Na 3. Pavčkovih viticah o ljubezni do doma, domovine….

22.10.2016 | 11:20

Najboljših devet mladih pesnikov.

Najboljših devet mladih pesnikov.

Mirna Peč - Moj rojstni kraj je naslov pesmi Toneta Pavčka, ki je bila rdeča nit za mlade literarne ustvarjalce, ki so sodelovali na letošnjem natečaju Pavčkove vitice. Mirnopeška osnovna šola, ki po besedah ravnatelja Danijela Brezovarja s ponosom nosi ime po velikem slovenskem pesniku, je natečaj organizirala že tretjič zapored in tretji je nadgradnja prvih dveh. Ker je bil odziv odličen, bo šola z njim nadaljevala.

Na 3. Pavčkovih viticah o ljubezni do doma, domovine….

Letos je sodelovalo 160 učencev iz 15 osnovnih šol z območja Dolenjske, Bele krajine in Posavja. Prav vsi mladi ustvarjalci so v svojih verzih izražali ljubezen do domovine in domačega kraja, o njunih lepotah, o ljubezni do doma. Bili so ustvarjalni in izvirni, zato je imela strokovna komisija (Mojca Žefran, Klavdija Kotar in Milan Markelj) težko in zahtevno nalogo, izbrati najboljše v treh starostnih kategorijah. Upoštevali so izvirnost, jezikovno bogatost, slogovno in oblikovno dodelanost ter metaforičnost.

Zahvala članom strokovne komisije.

Zahvala članom strokovne komisije.

Nagrajenci natečaja so: v prvi triadi Nika Povše, 3.r, OŠ Bršljin, Tai Fornezzi Rezelj, 2. r. iz OŠ Toneta Pavčka in Manca Nose, 2.r. iz OŠ Toneta Pavčka; v 2. triadi: Nika Kukec in Damjana Lamovšek, obe šestošolki OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert, ter Samo Brudar iz 7. r. OŠ Toneta Pavčka; v 3. triadi: Gašper Gole iz 7. r. OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert, Lucija Konda, 7. r. iz OŠ Stari trg ob Kolpi ter Liza Curk iz 9. r. OŠ Veliki Gaber. Pohvale gredo tudi vsem mentorjem, ki spodbujajo mlade k pesnjenju. Vseh 182 pesmi je objavljenih v zborniku (ta izide vsako leto), ki ga je uredila vodja natečaja in članica strokovne komisije Mojca Žefran.

Na sinočnji prireditvi so obiskovalci lahko prisluhnili recitacijam najboljših, nagrajenih pesmi, nastopili so šolski pevski zbori. Ravnatelj Brezovar se je ob koncu zahvalil vsem članom strokovne komisije, vsem sodelujočim na natečaju ter sodelavcem, ki so pripomogli, da sta projekt in prireditev uspela.

Besedilo in foto: L. Markelj

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava