dolenjska

Gimnaziji Novo mesto ob jubileju priznanje mestne občine

29.11.2016 | 10:15 | L. M., foto: Simon Hočevar

Priznanje mestne občine je ravnateljici gimnazije Mojci Lukšič podelil župan Gregor Macedoni.

Priznanje mestne občine je ravnateljici gimnazije Mojci Lukšič podelil župan Gregor Macedoni.

Novo mesto - Z osrednjo prireditvijo z naslovom Za spoštovanje in znanje so konec tedna zaključili praznovanje visokega jubileja novomeške gimnazije ob 270-letnici njenega neprekinjenega delovanja.

Nagovor ravnateljice Mojce Lukšič.

Nagovor ravnateljice Mojce Lukšič.

V uvodnem nagovoru je ravnateljica Mojca Lukšič spregovorila o pomenu znanja in spoštovanja tradicije za razvoj družbe in njenih posameznikov. Še posebej je izpostavila svobodomiselnost, ki odlikuje izobražene in široko razgledane ljudi, saj so le-ti v preteklosti zmogli kljubovati interesom različnih režimov in bodo znali biti kos tudi izzivom sodobne družbe kapitala in potrošništva.

Slavnostno akademijo je kot sprehod skozi preteklost novomeške gimnazije vsebinsko zasnovala Vladka Korošec. Izpostavljeni so bili ključno dogodki za razvoj in obstoj gimnazije od ustanovitve leta 1746, ilirskih provinc, gradnje novega poslopja, prve in druge svetovne vojne do številnih reform, ki so spreminjale in nadgrajevale gimnazijskih program vse do danes. V programu so nastopili Pihalni orkester Krka, Irena Yebuah Tiran, Ana Čop, Rosana Hribar, Gregor Luštek, Jana Menger, Leticia Slapnik Yebuah, Tatjana Hadl, Luka Bregar, Sara Gorše, Ana Novljan ter gimnazijski pevski zbor. Program sta povezovala Jani Muhič in Ana Penca. Z vrhunskimi glasbenimi, pevskimi in plesnimi točkami so nastopajoči navdušili publiko v nabito polni Športni dvorani Marof v Novem mestu.

Gimnazijski pevski zbor in orkester.

Gimnazijski pevski zbor in orkester.

Dogodek je potekal pod pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja. Goste in obiskovalce sta nagovorila Andreja Barle Lakota, državna sekretarka na MIZŠ, in župan Mestne občine Novo mesto Gregor Macedoni. Spregovorila sta o neprecenljivem pomenu gimnazije za lokalno okolje in državo ter izrekla priznanje za opravljeno delo številnim generacijam profesorjev in dijakov. Župan je ob visokem jubileju gimnaziji izročil priznanje Mestne občine Novo mesto.

Šola je ob obletnici izdala zbornik 270 let Gimnazije Novo mesto, ki nadaljuje izročilo prejšnjih zbornikov in popisuje dogajanje v zadnjih desetih letih. Izšel je tudi GIMNM. 270. strip. o zgodovini gimnazije, ki so ga na izviren način - v obliki stripa - ustvarili dijaki.

‹ nazaj

Komentarji (6)

29.11.2016–2   (0)   (2)   OceniJan 
Čestitke! Čeprav se bo sigurno našel kdo, ki bo županu očital, da je priznanje podelil svoji sorodnici naj že v naprej povem, da je to priznanje namenjeno Gimnaziji Novo mesto za častitljivi jubilej.
29.11.2016 3   (3)   (0)   Oceniata od jana 
O to pa ne. Lukšičeva sorodnica, a bejš no kaj ne poveš. res? :) Pa kaj ma ta res prav povsod sorodnike ? hi hih...ti ,ti nevoščljivi folk:) Priznanje je namenjeno za častljivi jubilej. Evo vidiš rotovško, pa se je našel nekdo spet:) Ti šment..lej ga zlomka .kakšna slučajnost a ne? :):):)
29.11.2016 2   (2)   (0)   OceniCivili 
Pod člankom "mladoletnih romskih mamicah" se komentarje blokira pa vam pomem, Da je ravno medijska blokada, cenzura in prepoved povedati resnico glavni vzrok za razmere kakršne imamo.
29.11.2016 2   (2)   (0)   OceniJohn Wayne 
Torej je Macedoni tudi sorodnik z Igorjem Lukšičem, nekdanjim predsednikom komunistov, se pravi SD. Ja, ja ...
29.11.2016OceniCivili 
Pod istim člankom o "mladoletnih romskih mamicah" sem spraševal, ali se PEDOFIL ODGOVOREN ZA POSILSTVO 9 LETNE ROMSKE DEKLICE, KI JE RODILA ŠE VEDNO PROSTO SPREHAJA IN NAPADA DRUGE DEKLICE IN MLADOLETNICE? ALI JE MORDA MOŽNO OBJAVITI VSAJ ZAČETNICI IMENA IN PRIIMKA? Ravno, to da država pod krinko zaščite manjšine izvaja dvojna merila in dvojno zakonodajo najbolj škodi romski skupnosti.
29.11.2016 1   (1)   (0)   Oceniobčan 
John, novomeški kralj študentov- DNŠjev don je v žlahti z marsikom, napr. z Judežem, s Špelco z Lukšičem.... .ja John zavrt se mal po javni upravi - levo , desno :) pa boš videl kaj žlahte ima ta" vplivni" birokratek, kakšna so to velika družina ta "la familia" ZAVOD in v kašni simbiozi kohezivnih odnosov so si med seboj:) A je to kakšna skrivnost med občani al kaj? :):)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava