novice

Dizel in 95-oktanski bencin dražja

25.10.2016 | 08:15 | J. S.

Ilustrativna fotografija (arhiv DL)

Ilustrativna fotografija (arhiv DL)

Ljubljana - Ceni reguliranih pogonskih goriv, dizelskega goriva in neosvinčenega 95-oktanskega bencina, sta se opolnoči zvišali. Dizelsko gorivo se je podražilo za 2,5 centa na 1,149 evra, 95-oktanski bencin pa za 1,9 centa na 1,245 evra za liter.

Približno toliko je bilo treba za omenjeni pogonski gorivi nazadnje odšteti septembra lani. Kot poroča STA, je bilo takrat treba za liter dizelskega goriva plačati 1,146 evra, za 95-oktanski bencin pa 1,241 evra.

Ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva se določata v skladu z vladno uredbo o oblikovanju cen naftnih derivatov na vsakih 14 dni, po metodologiji, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in gibanju tečaja dolar-evro.

Vlada obstoječo uredbo od aprila, ko se je odločila sprostiti ceni 100-oktanskega bencina in kurilnega olja, podaljšuje, saj razmišlja, ali se bo odločila za nadaljnji korak pri liberalizaciji cen - da bi cene pogonskih goriv na bencinskih servisih na avtocestnem križu in ob hitrih cestah, tudi dizla in 95-oktanskega bencina, določali trgovci. Nazadnje je uredbo podaljšala septembra, za dva meseca.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava