mladi dopisnik

Predavanje o Primožu Trubarju

20.10.2016 | 12:15 | Ema Pangerc, medijski krožek OŠ Trebnje

 Trubarjeva domačija (Foto: arhiv)

 Trubarjeva domačija (Foto: arhiv)

 

 

Trebnje - Ker se približuje državni praznik dan reformacije, smo med uro slovenščine v sredo, 5. oktobra, učenci 9. razreda OŠ Trebnje poslušali predavanje o tem obdobju in pomembnih predstavnikih, ki so zaznamovali ta čas. Pripravil in izvedel ga je pastor Benjamin Hlastan, ki sodeluje v projektih Združenja Trubarjev forum.

Podrobneje nam je predstavil življenje in delo avtorja prvih slovenskih tiskanih knjig iz leta 1550 − Katekizma in Abecednika − reformatorja Primoža Trubarja. Predavatelj je poudaril, da je Trubarju pripadalo mesto vodje ter najbolj dejavnega pisca med protestanti, ki so v drugi polovici 16. stoletja izoblikovali slovenski knjižni jezik, razvili zanj posebno pisavo bohoričico, natisnili več kot 50 knjig v slovenščini, ustanavljali šole, prvo javno knjižnico na Slovenskem in drugo.

Predavatelj nam je govoril o prelomnih dogodkih iz Trubarjevega življenja. Poudaril je, da je Trubar že v svoji prvi knjigi nagovoril svoje rojake z imenom Slovenci in to ime uveljavil za vsa nadaljnja stoletja. Posredoval nam je tudi Trubarjevo sporočilo: Stati inu obstati. O samem Trubarju smo učenci izvedeli veliko zanimivosti, ki nam doslej niso bile znane. Izvedeli smo tudi, da je že Trubar Ljubljano uveljavil kot slovensko narodno središče. Za časa svojega življenja si je na Slovenskem pridobil veliko nasprotnikov, ki so ga izgnali iz domovine, hkrati pa je bil zelo spoštovan človek s strani evropskih teologov in knezov.

Devetošolci smo na drugačni uri slovenščine pridobili nova spoznanja o pomenu protestantov za oblikovanje, obstoj in obstanek slovenskega naroda.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava