Akrapovič v devetmesečju s 50-odstotno rastjo dobička

25.10.2016 | 19:00

(Foto: Akrapovič, arhiv DL)

(Foto: Akrapovič, arhiv DL)

Ivančna Gorica/Črnomelj - Ivanški Akrapovič, proizvajalec motociklističnih in avtomobilskih izpušnih sistemov, je v prvih devetih mesecih prodal za 75 milijonov evrov izdelkov in s tem primerljivi lanski izid presegel za 13 odstotkov. Hkrati je ustvaril 12 milijonov evrov čistega dobička, kar je za polovico več kot lani. Podobno rast dobička pričakujejo tudi na letni ravni.

Akrapovičev finančni direktor Matej Akrapovič je za STA povedal, da ob koncu leta pričakujejo 90 milijonov evrov prodaje in glede na lani njeno približno 15-odsotno rast, čisti dobiček pa naj bi ostal na devetmesečni ravni. Dodal je, da navedeno rast pripisujejo krepitvi svetovnega motociklističnega trga in ustalitvi ter delovanju v polni zmogljivosti po lanski selitvi proizvodnje v Črnomelj.

Skupaj z novim logističnim centrom imajo tam na razpolago 23.000 kvadratnih metrov, kar naj bi pri zdajšnjem razvojnem ritmu zadostovalo za približno pet let. Tam je bilo ob polletju zaposlenih 650 ljudi, letos pa so jih zaposlili približno 50.

V Črnomlju so lani na novo zaposlili 250 delavcev s širšega belokranjskega območja, do konca leta pa naj bi v Beli krajini še zaposlovali.

Družba, ki je na ravni skupine v devetmesečju zaposlovala 910 ljudi, je po selitvi proizvodnje v Črnomelj v Ivančni Gorici ohranila upravo, livarno, orodjarno in razvojni ter predproizvodni oddelek. Število zaposlenih pa so na ravni skupine v prvih devetih mesecih letos povečali za 20.

V Črnomlju nameravajo število zaposlenih postopoma še krepiti. V Ivančni Gorici, kjer imajo zaposlenih približno tretjino ljudi in zaposlujejo predvsem v razvoju ter raziskavah in nekaj še v prodaji, pa so za letos načrtovali deset novih zaposlitev. Tam naj bi tudi, predvidoma prihodnje leto, začeli graditi novo testno središče in kasneje še novo upravno stavbo.

Ob zdajšnji rasti naj bi v Beli krajini do konca desetletja zaposlovali do 800 ali tudi več ljudi. Skupaj z ivanškimi pa naj bi število zaposlenih v prihodnjih letih doseglo približno 1000.

Med glavne Akrapovičeve izdelke s približno 70 do 75 odstotki sodijo motociklistični izpušni sistemi, njihov avto segment, ki se stalno krepi, pa dosega 25 do 30 odstotkov prodaje.

Največ prodajo na trgih EU, v Nemčiji, Franciji in Italiji, njihova prodaja se krepi tudi v ZDA - ki so njihova po prodaji najbolj uspešna država - in na Kitajskem. V Sloveniji prodajo manj kot odstotek izdelkov, je za STA še povedal Akrapovič.

J. S.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava