kočevsko-ribniško

Lokacija Yaskawinega podjetja v Sloveniji še vedno skrivnost

21.11.2016 | 18:20 | M. L.-S.

Hubert Kosler (Foto: M. L.-S.)

Hubert Kosler (Foto: M. L.-S.)

Pričakovanja z današnje novinarske konference, ki so jo pripravili predstavniki japonskega podjetja Yaskawa Electric na frankfurtskem letališču, so bila velika. Ker je že znano, da bo največji svetovni proizvajalec industrijskih robotov novo evropsko tovarno robotov zgradil v Sloveniji, se je pričakovalo, da bodo na novinarski konferenci razkrili tudi ime kraja, kjer bo nova japonska investicija v Sloveniji. Vendar pa ta še vedno ostaja skrivnost.

Hubert Kosler, direktor obeh Yaskawinih podjetij v Sloveniji, podjetij Yaskawa Slovenija in Yaskawa Ristro, ki imata sedež v Ribnici, je po tiskovni konferenci, na kateri so najvišji predstavniki matičnega podjetja Yaskawa Electric predstavili poslovne načrte in naložbene projekte podjetja v Evropi, za STA povedal, da so v igri za mesto postavitve nove Yaskawine tovarne robotov trije slovenski kraji, končno odločitev, kje bo to, bosta sprejeli vodstvi matičnega podjetja na Japonskem in evropske podružnice v Nemčiji, znana pa bo do novega leta.

Kot poroča STA, je še povedal, da bodo v okviru te 25-milijonske naložbe zaposlili 170 do 200 ljudi, Slovenija pa jo bo podprla v znesku, ki bo dosegal 20 do 25 odstotkov naložbene vrednosti. Napovedal je, da bi morala Yaskawina slovenska tovarna konec leta 2018 začeti s poskusno proizvodnjo in leta 2019 z redno, za potrebe tovarne pa bodo ustanovili tudi center za robotske raziskave in razvoj, ki bo robote med drugim prilagajal zahtevam kupce, zaposloval pa bo predvsem slovenske strokovnjake.

Zmogljivost tovarne naj bi bila v začetku 4000 robotov letno, nato bi prešli na 5000 robotov, končna zmogljivost pa ne bo presegla 6000 robotov letno. Sicer pa bo končno letno proizvodnjo narekoval trg, je, kot poroča STA, še povedal Kosler.

V sporočilu za javnost, ki ga je posredovalo podjetje Yaskawa Slovenija po tiskovni konferenci pa so zapisali,  da bo novo proizvodno podjetje v Sloveniji zadostilo okoli 80 odst. evropskih potreb po robotih. Zapisali so, da bo Yaskawa v Sloveniji odprla novo proizvodno podjetje za izdelavo robotov, ki so jih doslej izdelovali le v proizvodnih centrih na Kitajskem in Japonskem,  ter da bo potreba po razširitvi produkcijskih kapacitet Sloveniji do leta 2022 predvidoma prinesla 200 novih delovnih mest.

‹ nazaj

Komentarji (4)

22.11.2016Oceniiii 
lepo bi bilo, da bi izbrali belo krajino, a ta si pač očitno ne zasluži 3. razvojne osi ipd, da bi takšna podjetja razmišljala o tej regiji..
22.11.2016OceniSandi Čolnik 
Glede na lego med dvema univerzama, bi bila smiselna gradnja v Novem mestu...
22.11.2016Ocenigeograf 
Lega med dvema univerzama je v Celju. Glede na to, da se išče 200 kandidatov, se po vsej verjetnosti išče vsaj polovico od tega visoko izobraženih. Ne vem kje bodo tako količino diplomiranih inženirjev dobili. To je problem že za Nm, za Kočevje pa še večje. Pač bo veliko dnevnih migrantov v Kočevje.
22.11.2016Ocenisandi čolnik 
Se kar strinjam, je pa tudi bistvno, da je večina transporta zjutraj v nasprotni smeri, proti Lj., tako da to ne bo bistveno obremenilo ceste Kočevje-Ljubljana. S tem in z vzpostavitvijo lesne centrale v Kočevju, bi ta kraj hitro zaživel, kar je najbolj pomembno.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava