gospodarstvo

Na HE Brežice nadaljujejo nameščanje hidromehanske, strojne in elektro opreme

1.10.2016 | 11:30

Foto: spletna stran HESS

Foto: spletna stran HESS

Brežice - Na gradbišču hidroelektrarne (HE) Brežice so pretekli mesec nadaljevali s preusmeritvijo Save skozi prelivna polja, dobavitelj hidromehanske opreme pa je z remontnimi zapornicami zaprl eno prelivno polje in omogočil nadaljevanje gradnje pragov. Sicer pa na HE Brežice nadaljujejo nameščanje hidromehanske, strojne in elektro opreme.

Iz brežiške družbe Hidroelektrarne na spodnji Savi (HESS) so sporočili, da so gradbeni izvajalci dela nadaljevali tudi pri višanju nasipa čez obtočni kanal, na zunanjih ureditvah elektrarne končujejo oblaganje brežin, z asfaltom pa so preplastili most, ki vodi do jezovne zgradbe, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

V strojnici nadaljujejo pleskarska in keramičarska dela, nameščajo strojno in elektro napeljavo ter kovinske konstrukcije. Nosilno konstrukcijo steklenega pročelja so pripravili za nadaljevanje del. Končali so montažo hidravličnih napeljav in elektro napeljav za vodenje radialnih zapornic ter začeli s preizkušanjem vgrajene opreme.

Na prvem agregatu nameščajo stator generatorja in pripadajočo opremo, rotor je že na gradbišču in ga bodo začeli vgrajevati v kratkem. Na drugem agregatu montirajo vodilne ležaje, na tretjem pa turbinske gredi in cevovode.

Preizkušajo tudi elektro opremo, zaščitne in sisteme vodenja, pripravljajo zagonske preizkuse na sistemih 10,5 kilovoltnega stikališča, radialnih zapornic prelivnih polj in 110 kilovoltnega stikališča na pripravi tehnološke vode in stisnjenega zraka.

Sicer pa na HE Brežice že delujejo 20-kilovoltno stikališče, transformator lastne porabe, razdelilnik nizkonapetostne lastne porabe, sistem enosmerne lastne porabe, dizelski električni agregat, drenaža pretočnih prostorov in strojnice.

V polnem razmahu so tudi dela na akumulacijskem bazenu, ki jih izvaja družba Infra, dela pri izvedbi tesnilnih zaves, izkopih in nasipih ter kamnitih zložbah. Dvig vode v akumulacijskem bazenu predvidevajo novembra, tehnični pregled elektrarne in začetek poskusnega obratovanja pa prihodnjo jesen, so še zapisali v HESS.

Po prvotnih ocenah bo celotna naložba četrte v verigi hidroelektrarn na spodnji Savi brez davka znašala nekaj več kot 250 milijonov evrov. Od tega naložba v energetski del približno 118 milijonov evrov, naložba v infrastrukturni del z vodno akumulacijo pa približno 136 milijonov evrov.

Medtem ko gradnja HE Brežice prehaja v zaključni del, pa v Posavju vse bolj omenjajo gradnjo HE Mokrice, zadnje HE v spodnjeposavski verigi, ki bi pomenila njen logičen zaključek in omogočila njeno načrtovano skupno delovanje.

Kot je v četrtek novinarjem povedal Martin Novšak, generalni direktor krške Gen energije, krovne družbe skupine, v kateri so tudi HESS, se že ukvarjajo z zbiranjem virov za gradnjo energetskega dela, hkrati pa bi radi glede te naložbe dobili primerno mnenje sosednje Hrvaške.

Naložba v HE Mokrice je sicer del programa skupine Gen, pogovori glede financiranja infrastrukturnega dela, ki je domena države, in energetskega dela pa še potekajo in bodo, da pridejo do ugodnih rešitev, potekali še nekaj časa.

Ker naj bi bilo pristojno ministrstvo gradnji HE Mokrice nenaklonjeno, je Novšak še dejal, da se lahko mnenje, ki sloni na trenutnem stanju, zaradi hitrega razvoja dogodkov spremeni.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava