bela krajina

Črnomaljcem nekaj smrdi v zvezi z elektriko, a tudi sicer

30.9.2016 | 12:05 | Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Črnomaljcem nekaj smrdi v zvezi z elektriko, a tudi sicer
Črnomaljcem nekaj smrdi v zvezi z elektriko, a tudi sicer
Črnomaljcem nekaj smrdi v zvezi z elektriko, a tudi sicer

Črnomelj - Včerajšnja seja tukajšnjega občinskega sveta - prvič so zasedali v prenovljeni sejni sobi - ki je trajala pet ur, je bila gotovo najbolj živahna v tem mandatu. Začelo se je že pri točki dnevnega reda, za katero je županja Mojca Čemas Stjepanovič napovedala, da jo bo umaknila z dnevnega reda. Pri točki dnevnega reda, na kateri naj bi bila podana informacija o pripravi državnega prostorskega načrta (DPN) za 2x110 kV daljnovod od RTP Kočevje do RTP Črnomelj, naj bi sodelovali tudi predstavniki ministrstva za okolje in prostor, ministrstva za infrastrukturo in Elektra Ljubljana kot investitorja ter izdelovalci strokovnih podlag.

A dan pred sejo so na občinsko upravo z ministrstva za okolje in prostor prejeli obvestilo o bolniški in nujni službeni odsotnosti dveh ključnih predstavnikov, ki naj bi se udeležila seje in predstavila rešitve. Kot so še sporočili z ministrstva, se zato, ker zaradi nastale situacije niso mogli zagotoviti popolne, kompetentne ekipe, seje niso udeležili.

Kot je povedala županja, so to točko dnevnega reda načrtovali že za julijsko sejo, za umik z dnevnega reda pa se je odločila zato, ker nihče v črnomaljski občini ni strokovnjak, ki bi lahko odgovarjal na vprašanja svetnikov in civilne iniciative. Kot je poudaril predsednik krajevne skupnosti Talčji Vrh Tomaž Adlešič, so vsi za elektriko, vendar pa se zavzemajo, da bi dobre štiri kilometre kabla od gozdnega roba do RTP Črnomelj položili v zemljo. Za to, da se točka umakne z dnevnega reda, je glasovalo 18 svetnikov, dva pa sta bila proti.

Zelo živahno je bilo tudi pri točki dnevnega reda, kjer je tekla beseda o problematiki bioplinske in prašičje gnojevke. Zaradi nevzdržnega smradu, ki se širi predvsem po severnem delu Črnomlja, občasno pa tudi po vsem mestu, v Dragatušu in Vinici, Črnomaljci sumijo, da prihaja bodisi iz bioplinske elektrarne na Lokvah ali bližnje prašičje farme. A tako lastnik farme Jože Stariha kot Anja Kocjančič, predstavnica Petrola, ki je lastnik bioplinarne, sta zatrjevala, da delajo vse po pravilih in da številne inšpekcije niso odkrile nepravilnosti. V razpravi so ugotavljali, da ni dokazov, da bi smrad prihajal iz bioplinarne ali s farme, res pa je, da po mestu že dva meseca smrdi. Slišati pa je bilo tudi predlog, da bi morali za razpravo pripraviti gradivo, ki bo temeljilo na strokovnih podlagah in bo osvetljeno z različnih plati.

Kljub utemeljitvi predstavnika Pošte o ukinitvi poštnega urada v Vinici in uvedbi pogodbene pošte, ki bi jo odprli na viniški bencinski črpalki, se svetniki z njegovim prepričevanjem niso strinjali. Pač pa so sprejeli sklep, da nasprotujejo preoblikovanju pošte v Vinici ter s tem pritrdili Viničanom. Strinjali pa so se, da črnomaljska občina prispeva kot enkratno zagonsko pomoč dobrih 16.000 evrov za nujna sanacijska dela na smučišču na Gačah.

‹ nazaj

Galerija (11)

IMG_8652_1_1
IMG_8653_2_1
IMG_8654_3_1
IMG_8659_4_1
IMG_8662_5_1
IMG_8680_6_1
IMG_8681_11_1
IMG_8682_10_1
IMG_8684_9_1
IMG_8685_8_1
IMG_8686_7_1

Komentarji (12)

30.9.2016OceniRODINE 
kdo je bil proti umaknitvi , da se točka o kablovodu umakne
30.9.2016 1 (1) (0)OceniGače 
spet stran vrzen denar za smučišče kot ze velikokrat , preštejte smučarske dneve , če jih ni 60 smučišče ne more bit rentabilno, o temu pa odloča nadmorska višina in vreme , ne pa ŽUPANJA
30.9.2016 1 (1) (0)Ocenidelavec 
Članek nima ne glave ne repa. Če se je tako dogajalo na sestanku kot piše bi bilo bolje, da bi vsi prisotni prijeli za metle pa bi bil Črnomelj enkarat pometen. To da ne smrdi v Črnomlju je smešno sploh pa če inšpekcije potrdijo da je vse v redu. Kdo je tu neumen? No in kje so sprejeti sklepi tega sestanka??
30.9.2016 1 (1) (0)OceniPlavalec v Kolpi in morju 
Kam rinete v te Gače mi sloh ni jasno. PREMAJHNA NADMORSKA VIŠINA !!!!!
1.10.2016OceniEkolog 
Ne vem so to gospo izločili iz skupine v zvezi z pogovori zaradi ekoloških problemov v CEROD-u, doma je pa ena glavnih ekologinj. Svašta !!!
1.10.2016Ocenicrnomelj 
tako kot je bila prodana bioplinarna Petrolu, bo Petrol prodal upravljanje z javno razsvetljavo kar mu je zdaj županja podelila (roka roko ...)
3.10.2016Oceniza nazaj se treba vprašat 
Vprašat se je treba,kdo je pripeljal z velikim pompom o novih delovnih mestih Bioplinarno v Črnomelj.Tam so glavni krivci.Petrol pa vsekakor bolje upravlja z njo,kot njegov predhodnik.In kaj ima z prodajo Petrolu Občina ? Saj ni Občina lastnik firme...
3.10.2016Ocenicrnomelj 
ti ki se rad sprašuješ, javno razsvetljavo ste zdaj predali Petrolu, o tem nič? Btw: se je županja danes že slikala?
3.10.2016Oceniabecedarij 
saj ni nič za komentirat...joj, joj...kam gremo...
6.10.2016 1 (1) (0)OceniMIHAELCA 
danes se je Mojca spet fotkala

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava