mladi dopisnik

Dediščina okoli nas

20.10.2016 | 13:10 | N. Medvešek, OŠ Belokranjskega odreda Semič

Dediščina okoli nas
Dediščina okoli nas
Dediščina okoli nas
Dediščina okoli nas
Dediščina okoli nas

Semič - V sklopu dnevov evropske kulturne dediščine in tedna kulturne dediščine, ki so ga letos naslovili Dediščina okoli nas, so semiški osnovnošolci spoznavali kulturno dediščino. Na OŠ Semič radi poudarjamo, kako pomembno je dragocen predmet, zgodbo, modrost in skupnost naših potomcev ohraniti za naše zanamce. Teden dejavnosti je tako potekal od 3. do 7. oktobra, ko smo prav v vseh razredih z različnimi aktivnostmi spodbujali zanimanje za ohranjanje, spoznavanje in varovanje dediščine.

Prvi razredi so izdelovali glinene sklede, ogledali so si kmečko hišo in doživeli, kako je bilo v šoli nekoč, saj so obiskali OŠ Brihtna glava na Radovici. Imeli so učno uro o Beli krajini. Gospa učiteljica jih je s strogim režimom poučevanja vrnila v pretekle čase. Učenci prvih razredov so teden dejavnosti zaključili s peko domačega kruha na Črešnjevcu. Pod vodstvom Sonje Škof so učenci zamesili svoj hlebček kruha in ga spekli v krušni peči ter še toplega ponosno odnesli domov.

Drugi razredi so dva dneva posvetili raziskovanju mlinov nekoč in se preizkusili v izdelovanju le teh. V razredu so raziskovali in iskali različne informacije o mlinih v knjigah in spletu. Ugotovili so, da je v naši okolici zelo malo delujočih mlinov. Peš so se podali po Kraški učni poti mimo Vinjega Vrha do Krupe, kjer so si ogledali izvir reke Krupe, prelepo naravo in sedaj nedelujoč vodni mlin.

V sklopu tehniškega dne so se tudi sami preizkusili v izdelovanju vodnih mlinčkov. Za izdelavo so uporabili stiropor, žličke in palčko. V sklopu tedna kulturne dediščine so obiskali tudi muzej, odšli so na pohod po poteh gozdne železnice in preučevali stara drevesa v Semiču in okolici.

Tretješolci so izdelovali knjižico starih predmetov, spoznavali so stare belokranjske običaje in znamenitosti Semiča. Slavko Pavlakovič in Žan Skrinjar sta učencem predstavila rokodelsko dediščino pletenja košar. Prikazala sta izdelavo košaric iz leskove in drenove palice ter vrbove šibe. V pletenju košar so se preizkusili tudi učenci in pokazali spretnost svojih prstkov. Medgeneracijsko druženje je potekalo v prijetnem vzdušju ob pletenju in poslušanju zanimivih zgodb iz njunega otroštva.

V 4. razredu so učenci spoznavali kulturne spomenike domačega kraja, spoznali so stare drevesne vrste. Spoznali so posebno tehniko poslikave jajc − pisanice, ki so še posebej značilne za Adlešiče z okolico. Ob izdelavi svoje pisanice so prišli do spoznanja, da je za njeno izdelavo potrebno veliko potrpežljivosti, truda, vztrajnosti in natančnosti. Skupaj s 5. razredi so se pomerili v pastirskih igrah. 5. razredi so pripravljali stare belokranjske jedi, spoznali so običaj Semiška ohcet in pa arhitekturo nekoč. Učenci so iz odpadnega kartona izdelali kozolce. Najprej je bilo potrebno natančno pogledati načrt, si pripraviti material in orodje, nato pa se lotiti precej zahtevnega dela.

Poleg pohoda in spoznavanja kulturne dediščine Ljubljane so imeli učenci 6. razredov kulturni dan, na katerem so spoznali rojaka Lojzeta Krakarja, sedmošolci pa so si na Krupi ogledali rojstno hišo pomembnega Belokranjca Janka Lavrina. Osmošolci so se napotili po poteh Simona Jenka in spoznali njegovo zgodbo. Prav tako so na Koprivniku spoznavali tehniško dediščino Kočevarjev.

Učenci devetih razredov so spoznavali življenje Kočevarjev z našo zunanjo sodelavko Maridi Tscherne. Letos smo v sklopu nacionalnega projekta z mednarodno udeležbo UNESCO šole Dediščina v rokah mladih – Mladi posvojimo spomenik več pozornosti posvetili Srednji vasi, kjer so nekoč živeli Kočevarji. Udeleženci fotografske delavnice so bili poleg naših učencev tudi učenci in dijaki drugih šol, ki so poskušali poiskati zanimive motive in detajle okolice. Fotografsko delavnico je vodil kočevski fotograf Pavel Majerle. Skupina novinarjev je intervjuvala Hansa Jaklitscha, ki je Kočevar, in Alojza Roglja, ki je prišel živet v kočevarsko vas in se s Kočevarico Olgo tudi poročil. Ostali učenci so z Antonom Prelesnikom, avtorjem knjige Vodni viri na Kočevskem, raziskovali vas in vodne vire, poiskali so najstarejšo hišo in si ogledali cerkev v Srednji vasi.

Kaj je lepšega za učence kot zapustiti šolske klopi in se napotiti raziskovati preteklost? Pomembno je, da vsak po svojih zmožnostih ohranja, plemeniti in razvija kulturno dediščino. Veseli nas, da so med njimi tudi učenci semiške šole.

‹ nazaj

Galerija (22)

Projekt_Semic - 1
Projekt_Semic - 10
Projekt_Semic - 11
Projekt_Semic - 12
Projekt_Semic - 13
Projekt_Semic - 14
Projekt_Semic - 15
Projekt_Semic - 16
Projekt_Semic - 17
Projekt_Semic - 18
Projekt_Semic - 19
Projekt_Semic - 2
Projekt_Semic - 20
Projekt_Semic - 21
Projekt_Semic - 22
Projekt_Semic - 3
Projekt_Semic - 4
Projekt_Semic - 5
Projekt_Semic - 6
Projekt_Semic - 7
Projekt_Semic - 8
Projekt_Semic - 9

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava