Policisti tudi uradno končali stavko

5.10.2016 | 20:00

Policisti tudi uradno končali stavko

Ljubljana - Policijski sindikat Slovenije in Sindikat policistov Slovenije (SPS) sta danes po 323 dneh tudi uradno zaključila stavko policistov, ki se je začela 18. novembra lani. Kot so zapisali na spletnih straneh sindikatov, je bila z izplačilom višjih osnovnih plač realizirana prva točka stavkovnega sporazuma.

Stavkovni sporazum med vlado in obema sindikatoma je bil sklenjen 2. junija, takrat so policisti prenehali izvajati stavkovne aktivnosti, medtem ko stavka ni bila končana. Glede na sporazum so se policistom plače v povprečju povišale za 100 evrov bruto oziroma 66 evrov neto mesečno, poroča STA.

"Današnje izplačilo plač je obračunano z višjo osnovno plačo od 6. septembra 2016, medtem ko bodo dodatki, ki se obračunavajo z zamikom enega meseca, za avgust 2016 obračunani še po starih plačnih razredih. Skupen finančni učinek nove uvrstitve delovnih mest bo tako v celoti razviden pri plači, ki bo izplačana 4. novembra," so pojasnili v SPS.

Stavkovni sporazum po njihovih navedbah vsebuje tudi druge pomembne določbe, ki jih je treba realizirati. Ena pomembnejših je implementacija višješolskega sistema, ki je vsebovana v noveli zakona o organiziranosti in delu v policiji in je v parlamentarni proceduri. Na tej podlagi bo že čez dobro leto sledil dodaten dvig osnovnih plač, ki se bo realiziral na temelju sprejetega zakona brez dodatnih in posebnih pogajanj. Določbe so usmerjene tudi k dvigu osnovnih plač najnižje uvrščenih policistov, ki so vsakodnevno izpostavljeni odgovornim in nevarnim nalogam, so zapisali na spletni strani SPS.

Z realizacijo sporazuma so bile odpravljene ključne anomalije, na nekatere preostale anomalije in podplačana delovna mesta pa so v SPS že opozorili delodajalca. Glede na odziv pričakujejo, da se bodo druge anomalije v okviru evalvacije začele odpravljati že letos.

Sindikat policistov je podal pobudo, da se med podpisniki sporazuma dogovorno spremenijo kriteriji za razdelitev povečanega obsega dela, ki bo celovito in pravično zajemal vse uslužbence policije, tudi strokovno-tehnični kader, katerega anomalije se prepočasi urejajo na skupnih pogajanjih med vlado in reprezentativnimi sindikati.

B. B.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava