dolenjska

Sredinski del 3RO bo dvopasovna cesta

26.10.2016 | 10:00 | Tekst in foto: M. M.

Sredinski del 3RO bo dvopasovna cesta
Sredinski del 3RO bo dvopasovna cesta
Sredinski del 3RO bo dvopasovna cesta

Novo mesto - V veliki avli Kmetijske šole Grm je bila sinoči javna razgrnitev študije variant in okoljskih poročil glede sredinskega dela bodoče tretje razvojne osi (3RO), ki bo povezal Celje z Novim mestom in se nadaljeval proti Posavju. A v primerjavi z burnim srečanjem v Šmarjeti, se je novomeške predstavitve udeležilo zgolj okoli 30 slušateljev.

Predstavniki ministrstev za okolje in prostor ter infrastrukturo in projektanti so sprva predstavili dolgoletno načrtovanje te prometne povezave in obilico različnih variant, ki so vmes nastajale in se tudi spreminjale, saj se je ne nazadnje v vseh teh letih že okoljska zakonodaja spremenila že trikrat. Sredinski del 3RO se dotika 20 občin, javne razgrnitve so potekale po devetih, zadnja je bila včeraj v Novem mestu, pripombe in svoja stališča na izbrano najugodnejšo varianto pa pripravljalci bodočega državnega prostorskega načrta sprejemajo le še do prihodnjega petka, 4. novembra.

Oddate jih lahko tudi prek spleta, kjer so na voljo vsi podatki o začrtani cesti. Kot je včeraj v imenu MO Novo mesto povedal Izidor Jerala, bo svoje mnenje na predstavljeno varianto podala tudi občina, saj te ceste med oblikovanjem občinskega prostorskega načrta še ni bilo. Kot je znano, so imeli precej pripomb na razgrnitvah v Sevnici in Šmarjeških Toplicah, županja Bernardka Krnc je bila tudi na včerajšnjem srečanju in je ponovila željo občanov, da bi trasa na območju njihove občine potekala bolj zahodno, čemur so pritrdili tudi nekateri ostali slušatelji iz Lešnice in Otočca, predvsem v luči zavarovanja vodnega zajetja Jezero. Predstavniki ministrstev so sinoči večkrat zatrdili, da so spremembe še vedno mogoče, zato so vnovič pozvali k podaji pripomb in stališč, do katerih se bodo v nadaljevanju opredelili. Marsikoga je včeraj presenetil podatek, da bo to dvopasovna in ne štiripasovna cesta.

Podrobneje o predstavljeni različici sredinskega dela 3RO in pripombah nanjo v prihodnji tiskani izdaji Dolenjskega lista, v jutrišnji številki Dolenjca pa predvsem o tem, kaj vse je zmotilo občane Šmarjeških Toplic, ki so se tudi najbolj množično udeležili javne razgrnitve.

‹ nazaj

Galerija (11)

3ro-10
3ro-11
3ro-12
3ro-13
3ro-14
3ro-15
3ro-16
3ro-17
3ro-18
3ro-19
3ro-20

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava