mladi dopisnik

Teden mobilnosti v ŠC Krško-Sevnica

28.9.2016 | 14:10 | Ajda-Lea Jakše, 8. r.,
OŠ Jožeta Gorjupa Kostanjevica na Krki

Teden mobilnosti v ŠC Krško-Sevnica
Teden mobilnosti v ŠC Krško-Sevnica
Teden mobilnosti v ŠC Krško-Sevnica
Teden mobilnosti v ŠC Krško-Sevnica

Kostanjevica na Krki - V ponedeljek, 19. septembra, smo se učenci 8. razreda OŠ Jožeta Gorjupa odpravili v Šolski center Krško-Sevnica, kjer so za osnovnošolce v okviru tedna mobilnosti pripravili predavanje in delavnice na temo Varnost v prometu. Njihov namen je bil ozavestiti mladino o (ne)varnostih v prometu.

Robert Štaba iz Zavoda Varna pot nam je predaval o tem, kako naj bi bili varno udeleženi v prometu. Navdušil nas je, saj je izhajal iz trpkih lastnih življenjskih izkušenj in izkušenj, ki so jih podali prostovoljci, ponesrečeni v prometnih nesrečah. Spregovorili so o svojih prometnih nesrečah, rehabilitacijah in o življenju po prometni nezgodi. Zgodbe so nas globoko pretresle, mnogi smo o tem razpravljali tudi doma.

Sledile so delavnice, kjer so nam prikazali reševalno in gasilsko vozilo ter njihov poklic in vsakdanje delo. Večini je bil najzabavnejši del dvig z lestvijo, s katero smo dosegli višino triindvajsetih metrov. Prikazali so nam solarno vozilo, ki so ga s pomočjo profesorjev sestavili dijaki. Kdor je imel izkušnje, se je lahko zapeljal s skuterjem. Svoje spretnosti v vožnji z gokardi smo preizkušali s posebnimi očali, ki so simulirale vedenje voznika pod vplivom alkohola, demonstrirali so nam trk z avtom s hitrostjo 10 kilometrov na uro in avto, ki se je vrtel, ter iz katerega smo se morali rešiti obrnjeni na glavo. Vsi smo neznansko uživali. Celo pot do šole smo si na avtobusu navdušeno pripovedovali o doživetih izkušnjah. Mnogo smo se naučili. Sedaj pa je na nas, da bomo to še ozavestili in hkrati opozarjali tudi starše, stare starše, ostale znance in prijatelje.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava