Evropska delegacija tudi v Posavju in na Dolenjskem

22.9.2016 | 12:15

Delegacijo odbora AGRI, ki se mudi na tridnevnem obisku Slovenije, je včeraj obiskala tudi šentrupertsko deželo kozolcev. (Foto: J. S.)

Delegacijo odbora AGRI, ki se mudi na tridnevnem obisku Slovenije, je včeraj obiskala tudi šentrupertsko deželo kozolcev. (Foto: J. S.)

Evropska delegacija tudi v Posavju in na Dolenjskem

Šentrupert - Na tridnevnem uradnem obisku se na povabilo evropskega poslanca Franca Bogoviča še danes in jutri v Sloveniji mudi delegacija Evropskega parlamenta iz Odbora za kmetijstvo in razvoj podeželja (AGRI). Namen obiska osemčlanske delegacije je seznanitev s položajem slovenskega kmetijstva in razvoja podeželja, tako z delovanjem posameznih kmetijskih panog pri nas kot tudi uspešnim črpanjem evropskih kohezijskih sredstev za razvoj podeželja ter ogled slovenske kulturne in naravne dediščine.

Delegacijo odbora AGRI sestavljajo evropski poslanci Eric Andrieu, ki jo tudi vodi, Albert Dess, Maria Noichl, James Nicholson, Ulrike Müller, Maria Lidia Senra Rodríguez, Martin Häusling in gostitelj Franc Bogovič. »Tovrstni obisk je zame tudi čast, da je evropski odbor sprejel ponudbo za predstavitev slovenskega kmetijstva – tako osnovne kmetijske proizvodnje kot tudi projektov, kot je Dežela kozolcev in drugih,« je o namenu obiska med drugim dejal Bogovič.

Že včeraj je namreč delegacija obiskala krški Evrosad, največjega proizvajalca sadja v Sloveniji, popoldne pa šentrupertsko Deželo kozolcev, prvi muzej na prostem s kozolci. Dogodku se je pridružil šentrupertski župan Rupert Gole, sodelovali pa so še predstavniki razvojne agencije Srce Slovenije iz Litije, ki so evropskim poslancem predstavili svoje poglede in primere dobrih praks iz Slovenije.

»Veseli me, da je po programu Leader nastal tako dober projekt, ki res velja za primer dobre prakse, saj lahko vidimo, kako s sodelovanjem različnih akterjev nastane nekaj dobrega,« je med drugim po obisku šentrupertskega muzeja na prostem dejala evropska poslanka Ulrike Müller, ki ob tem prepoznava tudi nadaljnje priložnosti za razvoj podeželja pri nas, denimo nadaljnjo z okrepitvijo sodelovanja. »Ker so v Sloveniji kmetije majhne, bi bilo potrebno sodelovanje z obrtniki, ki bi se povezali tudi s turizmom in potem bi lahko verjetno zagotovili še več evropskih sredstev. Tradicionalna obrtniška umetnost je namreč nekaj, kar v Evropi z veseljem podpiramo,« svetuje in dodaja, da so pomembna tudi partnerstva z mesti.

»Prihajam z Bavarske in moram reči, da sem videl že veliko dobrih praks, ampak primera tako dobre prakse, kot je tukaj, pa še ne,« je bil z obiskom Dežele kozolcev zadovoljen tudi evropski poslanec Albert Dess. Kot je med drugim še povedal, se je na obisku pri nas mudil že leta 1994 in od takrat se je po njegovih besedah Slovenija dobro razvila.

»Vidi se, da se zelo trudite, da bi tudi v prihodnje razvijali regionalne programe in pri tovrstnih projektih Slovenijo tudi podpiramo,« pa je ob včerajšnjem obisku dejal evropski poslanec Martin Häusling. Kot je še poudaril, si v okviru odbora želijo še nadgraditi programe, kot je Leader, ki bi morali postati manj birokratski, da bi jih ljudje tudi lažje uporabljali.

Ne nazadnje pa je bil z včerajšnjim obiskom zadovoljen tudi šentrupertski župan Rupert Gole. »Takšen obisk je prav gotovo priznanje za občino Šentrupert in za projekte, ki smo jih realizirali, tudi za Deželo kozolcev,« je dejal. Kot je še ocenil, ima Slovenija na področju podeželja še številne priložnosti, predvsem v inovativnem izkoriščanju svojih potencialov, kot so les, voda in kulturna dediščina. »Potrebnega pa je ogromno poguma in tudi vzdržljivosti, saj so inovativni in drugačni projekti vedno podvrženi tudi kritikam, predvsem na začetku, saj si ljudje načeloma ne želijo velikih sprememb. A takrat je treba zdržati in verjeti v cilj, ki so si ga zadal in mu slediti,« je svetoval Gole in dodal, da je denimo Dežela kozolcev kljub turbulentnem obdobju ob zagonu projekta prerasla v zgodbo v uspehu, kjer tačas že beležijo obiskovalce iz 45 različnih držav.

Delegacija odbora AGRI se je sicer danes dopoldne v okviru obiska mudila v Državnem zboru, popoldne pa bo med drugim obiskala še Kobilarno Lipica in Vinsko klet Goriška Brda, jutri pa se bo mudila na kmetijskem ministrstvu ter na Bledu in v Radovljici.

J. S.

Galerija

Komentarji (1)

22.9.2016Oceniizi 
Z lesnim centrom na Puščavi se pa ni nič pohvalil?????

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava