Brežiški občinski praznik: Dosežki pomembnejši od pomislekov

28.10.2016 | 15:10

Foto: M. L.

Foto: M. L.

Antonija Zaniuk je prejela Oktobrsko nagrado in čestitko župana Ivana Molana tudi za dolgoletno vodenje Rdečega križa v Brežicah. (Foto: M. L.)

Antonija Zaniuk je prejela Oktobrsko nagrado in čestitko župana Ivana Molana tudi za dolgoletno vodenje Rdečega križa v Brežicah. (Foto: M. L.)

Terezija Marija Žnideršič je ustanoviteljica Karitas v Brežicah. /Foto: M. L.)

Terezija Marija Žnideršič je ustanoviteljica Karitas v Brežicah. /Foto: M. L.)

Brežice - V počastitev 28. oktobra, praznika občine Brežice, je bila včeraj v Viteški dvorani Posavskega muzeja slavnostna seja občinskega sveta.

Zbrane je nagovoril župan Ivan Molan. »V občini Brežice smo zelo ponosni na 25. obletnico samostojnosti naše države, saj lahko danes ugotavljamo, še posebej tisti, ki smo dlje časa živeli z odgovornostjo do lokalne skupnosti in soustvarjali življenje v njej, da smo priče preobrazbi tako družbenega sistema kot kraja samega. Če bi danes pogledali fotografije izpred nekaj desetletij, bi videli, da gre za čisto nov svet, ki si ga pred letom 1990 nismo mogli niti predstavljati.

Kot je rekel, se zavedajo, da je po Letu 1991 v demokratični Sloveniji povsem drugačen sistem z drugačnimi oblikami odločanja, sodelovanja, razvoja in delovanja javne uprave ter vodenja države kot občine.

»Velikokrat imamo občutek, da se novemu sistemu še dandanes nismo povsem privadili. Burni odzivi in razprave dajejo občutek, da je ta sistem veliko bolj zapleten in kompleksen ter pogosto povprečnemu človeku – občanu in državljanu – tudi nerazumljiv. Kljub temu je prinesel izjemen napredek na skoraj vseh področjih, ki je viden tudi v naši občini,« je poudaril Molan.

Ozemlje današnje občine je, kot je dejal, na pomembnem geostrateškem položaju. Prav zato so ljudi, ki živijo tukaj, zaznamovale nekatere težke izkušnje. Med temi je druga svetovna vojna in v njej izgnanstvo tudi brežiškega prebivalstva. Z drugo svetovno vojno je povezan tudi praznik občine Brežice. »Naš praznik je posvečen Brežiški četi, ki so jo ustanovili mladi fantje z namenom, da okupatorju preprečijo in otežijo nasilno izseljevanje ljudi iz krajev naše občine,« je rekel župan. V osamosvojitveni vojni je padel domačin Jernej Molan. »Tistim, ki so se borili za svobodo naše domovine smo dolžni, da odgovorno in preudarno vodimo našo skupnost,« je poudaril župan.

Lani je brežiška občina zelo močno občutila migracijsko krizo. V tej se je po županovih besedah pokazalo, da so ustanove v občini organizirane dobro. Tako uspešno delovanje je tudi potrdilo, da denar, ki ga vlagajo v sistem zaščite in reševanja, vlagajo pravilno.

Občina Brežice je po županovih besedah pri svojem razvoju zmerna in uresničuje načrte na dolgi rok.

V občini so ponosni na dosežke, od napredovanja nogometne ekipe v višjo ligo in odličnih uspehov rokometašev, strelcev, telovadcev in atletov do odmevnih dosežkov pri borilnih veščinah in vodnih športih. Dolgoletno vlaganje v izobraževalni sistem od vrtca do fakultete se kaže v uspehih učencev, dijakov in študentov. »Verjamem, da sta jim v navdih tudi naša rojaka, pomembna jezikoslovca Maks Pleteršnik in dr. Jože Toporišič, kateremu je bilo posvečeno Toporišičevo leto, ki smo ga sklenili ob praznovanju 70. obletnice Knjižnice Brežice,« je rekel.

V lokalnem razvoju je ena od dejavnosti, ki jo v občini opredeljujejo kot prednostno, turizem. Po županovih besedah so ponosni na nagrade v turizmu. Izrazil je veselje, da se poleg enega, največjega, turističnega ponudnika, pojavlja tudi vse več manjših. Župan je omenil tudi uspehe brežiškega športa, nogometa, rokometa in borilnih veščin, v zadnjem obdobju,

Ključ za uspeh je medsebojno sodelovanje ustanov in posameznikov. Za dosežke brežiške občine so po županovih besedah zaslužni številni ljudje – »za velik delež uspeha je zaslužen občinski svet v tej sestavi in v preteklih sestavih, ki je znal pri določanju prednostnih zadev in iskanju rešitev preseči ideološke in politične razlike«. Zahvalil se je tudi nekdanjim županom in poslancem, zaposlenim v občinski upravi in javnih zavodih ter vsem posameznikom za njihov prispevek za skupnost.

Na slavnostni seji so podelili oktobrski nagradi občine Brežice za leto 2016. Prejeli sta ju Antonija Zaniuk in Terezija Marija Žnideršič, pri obeh so posebej izpostavili njuno prostovoljsko delo v človekoljubnih organizacijah in njun humanitarni prispevek pri pomoči beguncem in migrantom.

Podelili so tudi letošnja občinska priznanja, ta so jih prejela prostovoljna gasilska društva Bukošek, Sromlje in Obrežje. Župan je podelil tudi tri plakete. Dobili so jih Kmetijska trgovina Cerjak iz Bukoška, Društvo kmetic Brežice in podjetje Tehnični sistemi z Bizeljskega. V imenu dobitnikov se je zahvalila Antonija Zaniuk.

Zbrane, posebej nagrajence, je v imenu županov posavskih občin nagovoril župan občine Radeče Tomaž Režun in poslanec Igor Zorčič.

Na prireditvi, ki sta jo vodila Bojana Zevnik in Robert Petan, je glasbeni spored izvedla Glasbena šola Brežice z Vokalno skupina Solzice pod vodstvom Marjetke Podgoršek Horžen in z nekaj instrumentalisti.

M. Luzar

Galerija

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava