dolenjska

Moje mesto jutri: Če vas ni prepričal objem, naj vas nagrade

27.10.2016 | 15:10 | Mirjana Martinović

Ob zagonu kampanje Vse se vrača so otroci novomeških vrtcev in osnovnih šol simbolično objeli mesto in sporočili: Pustite nam čisto okolje! (Foto: M. M.)

Ob zagonu kampanje Vse se vrača so otroci novomeških vrtcev in osnovnih šol simbolično objeli mesto in sporočili: Pustite nam čisto okolje! (Foto: M. M.)

Novo mesto - Narava nam vrača. Dobro z dobrim in slabo s slabim. Da bi se izognili povračilnim ukrepom, je potrebna sprememba našega odnosa do nje. Za začetek v podobi malih, vsakodnevnih ravnanj, ki nam jih zna narava vračati v razkošju priložnosti za boljše življenje.

Uvod v članek smo prepisali s spletne strani okoljske kampanje Vse se vrača, ki jo je ta mesec zagnala Mestna občina Novo mesto v sodelovanju z novomeško Komunalo ter Centrom za ravnanje z odpadki Dolenjske (Cerod). Gre za enoletni skupni projekt z jasnim ciljem: slehernega posameznika naše družbe spodbuditi k večji skrbi za okolje. Kampanja se je v začetku oktobra začela s simbolno otvoritvijo: 550 otrok iz novomeških vrtcev in osnovnih šol se je zbralo na Glavnem trgu in s skupinskim »objemom mesta« naši družbi sporočilo: »Pustite nam lepo naravo!«

NAJMLAJŠI AMBASADORJI

Župan MO Novo mesto Gregor Macedoni je ob predstavitvi kampanje povedal: »Naš cilj je spodbuditi dolgoročno spremembo pri odnosu do okolja. Odnos družbe pa je seštevek ravnanj nas posameznikov. In ker se zavedamo, da se temeljni vzorci oblikujejo v otroštvu in v družini, smo k temu privabili najmlajše.«

Po njegovih besedah tako celovite akcije v širšem okolju ni, Novomeščani pa so si zamislili, da bodo družine ali druge organizirane skupine k večji okoljski skrbi spodbudili tudi s praktičnimi nagradami. Do teh bodo prišli z zbiranjem t. i. zelenih nalepk, ki jih bodo lahko dobili bodisi na občini bodisi na komunali, če bodo izpolnili katerega od zamišljenih predlogov: družinski izlet na eno od rekreativnih točk v mestu ali okolici, pripravili ozimnico, jo kupili pri kakšnem od lokalnih kmetov ipd.

»Naša ideja je, da bodo največji ambasadorji kampanje naši otroci, in naša želja, da občani akcijo sprejmejo v čim širšem krogu,« je še dodal župan. Direktorja komunale in Ceroda, Gregor Klemenčič in Albin Kregar, sta dodala, da se podobne okoljevarstvene akcije minulih let poznajo, saj se je masa zbranih komunalnih odpadkov v zadnjih petih letih zmanjšala za 17 odst., hkrati narašča količina ločeno zbranih frakcij (z 2.700 ton v letu 2010 na 7.250 ton v lanskem letu), težave ostajajo s črnimi odlagališči in prevelikimi količinami bioloških odpadkov, ki končajo v zabojnikih za mešane odpadke. A vsak korak šteje in cilj vseh je, da bo narava ostala čim bolj čista in zdrava za naše zanamce.

MOJE ZELENO MESTO

Če boste opravili vsaj tri od petih jesenskih nalog, boste nagrajeni s košem za ločeno zbiranje odpadkov. (simbolična slika, vir: vsesevrača.si)

Če boste opravili vsaj tri od petih jesenskih nalog, boste nagrajeni s košem za ločeno zbiranje odpadkov. (simbolična slika, vir: vsesevrača.si)

Oglase za kampanjo ste gotovo že zasledili po mestu ali v medijih, podrobnejše informacije o njenem poteku in vašem sodelovanju pa najdete tudi na posebni spletni strani na naslovu www.vsesevraca.si. Tam so med drugim zapisali: Izjemna naravna lega je Novemu mestu vselej dajala značaj zelenega mesta. V zelenem objemu reke Krke so se rojevale ideje in za njimi odločitve, ki so v 650 letih iz malega naselja ustvarile vitalno, uspešno in prijazno mesto; središče občine in regije. Zeleni značaj Novega mesta želimo v prihodnosti še okrepiti. S srčno zavezo v imenu naših otrok, ki zaslužijo zdravo in prijazno okolje. Z obljubo, v kateri se zavezujemo k doslednejšemu negovanju naravnega okolja, da nam bo vračalo z dobrim. In odločitvijo, da razvojne vizije krojimo po meri zdravega in za vse varnejšega okolja. Zato za Novo in zeleno mesto že danes stopamo na pot bolj zdravih navad. Pridružite se nam na njej tudi vi …

JESENSKE NALOGE DO KONCA LETA

Kot omenjeno, gre za celoletno kampanjo, ki k udeležbi spodbuja tudi z nagradno igro, razdeljeno na štiri letne čase. Vsako bo nudilo poseben nabor »okoljevarstvenih nalog«. Če jih bodo posamezniki, družine, skupine otrok iz vrtcev, šol ipd. (pri tem mora biti vodja skupine oz. nosilec nagradnega zbiranja točk kakšne skupine polnoletna oseba s stalnim prebivališčem v MO Novo mesto) izpolnili, bodo dobili zeleno nalepko. Z zbranimi nalepkami bodo udeleženci upravičeni tudi do praktičnih nagrad. Zloženko za zbiranje zelenih nalepk ali točk si lahko natisnete na spletni strani kampanje.

Jesenska akcija bo trajala do konca leta. Nagrada, ki jo prejmete za zbrane zelene točke v tem obdobju, pa je uporaben koš za ločevanje smeti. Koš je izdelan iz recikliranih plastenk in poliestra. V njem lahko na enostaven način zbirate papir, steklo in plastiko, hkrati pa je koš tudi odličen pripomoček, ko na ločevanje smeti navajate tudi najmlajše družinske člane. Koš je sestavljen iz treh odpornih vreč, ki so skupaj zlepljene z ježkom, zato jih lahko enostavno ločite in čistite.

In na kakšen način lahko dosežete točke oz. nalepke v jesenski knjižici? Na voljo je pet nalog, in sicer družinski kolesarski izlet ali pohod, ki ga dokažete s posnetkom (ki ga pošljete na e-naslov kabinet@novomesto.si ali ga objavite na facebook strani kampanje); priprava lokalne ozimnice (kar prav tako dokažete s posnetkom oz. fotografijo, saj po naših podatkih vaših kozarcev kislih kumaric na rotovžu ne sprejemajo); zbiranje papirja ali stekla (zeleno točko boste osvojili z 10 kilogrami papirja ali 20 steklenicami, kar morate dostaviti v zbirno-reciklažni center na Cikavi, kjer vam bodo dali nalepko); objava fotografije ločevanja odpadkov na facebooku in ekološko ustvarjanje. Pri zadnje omenjenem pa so vaše risbice ali kakšen drug izdelek na temo varovanja okolja dejansko dobrodošli na rotovžu (osebno ali preko že navedene e-pošte), sicer nalepke ne boste dobili. Za prevzem nagrade zadostujejo tri nalepke, a med seboj ne boste mogli združiti nalepk iz različnih letnih časov.

Moje mesto jutri: Če vas ni prepričal objem, naj vas nagrade

NI NAM VSEENO!

Kampanja Vse se vrača sicer poteka šele slab mesec dni, nas pa je vseeno zanimalo, koliko tovrstnih zelenih nalepk so organizatorji že podelili. »Akcija poteka v skladu s pričakovanji. Nalepk ne štejemo natančno, največ pa smo jih razdelili ob tradicionalnih akcijah zbiranja papirja na OŠ Grm in OŠ Center,« so odgovorili na občini. Dodali so še, da jim je - glede na obiskanost spletne in facebook strani kampanje - uspelo vzbuditi zanimanje za okoljsko tematiko, »načrtujemo pa tudi dogodke po osnovnih šolah in krajevnih skupnostih, v zaključni fazi produkcije pa je tudi video iz otvoritvenega dogodka. Cilj je ustvariti skupnost občanov, ki ji ni vseeno za okolje.«

Vseeno ne sme biti nikomur, to je dejstvo. Zato velja pomisliti na svoje otroke, vnuke in ostale zanamce vsakič, ko vam v rokah ostane prazna plastenka, pa bi jo najlažje odvrgli v skupni zabojnik za smeti, namesto v rumenega, ali kar za prvo grmovje. Navade, tudi nagrade, so že res železna srajca, a verjamemo, da je ljubezen do tistih, ki bodo občutili vse neljube posledice našega napačnega ravnanja z okoljem, močnejša in trdnejša od slehernega »železa«.

Članek je objavljen v aktualni tiskani izdaji Dolenjskega lista z dne, 27. oktober 2016.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava