dolenjska

Šmarješkim Toplicam srebrno priznanje

27.9.2016 | 13:25 | L. Markelj, foto: Občina Šmarješke Toplice

Veselje ob srebrnem priznanju.

Veselje ob srebrnem priznanju.

Šmarješke Toplice - Pretekli konec tedna se je avtobus občanov šmarješke občine z županjo Bernardko Krnc na čelu poln pričakovanj udeležil zaključne prireditve mednarodnega ocenjevanja urejenosti evropskih krajev in mest Entente Florale Europe v češkem Brnu.

Šmarješkim Toplicam srebrno priznanje

Domov so prišli zadovoljni, saj so Šmarješke Toplice v konkurenci enajstih krajev iz Avstrije, Irske, Nizozemske, Madžarske, Nemčije, in Belgije - bile so edine slovenske predstavnice na tekmovanju - v kategoriji vasi prejele srebrno priznanje. Komisija, ki je 30. junija obiskala šmarješko občino in si podrobneje ogledala OŠ Šmarjeta z vrtcem Sonček, pokopališče ob cerkvi Karmelske Matere Božje v Slapih kot točko tematske poti Vir življenjske energije, naravno znamenitost Klevevž, Vinji vrh in cerkev sv. Jožefa, Terme Šmarješke Toplice z zdraviliškim parkom in Hišo žive dediščine (HŽD) v Beli Cerkvi, slednjo prepoznala kot zelo inovativen in prodoren projekt, za kar so prejeli posebno priznanje.

Šmarješke Toplice so lep in umirjen turistični kraj, vendar še vedno manjka celostna ureditev kraja in splošna urejenost - ni ustrezno urejenih parkovnih površin ter vaških trgov in prav zato jim je zmanjkalo nekaj točk do zlatega priznanja. »To si štejemo v čast in rezultat nam bo navdih in motivacija za naprej, čaka nas še precej dela,« pravijo na občinski upravi in se zahvaljujejo vsem, ki so kakorkoli pripomogli k srebrnemu priznanju.

Ogled HIše žive dediščine v Beli Cerkvi.

Ogled HIše žive dediščine v Beli Cerkvi.

Drugi dan obiska v Brnu so občani Šmarjeških Toplice sodelovali tudi na Evropski tržnici v Brnu, kjer so se predstavljali vsi sodelujoči kraji. Njihova stojnica je bila zelo bogato obložena z dobrotami, ki so jih pripravile članice Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev. Vinjevrška pogača, kruh in potica so se odlično podali s Košakovim cvičkom. Škrat Vini je pritegnil pozornost mnogih otrok, zvok Gotlibove harmonike pa je dodatno popestril vzdušje

Pridne članice Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev pri peki v HŽD.

Pridne članice Društva podeželskih žena in deklet Bela Cerkev pri peki v HŽD.

Kot pravijo na občini, je obisk Brna pomemben tudi, ker so navezali veliko stikov z ostalimi državami in si tako odprli poti za nadaljnje sodelovanje pri projektih za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev. Občina Šmarješke Toplice letos obeležuje deset let samostojnega delovanja, turistično društvo praznuje pol stoletja, mnoga domača društva pomembne obletnice. Zato se jim zdi še bolj pomembno, da so prav v letošnjem letu uspešno sodelovali v mednarodnem ocenjevanju urejenosti evropskih krajev in mest.

‹ nazaj

Galerija (15)

ENTENTE_001
ENTENTE_002
ENTENTE_003
ENTENTE_004
ENTENTE_005
ENTENTE_006
ENTENTE_007
ENTENTE_008
ENTENTE_009
ENTENTE_010
ENTENTE_011
ENTENTE_012
ENTENTE_013
ENTENTE_014
ENTENTE_015

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava