novice

Program ukrepov za Rome čaka dopolnitev s finančnim ovrednotenjem ukrepov

22.9.2016 | 09:40 | M. K.

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: arhiv DL)

Ljubljana - Komisija vlade za zaščito romske skupnosti je ob obravnavi osnutka nacionalnega programa ukrepov za Rome za obdobje 2016-2021 ugotovila, da so nekateri ukrepi splošni, premalo konkretizirani in brez finančnih ocen. Zato je sprejela sklep, naj pristojna ministrstva oblikujejo dodatne ukrepe, ki bodo tudi finančno ovrednoteni.

Kot je za STA po seji dejal predsednik komisije za zaščito romske skupnosti Stanko Baluh, so na drugi seji komisije za zaščito romske skupnosti polemizirali o različnih temah, a poudarek razprave je bil na nacionalnem programu ukrepov za Rome za obdobje 2016-2021, pripravo katerega so koordinirali na uradu za narodnosti in je trenutno v medresorskem usklajevanju.

"Poudarili smo izhodišča tega programa ukrepov in zelo jasno dali vedeti, da pričakujemo v medresorskem usklajevanju od predstavnikov pristojnih ministrstev, da se resnično še enkrat ozrejo na dokument in dodatno pripravijo konkretne ukrepe, ki bodo finančno in ciljno ovrednoteni, da bo ta program dejansko postal konkreten dokument, za kar se zavzema tudi predsednik vlade Miro Cerar osebno," je poudaril Baluh.

Tudi predsednik Foruma romskih svetnikov Darko Rudaš je včerajšnjo sejo ocenil kot zelo konstruktivno. Meni, da je osnutek nacionalnega programa dobro zastavljen. A hkrati opozoril, da se ne sme ponoviti napaka prejšnjega programa ukrepov za Rome, ki je bil "lepo napisan in zastavljen, vendar niso doživeli njegove realizacije".

"Zato sem na seji predlagal, da programu dodamo finančno konstrukcijo in sicer, da pristojna ministrstva za izvedbo teh ukrepov zagotovijo tudi določena finančna sredstva v okviru svojih proračunov," je še dodal Rudaš.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava