bela krajina

Le o vodovarstvenem območju, ne pa tudi o bioplinski gnojevki

30.11.2016 | 15:00 | Besedilo in fotografije: M. B.-J.

Le o vodovarstvenem območju, ne pa tudi o bioplinski gnojevki
Le o vodovarstvenem območju, ne pa tudi o bioplinski gnojevki
Le o vodovarstvenem območju, ne pa tudi o bioplinski gnojevki
Le o vodovarstvenem območju, ne pa tudi o bioplinski gnojevki

Črnomelj - V Črnomlju so danes pripravili predstavitev Uredbe o vodovarstvenem območju za vodna telesa vodonosnikov za črnomaljsko, metliško in semiško občino, ki je bila po večletnih usklajevanjih končno sprejeta letos poleti. Pripravljavci uredbe z ministrstva za okolje in prostor ter strokovnih podlag za uredbo z Geološkega zavoda Slovenije in Kmetijskega inštituta Slovenije so prisotne seznanili z vsebino uredbe in razlogih za varovanje vodnih virov. Govorili so o tem, katera območja so vključena v vodovarstvena območja in zakaj ter kakšne bodo posledice pri kmetovanju na teh območjih.

Vodovarstvena območja bo po novi uredbi obdelovalo 470 belokranjskih kmetij, od tega 88 kmetij na najožjem vodovarstvenem območju, ki ima največji vpliv na kakovost vode. Vendar pa so gostje zagotovili, da za tiste, ki so bili že doslej vključeni v različne ukrepe in so kmetovali po pravilih dobre kmetijske prakse, drastičnih sprememb ne bo. Novo uredbo pa so morali sprejeti, saj so prej veljali zastareli občinski odloki, sprejeti v osemdesetih in devetdesetih letih prejšnjega stoletja.

Prisotni so pričakovali tudi pojasnila glede gnojenja z bioplinsko gnojevko. A so bili razočarani, ko so izvedeli, da so jim prišli iz Ljubljane podat pojasnila le glede vodovarstvene uredbe in da niso pristojni tolmačiti uredbe o digestatu, ker je ne poznajo.

‹ nazaj

Komentarji (1)

1.12.2016Ocenizmedeni 
Ko je tu nor? Kdo je na občini plačan in ne opravlja svojega dela? Očitno iz določenega razloga od nepravega subjekta "pričakujemo" in ker pač nekompetetntni in nesposobni ljudje na občini ne opravljajo svojega dela "ne zahtevajo" odgovorov. Plačo torej določeni občinarji dobivajo, če kaj naredijo ali ne. Ne gede kaj se od njih"pričakuje" ! Davkoplačevalci in kmetje smo pač ovce, ki se jih da striči. Iz tega se da sklepati, da so določena vodoarstvena območja, torej so na drugi strani določena območja kjer se bo lahko zastrupljajo ljudi po "zakonu", s polivanjem gnojevke. Maja reši nas! Sami se nismo sposobni in se bojimo konsekvenc! Boljše ta do naredi nekdo namesto nas, ne glede na posledice.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava