dolenjska

V Šmarjeti imajo novo mrliško vežico

27.10.2016 | 14:30 | Besedilo in foto: L. Markelj

V Šmarjeti imajo novo mrliško vežico

Šmarjeta - Danes dopoldne so v Šmarjeti predali namenu nov poslovilni objekt, ki ga je Občina Šmarješke Toplice letos zgradila na mestu starega, ob osrednjem občinskem pokopališču v Šmarjeti.

Notranjost novega poslovilnega objekta.

Notranjost novega poslovilnega objekta.

Stara mrliška vežica, ki so jo pred nekaj desetletji delno iz samoprispevka in s prostovoljnim delom krajanov zgradili v okviru tedanje KS Šmarjeta, je bila v zelo slabem stanju, na kar je že dlje časa opozarjal tudi koncesionar pogrebne in pokopališke dejavnosti v občini, Pogrebne storitve Blatnik iz Hrastulj pri Škocjanu. Problemi so bili z vlago, ostrešjem in čeprav so najprej na občini razmišljali le o obnovi, se je izkazalo, da je najbolj racionalna novogradnja. Projekt je delo krškega Kostaka, za izvajalca del pa je bilo izbrano ljubljansko podjetje NGD d.o.o. Vežica, ki je zelo lepo in moderno opremljena, ima en prostor za pokojnika, čajno kuhinjo ter sanitarne prostore. Poslovilna ploščad z nadstreškom omogoča, da bodo poslovilni obredi lažji tudi v slabem vremenu.

Nagovor županje Bernardke Krnc.

Nagovor županje Bernardke Krnc.

Kot je na otvoritvi povedala županja Bernardka Krnc, gre za pomembno pridobitev za kraj in občino, saj je v Šmarjeti osrednje občinsko pokopališče, pomembno pa je tudi, da so uredili komunalno infrastrukturo, dostop do objekta, ter 33 novih parkirnih mest, od tega tri za invalide. Na jugozahodnem robu parkirišča je umeščen ekološki otok. Med parkiriščem in pokopališčem bo poskrbljeno za ustrezno ozelenitev, uredili so tudi obstoječi priključek na javno pot.

Za investicijo je občina Šmarješke Toplice prispevala 219 tisoč evrov lastnih sredstev, zraven pa je dodala še dobrih 37 tisoč evrov, ki jih je prejela na podlagi 23. člena Zakona o financiranju občin z Ministrstva za gospodarski razvoj in infrastrukturo. Županja se je vsem, ki so pripomogli k izvedbi vežice, zahvalila za dobro delo in sodelovanje. Novo vežico je blagoslovil šmarješki župnik g. Andrej Golčnik.

Nastop osnovnošolcev je popestril otvoritveno slovesnost.

Nastop osnovnošolcev je popestril otvoritveno slovesnost.

Na slovesnosti, ki jo je vodila Lidija Radkovič, je zbrane nagovoril predsednik Krajevne organizacije ZB NOB Šmarješke Toplice Ivan Petančič, in opomnil, da ne smemo pozabiti na našo zgodovino ter se moramo spominjati vseh, ki počivajo na šmarješkem pokopališču. Kulturni program, ki so ga s petjem in recitacijami prispevali učenci OŠ Šmarjeta in trobentač, je pospremil tudi tradicionalno komemoracijo ob dnevu mrtvih. Županja je skupaj s podžupanom Aleksandrom Duričem in Petančičem pri borčevskem spomeniku ter spomeniku žrtvam komunistične revolucije iz šmarješke fare položila vence.

‹ nazaj

Galerija (37)

VEZICA_001
VEZICA_002
VEZICA_003
VEZICA_004
VEZICA_005
VEZICA_006
VEZICA_007
VEZICA_008
VEZICA_009
VEZICA_010
VEZICA_011
VEZICA_012
VEZICA_013
VEZICA_014
VEZICA_015
VEZICA_016
VEZICA_017
VEZICA_018
VEZICA_019
VEZICA_020
VEZICA_021
VEZICA_022
VEZICA_023
VEZICA_024
VEZICA_025
VEZICA_026
VEZICA_027
VEZICA_028
VEZICA_029
VEZICA_030
VEZICA_031
VEZICA_032
VEZICA_033
VEZICA_034
VEZICA_035
VEZICA_036
VEZICA_037

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava