dolenjska

Z rebalansom znižali proračun

20.10.2016 | 14:15 | M. Ž.

Mirnopeški občinski svet (Foto: M. Ž.)

Mirnopeški občinski svet (Foto: M. Ž.)

Z rebalansom znižali proračun

Mirna Peč - Mirnopeški svetniki so na včerajšnji seji z drugim rebalansom zmanjšali proračun, in sicer na prihodkovni strani za 18 odst. oziroma za nekaj manj kot 796 tisoč evrov na dobre 3,6 milijona in na odhodkovni za 16,7 odst. oz. nekaj vel kot 714 tisoč evrov na slabih 3,6 milijona. Kot je pojasnila Mira Barbo iz občinske uprave se na odhodkovni strani najbolj zmanjšujejo izdatki za investicijska vlaganja (za skoraj 704 tisoč evrov), ki pa kljub temu še vedno predstavljajo skoraj 41 odst. vseh odhodkov.

Po sprejemu prvega rebalansa proračuna marca letos je, kot je dejala, prišlo do največjih sprememb v izvajanju večjih investicijskih projektov – pri gradnji športne dvorane ob osnovni šoli in vrtcu ter izvajanju projekta suhokranjskega vodovoda pa tudi v določitvi pogodbenega obsega sofinanciranja nekaterih dejavnosti, kar so že med letom usklajevali s posameznimi prerazporeditvami. Posledično je zato največ sprememb na postavkah investicijskih odhodkov in transfernih prihodkov, gre za sofinanciranje projektov iz državnega proračuna in Evropske unije. Več kot polovico znižanja transfernih prihodkov gre na račun načrtovanega sofinanciranja gradnje gospodarske javne infrastrukture v Industrijski coni Dolenja vas. Ker denarja ne bo, saj se občina po preučitvi pogojev razpisa ni odločila za prijavo, so naložbo premaknili v prihodnje leto.

Svetniki so potrdili tudi dopolnjen predlog programa opremljanja stavbnih zemljišč in merilih za odmero komunalnega prispevka in v nadaljevanju tudi odlok, ki bo podlaga za obračunavanje komunalnega prispevka. V primerjavi s prejšnjim obračunom se višina praktično ne bo spreminjala, za večino bo pri novogradnjah po novem celo nižji.

Sprejeli so še dopolnitev letnega programa kulture, ki je podlaga za sofinanciranje programov. Kot je pojasnila Nataša Rupnik iz občinske uprave, so ugotovili, da je za področje obnove kulturne dediščine potrebno zagotoviti dodaten denar, da bi lahko sledili potrebam večjih projektov, tu gre za obnovo župnijske cerkve sv. Kancijana z okolico, ki je ga je lotila mirnopeška župnija. Z rebalansom so tako zagotovili dodatnih 20 tisočakov in sedaj področju obnove kulturne dediščine namenjajo 22 tisoč evrov. Razpis bodo v kratkem ponovili.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava