kultura

Krško društvo s projektom za večjo vključenost ranljivih skupin

27.10.2016 | 08:35 | M. Ž.

Foto: Arhiv Luksuz produkcije

Foto: Arhiv Luksuz produkcije

Ljubljana, Krško - Društvo zaveznikov mehkega pristanka iz Krškega je pripravilo projekt Blizu vas, podprt z evropskimi sredstvi, s katerim želi pripadnikom ranljivih družbenih skupin ponuditi usposabljanja v različnih medijih. Na ta način jim želi omogočiti, da izrazijo svoje potenciale v novem okolju, v katerem se srečujejo z ovirami in predsodki, je poročala STA.

Krško društvo je projekt, pri katerem sodeluje Društvo za trajnostni razvoj Terra Vera, s slabimi 120.000 evri pa ga sofinancirata Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada in Republika Slovenija, včeraj predstavilo v Ljubljani.

Gre za program usposabljanja na področju dokumentarnega filma in videa, kreativnega in novinarskega pisanja ter medkulturnega animatorstva, namenjenega pripadnikom različnih manjšinskih etničnih skupin, priseljencem, prosilcem za azil, beguncem in pripadnikom narodov nekdanje SFRJ v Sloveniji, je povedala njegova koordinatorica Andrea Celija.

Del projekta je filmska šola Luksuz, prijave zanjo zbirajo do 2. novembra, ki bo od novembra do predvidoma aprila prihodnje leto omogočala usposabljanje v obliki vikend delavnic v Ljubljani in praktičnih vaj na terenu. Vsak udeleženec bo samostojno ali v skupini posnel dokumentarni film, organizatorji pa bodo priskrbeli tudi nekaj opreme za snemanje in montažo.

Za šolo se je doslej po besedah koordinatorice prijavilo 42 kandidatov, od tega je 31 pripadnikov ranljivih skupin. Delavnice bodo izvajali uveljavljeni filmarji: režiserji Marko Cvejić, Želimir Žilnik, Boris Petkovič in Igor Bezinović, snemalec Jure Černec ter montažer Nemanja Babić.

Kot je povedal Cvejić, predhodne izkušnje na področju filmskega ustvarjanja niso potrebne, prav tako ne gre "za usposabljanje ljudi, ki so popolni amaterji, v profesionalno smer". Namen je, da se naučijo obrti, s katero bodo lahko svoja čustva in težave izrazili v filmskem mediju. "Na koncu dobijo znanje, da lahko vzamejo kamero v roke, zmontirajo posnetke v nek pomen in izdelek tudi pokažejo."

Projekt so razširili prek družbenih omrežij, predstavljali so ga tudi v azilnih domovih. Eden od udeležencev, študent ekonomije Samer Arqaui, begunec iz Sirije, je v njem prepoznal priložnost, da si pridobi nove izkušnje ter spregovori o beguncih, njihovih življenjih tukaj in nekdaj, so še zapisali na STA.

‹ nazaj

Komentarji (1)

28.10.2016Ocenigasilec 
Ma kakšni filmčki. Denar razdelite ljudem, ki ne morejo preživet iz meseca v mesec. Glede beguncev in migrantov pa je treba tam vzrok odpraviti. Vojna se lahko ustavi danes! V ozadju so vojni dobičkarji ki podpihujejo vojno, da imajo korist pri porodaji orožja. Evropa s 500 milj prebivalstva je lutka Amerke s 32 milj prebivalstva.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava