kronika

Država na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje postavila ograjo

21.10.2016 | 18:30

Ilustrativna fotografija (Foto: J. A.)

Ilustrativna fotografija (Foto: J. A.)

Obrežje - Državne oblasti so na mejnem prehodu Obrežje včeraj začele postavljati panelno ograjo, danes pa jo postavljajo še na mejnem prehodu Gruškovje, je poročala STA. "Če bi prišlo do možnosti ponovnega migracijskega vala, se bo mejni prehod zaprl," je danes povedal državni sekretar na notranjem ministrstvu Andrej Špenga.

"Naredili bomo vse, da ne bo prišlo do ogrožene varnosti državljank in državljanov," je dodal.

Ograji na mejnih prehodih Obrežje in Gruškovje po njegovih besedah sodita v okvir načrtovane postavitve začasnih tehničnih ovir na meji, s čimer se je v sredo seznanila tudi vlada. Do sedaj so postavili 183,5 kilometra takšnih ovir, in sicer od mejnega prehoda Gibina v občini Razkrižje do doline reke Dragonje v občinah Piran in Koper.

Kot so še pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, panelno ograjo postavljajo tudi na mestih, kjer so "začasne tehnične ovire", torej žičnato ograjo, odstranili. Tu gre predvsem za prehodna mesta, mejne prehode, strnjena naselja, turistične destinacije ter območja, kjer bi lahko narasel vodostaj reke ogrozil postavljene ovire. Panelne ograje tako postavljajo na območju policijskih uprav Murska Sobota, Maribor, Celje, Novo mesto, Ljubljana in Koper.

Začasne tehnične ovire iz panelnih ograj so zaenkrat postavljene v skupni dolžini 27,5 kilometra, zamenjava pa po navedbah ministrstva poteka v skladu s sprejetim načrtom in v dogovoru z lokalnimi skupnostmi.

V naslednjih dneh bodo s postavitvijo ograje nadaljevali še "na nekaterih ključnih območjih, na katerih bi lahko glede na lanskoletne izkušnje prišlo do poskusov množičnega prihajanja na ozemlje Slovenije". Kje točno, tudi Špenga iz varnostnih razlogov ni želel povedati.

Na notranjem ministrstvu so poudarili, da gre za nujen in začasen ukrep, ki bo policiji omogočal učinkovito varovanje zunanje schengenske meje v primeru ponovitve množičnih migracij in celovito izvajanje varovanja ljudi in njihovega premoženja.

‹ nazaj

Komentarji (3)

21.10.2016 1 (1) (0)Oceniante 
To naši fantje, kar tako naprej, sam da ne vidm teh hrvatov ....
21.10.2016–2 (0) (2)Oceniabecedarij 
ostavi se Ante čorava posla i posiši jednom mamicu, dasad si sisao samo vwsla
22.10.2016OceniKomandant Franc Rozman Stane 
Končno nekaj dobrega od naše vlade

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava