posavje

Zavzeto o možnostih zgodnjega odkrivanja raka dojke

20.10.2016 | 18:30 | M. L.

Z današnje konference za novinarje (Foto: M. L.)

Z današnje konference za novinarje (Foto: M. L.)

Zdravstveni dom Sevnica (Foto: M. L.)

Zdravstveni dom Sevnica (Foto: M. L.)

Sevnica - Center za krepitev zdravja Zdravstvenega doma Sevnica je v sodelovanju s Posavskim in obsoteljskim društvom za boj proti raku v rožnatem oktobru, mesecu ozaveščanja o raku dojke, pripravil v predavalnici zdravstvenega doma predavanje Rak dojk niso samo številke.

Po uvodnem pozdravu direktorice sevniškega zdravstvenega doma in podpredsednice društva Vladimire Tomšič, je strokovna vodja zdravstvenega doma in predsednica društva Alenka Krenčič Zagode predavala o raku dojke in pomenu samopregledovanja.

O tej temi so zatem spregovorili predstavniki zdravstvenega doma tudi na novinarski konferenci. Po besedah Vladimire Tomšič bodo začeli v regiji Posavje in Dolenjska izvajati presejalni program DORA, v katerega bodo vključili ženske med 50 in 69 letom starosti. V občini je takih žensk 2.400.

Alenka Krenčič Zagode je poudarila, da ženske iz Sevnice zdravniki pošiljajo na preglede v ambulante v Brežice, Celje, Trbovlje, Novo mesto in Ljubljano. Poudarila je, da bi se o pomenu samopregledovanja dojk veliko javno pogovarjati, ker bi s tem zmanjšali morebitne osebne stiske v zvezi s tem področjem.

Starostna meja obolevanja se je znižala, kot je povedal zdravnik splošne medicine Božidar Groboljšek, in tudi zato je po njegovem samopregledovanje dojk zelo pomembno.

Po besedah vodje in koordinatorke Centra za krepitev zdravja Mojce Vidmar osveščajo občane o pomenu preventive za ohranjanje zdravja tudi z vključevanjem nosečnic in zdravstvenimi programi zanje v naslednjih obdobjih otrokove starosti.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava