mladi dopisnik

Kulturna dediščina starega mestnega jedra in obrtniška malica

30.9.2016 | 14:15 | Mag. Sabina Stanič in Andreja Dvornik, Knjižnica Brežice

Kulturna dediščina starega mestnega jedra in obrtniška malica
Kulturna dediščina starega mestnega jedra in obrtniška malica

Brežice - V domoznanski zbirki Knjižnice Brežice je bilo v ponedeljek, 26. septembra, še posebej živahno. Obiskali so nas otroci dveh skupin iz Vrtca Mavrica Brežice, ki so se odzvali povabilu Zavoda za varstvo kulturne dediščine in se priključili projektu »Teden kulturne dediščine – dediščina okoli nas«. Svoje raziskovanje kulturne dediščine starega mestnega jedra so poimenovali »Sprehod skozi staro mestno jedro«.

Ob obisku knjižnice je otroke skupin Rožice in Zvezdice zanimalo, kako so včasih živeli, s katerimi obrtmi so se ukvarjali in kakšno je bilo življenje obrtnikov. Otroci so si z zanimanjem ogledovali prostor domoznanstva, kjer hranimo največ pisnih virov, fotografij, razglednic, člankov in drugega knjižničnega gradiva o Brežicah.

Prisluhnili so predstavitvi Gase, današnje Ulice stare pravde, ki so jo včasih zasedali obrtniki. Prebivalci so jo imenovali Rozengase ali Cvetlična ulica, ker je bila okrašena z oleandri, zasajenimi pred večino hiš. Za nekatere obrti so slišali prvič. Izvedeli so, da je imela večina obrtnikov delavnico v stanovanjski hiši ali poleg nje. Delovni prostor je bil najpomembnejši, ker je družina živela od obrti, zato so večino dohodka namenili ureditvi in opremljenosti delavnice, medtem ko je bil stanovanjski del skromno opremljen.

Delovni teden je trajal od ponedeljka do sobote, z začetkom ob šesti ali sedmi uri zjutraj in koncem najkasneje ob 18. uri. Nekateri so odpirali svoje lokale že sredi noči (peki, mesarji, gostilničarji). Ob sobotah so večinoma končali med 12. in 13. uro, ko so se lotili urejanja delavnice. Nedelje in prazniki so bili za obrtnike dela prosti dnevi.

Predstavili sva način oblačenja, ki se je razlikoval od današnjega, prehranjevalne navade takratne družbe in še marsikaj.

Na koncu smo otroke pogostili s pravo »obrtniško malico« – jabolkom in domačim kruhom. Hram modrosti so vidno zadovoljni zapustili z novim znanjem in s polnimi trebuhi.

‹ nazaj

Galerija (9)

dom1
dom2
dom3
dom4
dom5
dom6
dom7
dom8
dom9

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava