dolenjska

FOTO: Občini tudi danes ni uspela »primopredaja« Sokolskega doma

17.10.2016 | 13:05 | M. M.

Vhod skozi glavna vrata je onemogočen, ker so člani AKC Sokolc zabarikadirali vrata, da bi zaščitili svoje imetje. Ključavnico je zamenjala občina, a ključa umetnikom v Narodnem domu niso dali.

Vhod skozi glavna vrata je onemogočen, ker so člani AKC Sokolc zabarikadirali vrata, da bi zaščitili svoje imetje. Ključavnico je zamenjala občina, a ključa umetnikom v Narodnem domu niso dali.

Sebastjan Šeremet objekta tudi danes ni zapustil, s predstavniki občine se je pogovarjal z okna.

Sebastjan Šeremet objekta tudi danes ni zapustil, s predstavniki občine se je pogovarjal z okna.

Predstavniki AKC Sokolc so povedali, da je občinskih pogodb in sklepov, ki posameznikom dovoljujejo ustvarjanje v Narodnem domu, še več. Na občini jih menda ne najdejo.

Predstavniki AKC Sokolc so povedali, da je občinskih pogodb in sklepov, ki posameznikom dovoljujejo ustvarjanje v Narodnem domu, še več. Na občini jih menda ne najdejo.

Novo mesto - Vodja kabineta novomeškega župana Sara Drašković je opoldne v družbi dveh varnostnikov obiskala Sokolski dom, kjer želi MO Novo mesto, kot je znano, obnoviti streho s pomočjo denarja ministrstva za kulturo, hkrati pa izvesti tudi nekatera notranja obnovitvena dela. A so se jim uprli umetniki, združeni v AKC Sokolc, ki v tem objektu delujejo slabo desetletje in ga po lastnih močeh tudi vzdržujejo.

V petek so vnovič dobili sklep župana Gregorja Macedonija, da v treh dneh izpraznijo prostore in omogočijo primopredajo, da bi izvajalci lahko začeli z deli. »Kakšna primopredaja? Objekt je že sedaj njihov, na vratih so zamenjali ključavnico in le oni imajo ključ,« se je spraševal Nejc Smodiš, ki je v Sokolcu skupaj s Sebastjanom Šeremetom in ostalimi najdlje ustvarjal in med drugim priredil vrsto dobrodelnih akcij. Tudi danes je bilo njihovo stališče jasno: Sokolskega doma ne nameravamo zapustiti, podpiramo pa začetek del in obnovo strehe, kar lahko izvajalci naredijo tudi ob tem, da umetniki ostanemo v Narodnem domu.

V tej luči so županu (in medijem) poslali svoj odziv ter natančneje predlagali, kako bi lahko streho obnovili kljub njihovi prisotnosti v objektu.

A stališče občine se kljub vsemu ni spremenilo. »Občina je po zakonu dolžna zagotoviti varnost in ne moremo odgovarjati, če bi se komurkoli kaj zgodilo med obnovo, ko bo tam gradbišče. Ne mečemo jih ven, po končani obnovi bodo imeli enako kot ostali kulturniki možnost uporabe teh prostorov pod v naprej dogovorjenimi pravili,« je ponovila Draškovićeva.

AKC Sokolc tudi trdi, da je zadnji, petkov županov sklep neveljaven, podobno kot občina trdi, da je neveljaven sklep prejšnjega župana Alojzija Muhiča, ki jim omogoča brezplačno uporabo Narodnega doma na lastno odgovornost. Danes se je izkazalo, da je tovrstnih dopisov še več, da so nekateri tudi kasnejših datumov, se glasijo na druge posameznike, ki so tam delovali ali še delujejo, a na občini menda teh dokumentov ne najdejo.

Kot omenjeno, predstavnikom občine danes ni uspelo vstopiti v objekt, saj je ta z notranje strani zabarikadiran, kar so umetniki storili zato, da so po menjavi ključavnice, ko so ostali brez ključa, zaščitili svoje imetje v domu.

Zadnji predlog AKC Sokolc, kako bi lahko občina obnovila streho v Sokolskem domu in posledično porabila denar ministrstva, ki je na voljo le do 15. novembra, je na voljo v priponki spodaj. "Mi smo pobudniki, začetniki, vztrajniki, če hočete, obnove že nekaj manj kot deset let. In v tem času smo sodelovali s prejšnjim in sedanjim županom na vseh projektih. Lani so me celo najeli, da jim narišem Sokolca za neko revijo. Sedaj pa se obnašajo, kot da smo smet, kljub konstantnemu javnemu sodelovanju. Jaz tega ne razumem…" je po odhodu predstavnikov občine še dodal Smodiš.

Draškovićeva pa je kasneje izjavo za medije podala pred mestno hišo: "Za danes ob 12. uri smo napovedali primopredajo stavbe. To smo naredili, pred objektom so nas pričakali uporabniki, ki so nam dejali, da vstop ni možen. Tudi sami smo preverili. Ključavnica, ki smo jo pred kratkim zamenjali, deluje. Je pa vstop onemogočen z neko barikado od znotraj, ki je sicer videli nismo. Prosili smo, če jo lahko umaknejo, da vstopijo v stavbo in opravimo to primopredajo, in so to odklonili. V zapisnik smo zapisali, da je bila primopredaja neuspešna. Strinjali so se z vsebino zapisnika. Mi nadaljujemo s pravnimi postopki, da poskušamo čimprej priti do dneva, ko se bo investicija začela. Na podlagi tega razveljavljenega sklepa želimo na sodišču čimprej doseči dovoljenje za izpraznitev prostorov."

‹ nazaj

Galerija (25)

akc-11
akc-12
akc-13
akc-14
akc-15
akc-16
akc-17
akc-18
akc-19
akc-20
akc-21
akc-22
akc-23
akc-24
akc-25
akc-26
akc-27
akc-28
akc-29
akc-30
akc-31
akc-32
akc-33
akc-34
akc-35

Komentarji (36)

17.10.2016OceniJan 
Kdo je na občini odgovoren za ta fiasko in da ni sposoben organizirati začetka gradnje, bi moral biti takoj zamenjan, ker se očitno ne spozna na delo, na katerega naj bi se.
17.10.2016–1   (0)   (1)   Oceniasmet 
Jao što so zgodne male.
17.10.2016 1   (1)   (0)   Oceniopurtunisticna mis 
Ma kaj ku*** sem svojo poslal naj prever če kluč obrne , pa da se še mal poslika k je taku fletna punčara, pa pametna tud ne? Sj sm vedu da ne bojo odprli, je treba malu curkus zganjat, sam pa itak nimam jajc niti premorem ljudskosti da bi pršu tm. Ma kaj me briga zdj bom dau na sodišče in itak na njih vse zvrnu. Tud unh par tisoč ku sm že u ZAVOD prenakazu, bomo taku lahku upraviču, da so nas ta banda umetniška oviral, ne? pa bo lepu tm ostalu kjer more bit! u mojmi žepi- po ovinki. pa bo za viski. Ma kaj bojo oni men solili pamet kaku nj se popravla streha, sj streha ni važna- važnu je da gre banda umetniška vn , da jst lepu svoj ZAVOD pelem po zčrtani pot. Tu dans je blu pa malu šoua za javnost...malu ZAVODSKEGA cirkusa za BBC. Itak ku*** jih gleda vse po vrst..kaj bom jas papirje isku po občin, če rečem da jih ni jih ni in jh ne more bit. Gotovo. jeb...se ! sokolci in novinarji! jaz sem mali CORLEONE novomeški pa moja žlahta ZAVOD ska ! pa dejte mi mir že enkrat! da ustvarjam naprej...
17.10.2016 2   (2)   (0)   Ocenikultura 
v prešnjem podjetju sem spoznal kdo je g. Gregor ''veliki'' zato ne privoščim nikomur, da ima opravka z njim..
17.10.2016 3   (3)   (0)   Ocenijelovica vrata & okna 
Ne bo vam uspelo, kajti to je Jelovica.
17.10.2016 1   (1)   (0)   OceniChe Guevara 
kultura 29.0000 občanov ima opravka z njim. Oziroma on in žlahta preko Cosa nostra org.ZAVODa -ov z njimi :):):):)
17.10.2016 2   (3)   (1)   Ocenislovencelj 
pa kako ne morejo to golazen postavit na cesto
17.10.2016 1   (3)   (2)   Ocenislovencelj 
odklopit vodo in elektriko, pa dimno bombo not
17.10.2016OceniChe Guevara 
slovencelj jaz bi teb dihurja vrgu not..smrad -smradu...
17.10.2016—   (1)   (1)   OceniChe Guevara 
sorry to si mislu u rotovž ne....prav maš! jaz bi tud!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava