Kulturni dan na Rašici in turjaškem gradu

28.9.2016 | 14:00

Foto: Marjetka Ganc

Foto: Marjetka Ganc

Mokronog - V sredo, 21. septembra, smo se učenci devetega razreda odpravili na kulturni dan na grad Turjak in na Rašico.

Ob pol osmi uri smo se odpravili na pot. Na poti smo se z učiteljico geografije pogovarjali o krajih, mimo katerih smo se peljali, to pa so bili Trebnje, Ivančna Gorica, Stična, Grosuplje in Višnja Gora.

Ob deveti uri smo prišli na Trubarjevo domačijo, kjer smo spoznali gospoda Andreja, on pa nam je povedal nekaj o Primožu Trubarju in njegovem življenju. Tam smo si lahko ogledali tudi nekaj njegovih knjig. Gospod nam je pokazal žago in mlin.

Potem smo odšli na grad Turjak, kjer smo se razdelili v dve skupini. Z učiteljico geografije smo se najprej pogovarjali o legi ter se orientirali s kompasom. Po tem smo prejeli učni list, na katerem smo rešili nekaj poučnih nalog. Med reševanjem smo zapeli tudi nekaj pesmic in se veliko presmejali skupaj z učiteljico Marjetko. Nato nam je učiteljica slovenščine povedala nekaj o zgodovini gradu, načinu življenja ljudi, ki so tam živeli. Notranjosti gradu si na žalost nismo mogli ogledati, ker je grad zaprt za obiskovalce. Tudi tokrat smo dobili učni list in se razdelili v skupine. Osvežili smo si spomin iz lanskega leta in se ob tem spomnili nekaj norčij, ki smo jih storili. Naloge so zajemale povezavo gradu s slovenskimi ustvarjalci in zgodovino. Kmalu smo tudi učne liste oddali in se odpravili domov.

Vsem devetošolcem je bil kulturni dan zelo všeč, saj smo se veliko presmejali in nekaj novega naučili. To pa seveda ni bil običajen pouk, saj smo se poleg učenja lahko zabavali, gradili medsebojne odnose in jih tudi izboljšali.

Ines Kolenc, 9. r., OŠ Mokronog

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava