V Hrastuljah se bo lahko kmalu gradilo

29.9.2016 | 08:25

Na seji OS Škocjan. (FOto: L. M.)

Na seji OS Škocjan. (FOto: L. M.)

Škocjan - Ker v škocjanski dolini opažajo trend povpraševanja preseljevanja na deželo, se je občina odločila pripraviti občinski podrobni prostorski načrt (OPPN) za Hrastulje 2, za stanovanjsko gradnjo po prostorskem planu občine.

Gre za območje, veliko 1,8 hektara, nasproti sedaj obstoječega stanovanjskega naselja Hrastulje 1 v Škocjanu, kjer bi lahko zgradili do dvajset hiš. Občina Škocjan trenutno namreč ne razpolaga več z nobenim občinskim prostim zemljiščem za pozidavo. Tu gre za individualne lastnike zemljišč.

Projekt, katerega pripravljavka in investitorka je Občina Škocjan, je izdelalo novomeško podjetje Acer. Svetniki so izbrali eno od dveh ponujenih variant, izdelan je bil osnutek OPPN, za katerega so podali smernice nosilci urejanja prostora, nato še dopolnjen osnutek OPPN, ki je bil v javni razpravi od srede aprila do srede maja letos, 11. maja je bila tudi javna obravnava. Zaradi pritožb lastnikov zemljišč so ponovno sklicali tudi sestanek z njimi in na podlagi vseh pripomb iz javne razgrnitve in razprave je nato prišlo do predloga OPPN Hrastulje 2. Zanj je občina v začetku septembra pridobila še zadnje pozitivno mnenje nosilcev urejanja prostora in usklajen predlog je na nedavni občinski seji potrdil tudi občinski svet.

Kot pravi župan Jože Kapler, bo tako sedaj na tem prostoru mogoče začeti z gradnjo, bo pa treba še poskrbeti za komasacijo zemljišč, zato so sedaj na vrsti še pogovori z lastniki, ter za infrastrukturo, kar bo naloga in strošek občine. Pozitivne spremembe pa so seveda priliv v občinski proračun zaradi bodočega plačila komunalnega prispevka.

Svetniki so na zadnji občinski seji dali soglasje tudi k sistemizaciji delovnih mest v Vrtcu Radovednež pri OŠ Frana Metelka Škocjan za tekoče šolsko leto, saj s 1. novembrom, ko se oblikuje nova skupina za varstvo predšolskih otrok, zaposlijo novo vzgojiteljico.

Predsednica mag. Mateja Žibert Kos je kot predsednica Nadzornega odbora občine podala poročilo o opravljenem nadzoru za leto 2015 - pod drobnogled so vzeli ravnanje z občinskim premoženjem, javna naročila (zimsko vzdrževanje cest, izdelava OPPN Hrastulje, javno naročilo male vrednosti za cesto Segonje, vzdrževanje lokalnih makadamskih in gozdnih cest ter javnih poti), dejavnosti občinske uprave (potni nalogi za leto 2015) ter naključno izbrane posamezne postavke. Posebnih nepravilnosti NO ni ugotovil, delo poteka v skladu z veljavno zakonodajo, je pa opozoril zlasti na neskladje med načrtovanimi kapitalskimi prihodki in odhodki v proračunu za leto 2015 ter letošnjimi načrtovanimi odhodki in prihodki.

Svetniki so se na seji seznanili tudi z izvrševanjem proračuna v prvem polletju, ki je po besedah župana povprečno okrog 35-odstotno. Trenutno stanje omogoča tekoče izvrševanje proračuna, a je treba vseskozi spremljati prilive in stanje. Če bo treba, bo na vrsti letos še rebalans.

Svetniki so se med drugim seznanili tudi z odstopom od izvedbe javnega naročila za izgradnjo kanalizacijskega sistema v naselju Grmovje, kjer občini ni uspelo priti do dodatnih sredstev, zato do investicije ni prišlo.

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava