Za podražitev ogrevanja ni kriva občina

23.11.2016 | 08:10

Gregor Saje (Foto: M. L.-S.)

Gregor Saje (Foto: M. L.-S.)

Zoran Gračner (Foto: M. L.-S.)

Zoran Gračner (Foto: M. L.-S.)

S tiskovne konference. (Foto: M. L.-S.)

S tiskovne konference. (Foto: M. L.-S.)

Ribnica - Podražitev cen ogrevanja iz sistema daljinskega ogrevanja na lesno biomaso (DOLB) je v Ribnici sprožila pravi revolt. Del javnosti odgovornost za zvišanje cen oskrbe s toplotno energijo pripisuje občini, kar pa na občini ostro zavračajo. Dejstvo je namreč kot je povedal župan Jože Levstek na tiskovni konferenci, ki jo je prav zato sklical, da so občine z uveljavitvijo novega Energetskega zakona v letu 2014 izgubile pravico do izdaje soglasja k cenam toplotne oskrbe.

Na novinarski konferenci sta predstavnik koncesionarja, vodja daljinskega ogrevanja v družbi Petrol Zoran Gračner in Gregor Saje iz družbe za upravljanje in vzdrževanje nepremičnin SPL pojasnila razloge za podražitev in predstavila tudi možnosti za zmanjšanje stroškov.

Veliko jeze je med Ribničani povzročilo že to, da o podražitvi niso bili oz. vsaj niso bili ustrezno obveščeni. »Izpolnili smo samo zakonske obveznosti, nismo pa šli v podrobnejše obveščanje,« je odgovoril na očitek o tem Gračner in dodal, da imajo zelo veliko uporabnikov po vsej Sloveniji. Saje pa je v pojasnilu k temu dodal, da je obvestilo bilo na razdelilniku stroškov, da pa je tisk zelo droben, svoje pa je k temu, da ljudje niso bili pozorni in so bili zato nad višjimi zneski na položnicah presenečeni, doprinesel tudi poletni čas.

Kot je povedal župan, občina Ribnica ne pozna podrobnosti ali okoliščin, ki upravičujejo spremembo prodajane toplotne energije, saj ni bila pozvana ali vključena v proces določanja višine cen. Nov zakonik, ki obsega kar 557 členov, občinam namreč dovoljuje le, da podajo mnenja. Cene pa sedaj na predlog distributerja potrdi Agencija za energijo. Ta je s 1. julijem 2016 na osnovi zahteve družbe Petrol, Slovenska energetska družba, d. d., s katero je občina Ribnica leta 2010 podpisala koncesijsko pogodbo za izvajanje lokalne gospodarske javne službe oskrbe s toplotno energijo in dejavnost proizvodnje toplote na lesno biomaso ali druge obnovljive vire za daljinsko ogrevanje v mestu Ribnica, izdala v skladu z Energetskim zakonom in zakonom o splošnem upravnem postopku soglasje k izhodiščni ceni toplote za distribucijski sistem DOLB v Ribnici. V njem je agencija ugodila distributerju v želji po dvigu cen za toploto, kar je vplivalo na vseh 80 odjemalcev v Ribnici.

Kot je pojasnil Gračner, je bilo do obdobja pred dvema letoma oblikovanje cene ogrevanja podvrženo t.i. uredbi o oblikovanju cene in je cene reguliralo ministrstvo za gospodarstvo. »Leta 2010, ko smo podpisali koncesijsko pogodbo za oskrbo z daljinsko toploto, je bila cena ogrevanja 69,9 evra na MWh,« je dejal in dodal, da je bila leta 2012 prvič spremenjena cena variabilnega dela. Cena se je nekoliko podražila, in sicer na 75 evrov na MWh, kar se je zgodilo zaradi povišanja cene biomase in kurilnega olja, ki ga Petrol uporablja kot dodatni energent. Kot je poudaril, se cena fiksnega dela toplote ni spreminjala. Petrol je prvo uskladitev cene toplote z dejanskim stanjem, ki je na terenu, opravil šele letos. »Leta 2010, ko smo gradili sistem v Ribnici, je bila cena toplote v Ribnici 125 evrov na MWh, po letošnji podražitvi pa je 92 evrov na MWh, kar pomeni, da je še bistveno nižja, kot je bila leta 2010,« je naredil primerjavo.

Med razlogi za podražitev je še omenil, da uredba o oblikovanju cene, ki jo je predpisovalo ministrstvo za gospodarstvo, pet let ni dopuščala spremembe fiksnega dela. Fiksni stroški so v Ribnici, kot je povedal, bolj kot ne enaki. »Od leta 2010 do 2016 se je priključna moč uporabnikov zmanjšala s 7250 na 4450 kW, kar pomeni, da je bila že tu velika sprememba. Poleg tega se je poraba toplote skoraj prepolovila, saj se je zmanjšala z 9900 MW na 5500 MW,« je povedal. Poudaril, da gre za prvo uskladitev fiksnega dela cene od izgradnje sistema do sedaj, ko so se razmere spremenile, z novo ceno pa so se prilagodile dejanskem stanju. Kot je povedal, imajo v Ribnici tudi po podražitvi v primerjavi z ostalimi Petrolovimi daljinskimi sistemi po Sloveniji najnižjo ceno daljinske toplote, če izračunajo strošek ogrevanja na nove cene, pa to pomeni na letni ravni za končnega uporabnika pri isti porabi toplote 10-odstotno povišanje glede na prejšnji cenik.

Da bi stroške zmanjšali, je kot prvi ukrep navedel energetsko sanacijo stavb, s čimer bi lahko znižali variabilni del cene, najboljša pot za znižanje fiksnega dela pa je, kot je dejal, da se na sistem priključi čim več uporabnikov. Druga pot za znižanje fiksnega dela pa je, kot je dejal, podaljšanje koncesije, ki jo imajo v Ribnici sedaj za 25 let. »5-letno podaljšanje zniža fiksne stroške za okoli 10 odst.,« je še povedal.

M. Leskovšek-Svete

Komentarji (1)

24.12.2016OceniUTD 
Na suho vas petrol nateguje. Cena elektrike iz NEK 38€/MWh. Vam pa prodajajo ničvredno toplo vodo za trikratno ceno.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava