kultura

Sramota prihaja v dolenjske kinodvorane

27.9.2016 | 11:05 | I. Vidmar

Glavna igralca Sandi Bradač in Vanja Lukšič, producent Igor Pediček,  Martin Uhernik mlajši, scenarist Zdenko Kodrič in novinar Vojko  Zakrajšek. (Foto: I. Vidmar)

Glavna igralca Sandi Bradač in Vanja Lukšič, producent Igor Pediček, Martin Uhernik mlajši, scenarist Zdenko Kodrič in novinar Vojko Zakrajšek. (Foto: I. Vidmar)

Novo mesto - Le še nekaj dni je do premiere filma Sramota, zgodbe o po krivem obsojenemu Martinu Uherniku, človeku z Gabrske gore, vasi pod Gorjanci, kjer je leta 1974 nekdo ubil Jakoba Luzarja, umor pa so naprtili nedolžnemu, ki je moral odsedeti osem let v zaporu, ki mu je v tem času razpadla družina. Žena je umrla, otroci so odraščali pri drugih ljudeh, vaščani so za njimi vpili morilci. Sramota je tudi zgodba o človeku, ki je pravico dočakal po treh desetletjih, ko se mu po službeni dolžnosti opraviči tudi tedanji pravosodni minister Lovro Šturm, predsednik države in predsednik vlade tega dejanja ne zmoreta.

"Slovenija je zaradi tega primera, zaradi priznanja krivične sodbe in oprostitve majčkeno boljša," je sinoči na novinarski konferenci v hostlu Situla v Novem mestu ob predstavitvi filma Sramota rekel producent Igor Pediček. Ko so leta 2014 začeli delati film, so na domačem razpisu dobili premalo denarja, se je pa za njihovo zgodbo zanimala tudi italijanska produkcijska hiša Quazar, ki je našla potrebni denar. V Italiji je interes za film, kakršen je Sramota, velik, saj imajo tudi naši sosedje precej podobnih primerov, kot je bil Uhernikov. Odločitev, da se za nabor igralcev obrnejo na lokalne ljubiteljske gledališke skupine, je Pediček pojasnil z željo po avtentičnosti, saj poklicni igralec iz Drame, ki povrhu še ni Dolenjec, ne bo znal govoriti v narečju, ki ga govorijo ljudje v krajih, kjer se zgodba dogaja, dokumentarna plat filma pa zahteva prav to. Vse je bilo posneto v Novem mestu in okolici, Pediček pa se je ob tej priložnosti zahvalil tudi Martinu Uherniku in njegovemu sinu Martinu, da sta bila pripravljena z njimi deliti svojo osebno zgodbo.

Scenarist Zdenko Kodrič je povedal, da je zgodbo prej poznal bolj kot ne le iz časopisov, saj se z njo osebno kot novinar ni ukvarjal, a ga je pritegnila. Ko je videl na TV Slovenija v seriji Dosje oddajo Usodna zmota, ki jo je pripravila Tanja Gobec, je videl, da bi se iz tega dalo narediti še kaj več kot le oddajo. Lotil se je dela in naredil spisek 200 ljudi, ki jih je nameraval obiskati, kasneje je spisek skrčil na sto in ko se je lotil dela, ugotovil, da je od teh trideset že pokojnih, od preostalih pa jih je bilo pripravljenih govoriti le petindvajset. Obiskal je sodišča v Mariboru in Ljubljani, kjer so sodili Uherniku, in pregledal gradivo o njegovem sojenju, temu pa dodal še zapiske novinarja Vojka Zakrajška, ki se je s primerom ukvarjal po letu 2000 in je precej pripomogel k obnovi sojenja, ki se je končalo z razveljavitvijo sodbe in oprostitvijo. "Če ne bi bilo novinarjev, če se ne bi pojavil odvetnik Hribernik, ki je verjel v Uhernikovo nedolžnost in ga je bil pripravljen zastopati brezplačno, te zgodbe in tega filma danes ne bi bilo," pravi Kodrič.

Martin Uhernik mlajši pravi, da mu ni bilo nikoli težko povedati, kaj so z njimi počeli. "V ozadju je bila ena sama politika, če si imel rdečo knjižico, si bil bog in batina, če ne, nisi bil nihče. Poleg tega je oče delal v Nemčiji, za fašiste, kot so mu očitali, a je šel tja le zaradi zaslužka, ki je bil tam boljši kot doma. Kot osemletnega otroka so me zasliševali, kakšno orožje imamo doma. Kaj bom jaz vedel, saj nikoli nismo nič imeli. Vesel sem, da so se našli ljudje, ki so bili pripravljeni o tem posneti film in svetu povedati, kaj se je zgodilo. Vse to bi rad pozabil in šel naprej. Koliko sramote je naša družina preživela," je kar vrelo iz mlajšega Uhernika.

Zdaj že upokojeni novinar Vojko Zakrajšek je, kot rečeno, Uhernikov primer prevzel leta 2000, začel ga je zanimati, nekaj se mu je zdelo čudno. Obiskal je zdaj že pokojnega sodnika Kramariča, velikega poštenjaka, ki je Uherniku sodil na prvi stopnji in ga je zaradi pomanjkanja dokazov oprostil, in nekdanjega miličnika, ki se je ukvarjal s primerom, pa še druge. Vsi so govorili, da so že tedaj vedeli, da je Uhernik nedolžen, da je bila zadaj politika, udba. "Zanimivo pa je, da kljub temu, da je sedaj uradno, da Uhernik ni moril, morilca ni in se nihče do sedaj ni ukvarjal s tem, čeprav med ljudmi kroži ime, ki je omenjeno tudi v sodnih spisih," pravi Zakrajšek, Pediček pa dodaja, da se film iz več razlogov ne ukvarja z iskanjem pravega morilca.

Glavna igralca Vanja Lukšič in Sandi Bradač iz topliškega Vesel Teatra sta povedala, da je bilo sodelovanje pri filmu za ljubiteljske igralce vseh treh gledališč nekaj novega in njihov največji projekt do sedaj, ki jih je tudi združil, saj prej niso tesneje sodelovali.

Premiera filma Sramota bo 7. oktobra v Kulturnem centru Janeza Trdine v Novem mestu. Novomeški premieri bodo v naslednjih dneh sledile projekcije po dvoranah na Dolenjskem in v Beli krajini – 8. oktobra v Dolenjskih Toplicah, 14. oktobra v Semiču, 15. oktobra v Šentjerneju, 21. oktobra v Mokronogu, 22. oktobra v Šmarjeti in 23. oktobra v Straži, potem se bo film prestavil v mrežo slovenskih art kinov, spomladi ga bo predvajala TV Slovenija in italijanska državna televizija RAI, seveda pa bodo ustvarjalci z njim šli tudi na filmske festivale.

Film smo podrobneje predstavili v aktualni izdaji Dolenjskega lista, o glavnih igralcih in drugih zanimivostih ob snemanju pa bomo poročali še ta četrtek in tudi v naslednjih izdajah.

‹ nazaj

Komentarji (9)

27.9.2016 2 (2) (0)Oceniholcer 
Nobeno opravičilo ne more svojcem povrniti vse kar so prestali v življenju. Tudi to je bil za nekatere socializem po meri človeka.
28.9.2016Ocenibajker 
Upam da si ta film ogleda tudi Lovro šturm.....
28.9.2016 1 (1) (0)OceniNovomeščan 
bajker, velika zasluga Lovra Šturma je, da se je primer Uhernik razpletel tako kot se je - da je pravica prišla na dan; si kaj zamešal?
28.9.2016OceniJoker 
Včasih so bili med stotimi zaprtimi mogoče dva- trije nedolžni.Preveč. Danes je podobno, le da res krivi nikoli ne sedijo. Bolje sto lopovov na prostosti, kot samo eden po nedolžnem v arestu. Potem pa nabijamo o nesposobnosti sodstva ....
29.9.2016OceniJože 
Kdaj bo v Žužemberku???
3.10.2016OceniAnna 
Čestitke vsem trem ljubiteljskim gledališčem, ki so združili moči pri projektu. Pohvalno!!! Se že veselim premiere ...
12.10.2016Ocenimm 
Škoda res, da predvajanja filma ni predvideno v Žužemberku...
14.10.2016 1 (1) (0)Ocenikarma 
Nič se bat za "pravega morilca" ! Vsakemu je možno, da nekako pobegne od težav okoli sebe, samo pobegniti od samega sebe, vsaj na koncu, ni mogoče. Torej problem "pravega morilca" ni problem drugih, ampak njegov problem.
22.10.2016OceniŠkucjanc 
Kaj pa Škocjan,ga ni na zemljevidu Dolenjske in Slovenije???

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava