kultura

Dalmatinova biblija restavrirana zdaj spet v Krškem

26.10.2016 | 15:15 | B. B.

Po letu in pol restavriranja se je Dalmatinova biblija spet vrnila v Krško. (Foto: B. B.)

Po letu in pol restavriranja se je Dalmatinova biblija spet vrnila v Krško. (Foto: B. B.)

Krško - Po letu in pol ter več kot 2.000 urah dela restavratorjev je Dalmatinova biblija z letnico 1584 ponovno v Krškem. Njena lastnica, Valvasorjeva knjižnica, jo je na ogled prvič postavila v torek na slovesnosti ob dnevu reformacije, prazniku, ki ima v krški občini še posebno težo, saj od tu prihajata dva velika protestantska pisca in očeta slovenskega knjižnega jezika, Jurij Dalmatin in Adam Bohorič.

Valvasorjeva knjižnica je biblijo, ki je bila v precej slabem stanju, leta 2010, ob 45. obletnici svojega delovanja, od zasebnega lastnika kupila za 5.000 evrov. Do takrat je bilo Krško več desetletij brez nje.

Kot je povedala bibliotekarka Polona Brenčič, je od 1.500 izvodov prve biblije v slovenskem jeziku ohranjenih še okrog 80. »Naša je bila kupljena z namenom, da postane spomenik nekega časa. V njej so manjkali določeni listi, česar smo se zavedali. Tudi vezava je v večji meri razpadla, a že takrat smo razmišljali, da jo bomo v prihodnosti, ko se bo pojavila možnost, restavrirali. 50-letnica knjižnice se nam je zdela primeren trenutek,« je dejala.

Restavriranje Dalmatinove biblije je knjižnico stalo okrog 12.000 evrov, več kot polovico so prispevali donatorji, domača energetska in sorodna podjetja. Po predstavitvi na slovesnosti ob dnevu reformacije – o restavriranju je govorila vodja Centra za restavriranje in konserviranje Arhiva Republike Slovenije dr. Jedrt Vodopivec Tomažič – so biblijo pospravili na varno, na ogled pa bo spet ob kaki drugi priložnosti.

Več v jutrišnji izdaji Dolenjskega lista.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava