Nagrada Kristine Brenkove Mlakarjevi in Škerlu

28.10.2016 | 10:15

Ilustracija iz nagrajene slikanice (vir: FB Petra Škerla)

Ilustracija iz nagrajene slikanice (vir: FB Petra Škerla)

Peter Škerl (Foto: I. V., arhiv DL)

Peter Škerl (Foto: I. V., arhiv DL)

Ljubljana - Nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico 2016 je žirija namenila slikanici O kravi, ki je lajala v luno, v kateri sta moči združila pisateljica Ida Mlakar in večkrat nagrajeni ilustrator Peter Škerl iz Dolenjskih Toplic. Kot piše v utemeljitvi nagrade, humor zgodbe pod svojo lupino skriva temo, ki ni prav nič humorna, ampak vredna temeljitega razmisleka - temo staranja.

Kot poroča STA, se knjiga ukvarja z vprašanjem, kaj se zgodi z "odsluženimi", se pravi tistimi, ki se postarajo in ne zmorejo več svojih zadolžitev. Mrvica se oznaki, da je utrujena stara krava, upre že s tem, da se nenavadno obnaša, nato še pobegne s kolesom in po strašljivem potovanju v zapuščeni hiši sreča "ocufanega konja v zaprašenem fraku", ki ne zmore več vleči vozov. Da je na svetu prostora za starega konja, ki pleše step, in kravo, ki poje bluz, dokazuje konec pravljične zgodbe - ljudje ju sprejmejo in oba junaka sta srečna ob morju.

Zgodbo nadgrajuje vrhunska, sporočilno kompleksna risba z obilico humorja, ki odlično upodablja prostor in sooblikuje močno vzdušje celote. Ilustracije so dvostranske, ob njih tudi enostranske ob beli strani z besedilom; te izražajo karikirano linearno perspektivo. Slikanica, ki z uravnoteženostjo in sporočilnim bogastvom besednega in likovnega jezika ter skladno interakcijo med obojim deluje kot mnogopomenska zgodba o tem, da je vsakdo med nami lahko kdaj Mrvica, je po prepričanju žirije vrhunski naslovniško odprt likovno-besedilni monolit.

Kot je povedala Ida Mlakar, je tema staranja v slikaniških izdajah manj obdelana. Če pa so že slikanice na to temo, se staranja lotevajo z drugega zornega kota, kot da bi staranje prinašalo samo usihanje življenjske moči, bolezen, približevanje smrti. "Ne opisujejo pa pogosto teh pozitivnih, svetlih momentov, ki še ostanejo v tem starostnem obdobju, zlasti ko se obrnemo k sebi navznoter, ko iščemo hobije iz svojega otroštva, ko začnemo razvijati neko ustvarjalnost, se mogoče več družiti, ker je več časa," je povedala avtorica, ki meni, da je tudi v starosti lahko več takih pozitivnih, svetlih trenutkov.

Škerl pa je izpostavil, da je kravica v slikanicah redko upodobljena kot junakinja, pogostejši so zajci, muce, tudi konji. Vendar pa so tudi konju v tej slikanici dali precej smešno podobo. Kot je dejal, sta oba nekako obrabljena, hkrati pa iščeta neke nove zgodbe.

Za nagrado so bile letos nominirane še slikanice Kako je gospod Feliks tekmoval s kolesom, v kateri sta moči združila Peter Svetina in Ana Razpotnik Donati, Beli in črni muc pisateljice Helene Kraljič in ilustratorja Adriana Janežiča, Sredi sreče in v četrtek zjutraj Petra Svetine in Kristine Krhin ter Menjalnica sanj Milana Dekleve in Jureta Englesbergerja.

Žirija v sestavi Igor Saksida (predsednik), Tomaž Zupančič, Vojko Zadravec in Zdravko Kafol je nominirane slikanice izbrala med 29 deli, ki so jih na razpis poslale založbe.

B. B.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava