posavje

Predsedniku in nadškofu sporoča: "Jok, brate!"

16.10.2016 | 13:00 | M. L.  

Viliju Punčuhu (levo) je v imenu borčevske organizacije Jakob Gašpir izročil posebno priznanje. (Foto: M. L.)

Viliju Punčuhu (levo) je v imenu borčevske organizacije Jakob Gašpir izročil posebno priznanje. (Foto: M. L.)

Milan Gorjanc (Foto: M. L.)

Milan Gorjanc (Foto: M. L.)

Člana Ansambla posavskih socialistov (Foto: M. )

Člana Ansambla posavskih socialistov (Foto: M. )

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Oštrc - Z včerajšnjo slovesnostjo na Oštrcu so počastili 25 let osamosvojitve Slovenije in 75. obletnico ustanovitve Osvobodilne fronte ter se poklonili vsem padlim borcem za domovino in vsem žrtvam druge svetovne vojne.

Slovesnost je bila pri spomeniku, na katerem je vklesanih 45 imen, od tega 24 padlih borcev, ki so bili doma iz gorjanskih vasi, in sicer iz Črešnjevca, Črneče vasi, Vrbja, Vrtače, Dovšc, Avguštin, Gradnja in Prušnje vasi, in 21 talcev. K spomeniku so predstavniki kostanjeviške občinske organizacije borcev za vrednote NOB, predsednik Jakob Gašpir, podpredsednik Toni Bizjak in Fanika Strle Hribar položili venec.

Na prireditvi, ki so jo pripravili organizaciji borcev za vrednote NOB iz Krškega in Kostanjevice na Krki in občina Kostanjevica na Krki, je udeležence pozdravil kostanjeviški župan Ladko Petretič. Slovesnost je vodila Mihaela Kovačič. »Kaj je sporočilo, kaj so vrednote, ki so se rodile v narodnoosvobodilnem boju, ki ga je vodila OF, kaj je od vsega tega ostalo v slovenskem narodnem značaju; kaj nam daje osnovo za čast in dostojanstvo ter ponos, ki so temelj narodne samobitnosti? Narodne enotnosti ni mogoče doseči na podlagi odstopanja od temeljnih moralnih načel – izdajstva ali pomora- ampak nasprotno, ob uveljavitvi moralnih vrednot- zvestobe narodu in spoštovanja človekovega življenja,« je poudarila Kovačičeva.

Slavnostni govornik član predsedstva Zveze združenj borcev za vrednote NOB Milan Gorjanc je v opisu dogajanja med 2. svetovno vojno rekel, da je bila sedanja kostanjeviška občina pod tremi okupatorji, večnim rimskim cesarstvom, nemškim tretjim rajhom in hrvaško NDH. Obsodil je izdajstvo in sodelovanje nekaterih Slovencev z okupacijskimi silami. Izkopavanje trupel v nekaterih množičnih grobiščih nekateri razlagajo napačno, in sicer tudi tako, da trdijo, da so v teh grobiščih Slovenci, čeprav je dokazano, da gre za umrle pripadnike drugih narodnosti, ki so v vojni sodelovali z okupatorji ter pri tem zagrešili vojne zločine, nad katerimi so bili zgroženi celo okupatorji.

Ko je govoril o sedanjih razmerah, je Gorjanc rekel, da so po osamosvojitvi tisti, ki so vladali, Slovenijo prodali in zavozili. Naj bodo črni, zeleni ali rdeči, vsi so enaki, ko pridejo na oblast. Po njegovih besedah je Slovenija spet okupirana, saj so si jo že dodobra prilastili Nemci, Avstrijci in ruski povzpetniki.

Gorjanc je kritiziral odnos predsednika države Boruta Pahorja do tistih, ki so med 2. svetovno vojno sodelovali in simpatizirali z okupacijskimi silami. »Naš predsednik je s svojim vedenjem že malo priskuten,« je rekel. Dejal je, da predsedniku države Borutu Pahorju in nadškofu Zoretu »sporočamo: jok, brate!«

Poudaril je, da so bili Slovenci že zdavnaj pomirjeni zaradi dogodkov, povezanih z 2. svetovno vojno, ampak politiki so Slovence spet razdelili in sprli.

Na slovesnosti so Viliju Punčuhu podelili posebno priznanje in naziv častni član občinske organizacije zveze borcev za vrednote NOB Kostanjevica na Krki. Punčuh je bil dolgoletni predsednik organizacije in vrednote te organizacije prenaša na mlade. Priznanje mu je izročil predsednik občinske organizacije Jakob Gašpir, ki je ob tem tudi nagovoril zbrane. »Vrednote narodnoosvobodilnega boja niso in ne morejo biti le spomin tragičnih dogodkov in pogumnih dejanj preteklosti,« je rekel Gašpir. Po njegovem je nedopustno te vrednote zlorabljati za politično sejanje razdora med  »naše delovne ljudi, naš narod.« Osvoboditev ljudstva je lahko prinesel samo ljudski upor, za katerega sta bila potrebna »močna zavest in pogum naprednih posameznic in posameznikov različnega stanu in političnih stališč ter organizacij, ki so se za skupen cilj povezali v OF – za zmago nad sistemom, ki je v svoji skrajno nepravični in nehumani izrojenosti privedel do vladavine nacizma in fašizma, v katerih se je tudi na naših tleh utelesilo zlo. Za vrednote gre. Za vrednote ljudskega upora. Slednje na naših tleh zgovorno tlijo in vsake toliko vzplamenijo, kot puntarske plamenice, tja od kmečkih uporov že vsaj 500 let,« je rekel Gašpir.

Dodal je, da kapitalizem, ki ga Slovenija občuti tudi zdaj, za svoje delovanje stalno potrebuje krizo.

Kot je rekel, je bila med 2. svetovno vojno tudi na kostanjeviškem območju bila bodeča žica. Tukajšnje domačine so z vojnega območja vozili v vagonih na drugo stran žice v delovna taborišča. Tudi danes z vagoni vozijo ljudi z vojnih območij na drugo stran žice. »Vrag vedi, kakšna je ta svoboda in varnost, ki jo danes znotraj lastnih meja ponuja z žico ograjena evropska – zahodna demokracija, ki ponekod hitreje, drugo počasneje – vseskozi pa vztrajno postaja vse bolj podobna diktaturi kapitala,« je rekel Jakob Gašpir.

Prireditev so začeli s častno stražo Slovenske vojske ter prihodom 1. spominskega dolenjskega partizanskega bataljona in praporščakov. 1. spominski dolenjski partizanski bataljon so po besedah njegovega komandanta Milana Krajnca ustanovili na Bazi 20 ob letošnjem dnevu upora proti okupatorju. Bataljon sestavlja pet čet, in sicer Novomeška, Duletova, Gorjanska, Robkova in Prijateljeva.

Na slovesnosti so v kulturnem sporedu nastopili     recitatorji Breda Videnič Kuplenik, Jakob Jelenič, Alenka in Nejc Mikec in Janez Bršec, Ansambel posavski socialisti, pevke Društva podeželskih žena Pod Gorjanci in harmonikar Slavko Franko s pevci.

‹ nazaj

Galerija (49)

IMG_4299
IMG_4300
IMG_4301
IMG_4302
IMG_4304
IMG_4306
IMG_4307
IMG_4308
IMG_4309
IMG_4310
IMG_4311
IMG_4312
IMG_4313
IMG_4314
IMG_4315
IMG_4317
IMG_4318
IMG_4319
IMG_4320
IMG_4321
IMG_4331
IMG_4332
IMG_4335
IMG_4337
IMG_4338
IMG_4339
IMG_4340
IMG_4343
IMG_4348
IMG_4349
IMG_4350
IMG_4351
IMG_4352
IMG_4353
IMG_4355
IMG_4356
IMG_4357
IMG_4358
IMG_4359
IMG_4360
IMG_4362
IMG_4363
IMG_4364
IMG_4365
IMG_4366
IMG_4367
IMG_4369
IMG_4370
Predsedniku in nadškofu sporoča: "Jok, brate!"

Komentarji (36)

16.10.2016 3 (3) (0)OceniKomandant Franc Rozman Stane 
Svaka čast, besede na mestu!
16.10.2016–1 (0) (1)Ocenihttps://sh.wikipedia.org/wiki/Grb_SFRJ - ZAKAJ je razpadla? Katera svetovna zgod. osebnost v DRJ-FLRJ-SFRJ_ je bila osebnostno!! POUDARJENA z numerologijo!!! 
"Jok, brate"! Spoštovani državljan (general?!) Lojze Gorjanc, zgodovinar. 2./II. Zasedanje AVNOJ-a, v mestu - https://www.google.si/search?q=grad+jajce&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiT1_GbrN_PAhVKHxoKHXYiBCkQ7AkIKw&biw=1280&bih=918#imgrc=sTScWAPEV414JM%3A - (( Ste morda predolgo v vašem plodnem in vsebinsko bogatem življenju nosili sivo olivno častniško uniformo!)), ... KDAJ SO BILI ZGODOVINSKO SPREJETI DOKUMENTI v Kulturnem domu v mestu Jajce (Kokoš ali jajce.?! Kaj je bilo zgodovinsko prej??) , kjer še dandanes pred VZHODNIM vhodom na levi strani je - originalni ČIRO - za vse - lokomotiva za ozkotirne železnice. ... https://www.google.si/search?q=kme%C4%8Dka+hi%C5%A1a&espv=2&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjkjaTBrd_PAhVD7hoKHQ3gDlgQ7AkIKA&biw=1280&bih=918#imgrc=KVh_JqezQ02zgM%3A - LE, zakaj, pa je tukaj - Vhod na Južni strani - JOK, BRATE!! _ // darilo za vse z višjim IQ na današnji sončni nedeljski dan - https://www.youtube.com/watch?v=US0LMxUnzQU
16.10.2016OceniUps!!! 
https://sh.wikipedia.org/wiki/Grb_SFRJ - ZAKAJ je razpadla? Katera svetovna zgod. osebnost v DRJ-FLRJ-SFRJ_ je bila osebnostno!! POUDARJENA z numerologijo!!! Kaj povzroči prekomerno uživanje hostij ....
16.10.2016 2 (2) (0)OceniPripomba 
Zanimivo.... Pod članki SDS o domobranstvu se komentarji brez predhodne cenzure ne objavljajo. Pod članki borcev za vrednote NOB, pa cenzure ni.Prvim ne moreš v celoti ali pa sploh ne povedati, kar jim gre, po dugih lahko vsako teslo pluva do mile volje. Če smo dežela svobode govora, naj vsaj j velja za vse enako!
16.10.2016–1 (0) (1)Ocenikaj pomeni 
..jok,brate! kaj to pomeni? Obstaja kak prevod?
16.10.2016 3 (3) (0)OceniTo so gadi 
Ta vzklik je uporabljala mislim da Milada Kalezič ali nekaj podobnega v tem filmu. Ni se še nihče javil, da tega ne bi razumel. Zanimivo. To so bili stari časi, desetletja nazaj. Sedaj je aktualno ful pa kul pa bok in tudi noben ne vpraša kaj pomeni.
16.10.2016 3 (4) (1)OceniKomandant Franc Rozman Stane 
jok sam težko brate..ker domobranci niso in ne bodo nikdar bratje! Izdajalc ne more bit brat.Tudi RKC je bila izdajalc.
16.10.2016 1 (2) (1)OceniKomandant Franc Rozman Stane 
Pripomba če še ne poznaš zgodovino Dolenjca- Dolenski list je komunistični cajtng...:) Poglej malo nazaj v zg....zato se ne čudi. In prav je tako, da ostaja zvest koreninam! Ti si poišč nov portal za bele- demokracijo, tam se izražaj:) med brati in sestrami:)tam ne boš cenzuriran...daj daj ne nabijaj, vsak se lahko izrazi in n napiše kar misli! Bi se lahko v demokraciji? :):)
16.10.2016—   (1) (1)Ocenipripomba 
Ojej, ti si pa močno nažgan ! Briga mene za tvoje domobrance, ki ti že iz jutranjega štamprlna skačejo. Smrdiš že s temi svojimi domobranskimi fintami. No, prevod bi bil nekako takole: "ne bo šlo, bratec".
16.10.2016OceniPripomba 
Komandant Franc Rozman Stane: Ne peni se. Še enkrat res dobro preber komentar, pa ti bo vse jasno. Namen cenzure pod članki SDS je, da slučajno kdo ne bi napisal kaj preveč ostrega o domobrancih in SDS sami , pod članki borcev za vrednote NOB, pa je pluvanje po partizanih neomejeno dovoljeno. Upam, da je tudi tebi kapnilo! Mimgrede _ a DL danes ni v zasebni lasti ???Ne glede nato, pa svoja mnenja na kulturen način lahko izraža kdor koli, a vseeno pod enakimi pogoji. Tudi to je demokracija!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava