dolenjska

DL: Želijo si samo pošteno plačilo za delo

29.9.2016 | 09:25 | M. M.

ilustrativna slika (Foto: I. N., arhiv DL)

ilustrativna slika (Foto: I. N., arhiv DL)

Novo mesto - Pred vlado bo danes potekal protestni shod pomočnic vzgojiteljic, ki že nekaj časa opozarjajo na prenizko vrednotenje njihovega dela. Shod se bo začel ob 14. uri, na njem pa bodo zahtevale takojšnja pogajanja in dogovor o zvišanju plač. Za nemoteno varstvo otrok naj bi bilo poskrbljeno.

Protest skupaj pripravljata Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) in Sindikat delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (Sindikat VIR).

Shoda, ki naj bi trajal dobro uro, naj bi se po napovedih udeležile pomočnice vzgojiteljic iz cele Slovenije. Števila udeleženk glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj na torkovi novinarski konferenci ni želel napovedovati, izrazil pa je prepričanje, da bo udeležba odražala nezadovoljstvo, ki se je nabralo v tem delu javnega sektorja.

Pomočnice vzgojiteljic namreč že nekaj časa opozarjajo na prenizko vrednotenje njihovega dela. Osnovni plačni razred pomočnice vzgojiteljice je trenutno 19., kar je okoli 650 evrov, pri tem pa lahko napredujejo le za 10 plačnih razredov. Čeprav po zakonu sodijo med strokovne delavke v vrtcu, ne morejo napredovati v nazive.

Na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so do zdaj že izrazili pripravljenost, da uredijo status pomočnic vzgojiteljic. Tako naj bi predlagali zvišanje plač pomočnic vzgojiteljic za dva plačna razreda, kar je Štrukelj v torek označil kot dobro osnovo za pogajanja.

Kljub shodu naj bi delo v vrtcih danes potekalo nemoteno. O tem smo poročali tudi v Dolenjskem listu z dne, 8. september 2016, članek novinarke Mojce Žnidaršič v celoti objavljamo spodaj:

DL: Želijo si samo pošteno plačilo za delo

Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) je za konec meseca napovedal protest pomočnic vzgojiteljic v vrtcih. Kljub zagotovilom pristojne ministrice Maje Makovec Brenčič, da bodo uredili njihov položaj, se to še ni zgodilo, zato niso več pripravljene čakati. Kljub zahtevnemu delovniku, številnim obveznostim in veliki odgovornosti pomočnice in pomočniki vzgojiteljev prejemajo le okoli 620 evrov mesečne neto plače, so opozorili v sindikatu.

Nad takšnimi plačami je bila po besedah predsednika Sviza Branimirja Štruklja ob koncu prejšnjega šolskega leta, ko so o problematiki razpravljali na dveh interventnih sestankih s predstavniki ministrstva za izobraževanje, presenečena tudi ministrica. Ta je, kot je dejal, takrat obljubila, da bo ministrstvo uredilo položaj pomočnic vzgojiteljic, a se, kot kaže, vse skupaj še ni premaknilo z mrtve točke.

Pomočnikov vzgojitelja je po zadnjih podatkih šolskega ministrstva 5.727 in predstavljajo 44 odst. zaposlenih v vrtcih. »Na neustrezno vrednotenje njihovega dela v sindikatu opozarjamo že nekaj let. Na ministrstvu in tudi na splošno javnost ne pozna dovolj narave dela v vrtcih, sploh pa ne dela pomočnikov vzgojiteljev, ki je z vsakim letom zahtevnejše in se samo povečuje, problematično pa je tudi napredovanje na tem delovnem mestu. Pomočniki vzgojiteljev imajo srednješolsko izobrazbo in s tem naziv vzgojitelj predšolskih otrok, veliko pa jih je tudi z visokošolsko izobrazbo. Uvrščeni so v 19. izhodiščni plačni razred z možnostjo napredovanja za največ deset plačnih razredov, s čimer so, razumljivo, nezadovoljni. Problem so tudi delovne naloge in delovni čas zaposlenih v predšolski vzgoji, ki ga je treba poenotiti na ravni celotne države, ki je sedaj zelo različno. Vrednotenje delovnega mesta pomočnik vzgojitelja je bilo sicer že leta 2009 in kasneje še večkrat prepoznano kot anomalija v plačnem sistemu, a navkljub večkratnim zavezam vlade po njeni odpravi ni prišlo do nikakršnega izboljšanja položaja pomočnikov vzgojiteljic,« je izpostavila Jožica Derganc, predsednica novomeškega območnega odbora Sviza.

Poudarila je, da pomočniki vzgojiteljev opravljajo odgovorno delo, za katerega tudi vsak dan kazensko odgovarjajo za varnost otrok, skupaj z diplomiranim vzgojiteljem načrtujejo delo, pomagajo voditi vzgojni program, sodelujejo pri vseh projektih, ki so načrtovani, udeležujejo se strokovnih izobraževanj, sledijo vsem novitetam, vodijo obogatitvene dejavnosti, udeležujejo se vseh popoldanskih aktivnosti, različnih projektov itd. »Ko ostanejo sami v oddelku, denimo ob bolniških dopustih, dopustih in drugih odsotnostih, v katerem je 14 oziroma 24 otrok, prevzamejo vso odgovornost in sami vodijo vzgojno delo, otrokom ponujajo strokovnost, znanje, varnost, ljubezen in toplino. Vrtec je drugi dom otrok, včasih celo prvi in edini, ki ponuja varnost in toplino. Velikokrat se odrekajo tudi svojemu osebnemu življenju in vlagajo v otroke ves napor, strokovnost in znanje, dobijo pa zato skoraj minimalno plačo, ki je sramotna za to delo, ki ga opravljajo z vso resnostjo. Osnovni temelj vzgoje otroka v najzgodnejših letih je najpomembnejši za nadaljnji razvoj v življenju in to da predšolska vzgoja, predvsem pa vzgojitelj in njegov pomočnik delata z roko v roki,« je menila in dodala, da se ne želijo enačiti z vzgojitelji, želijo si samo pošteno plačilo, ki si ga zaslužijo za svoje strokovno in kakovostno delo.

Protestni shod bo pred ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport 29. septembra, vse skupaj pa se bo stopnjevalo, če ne bo odziva ali dialoga, je navedla Dergančeva in še poudarila, da imajo pomočnice in pomočniki vzgojiteljev po vsej državi veliko podporo preostalih sodelavcev, predvsem vzgojiteljev, in seveda tudi staršev.

‹ nazaj

Komentarji (1)

29.9.2016OceniFrancesco Sinibaldi 
El sueño y las sonrisas naturales. Así dulce y preocupado, así candido y puro como un ave cansado que llama la noche y una rima infinita. Francesco Sinibaldi

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava