_3137
IMG_3141

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava