novice

Svetovni dan aidsa: Aids ostaja vodilni razlog za smrtnost med mladostniki

1.12.2016 | 09:05 | M. L.-S.

  Na fotografiji:  19-letna Martha Jere iz Malavija se je rodila z virusom HIV. Njen 8-mesečni sin Rahim Idriss je bil testiran in ni okužen z virusom. Martha, ki se preživlja s pranjem perila, si želi, da bi se lahko vrnila nazaj v šolo. (Foto: UNICEF/Schermbrucker)

  Na fotografiji:  19-letna Martha Jere iz Malavija se je rodila z virusom HIV. Njen 8-mesečni sin Rahim Idriss je bil testiran in ni okužen z virusom. Martha, ki se preživlja s pranjem perila, si želi, da bi se lahko vrnila nazaj v šolo. (Foto: UNICEF/Schermbrucker)

Danes obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu. Kot pravi  UNICEF-ov izvršni direktor Anthony Lake, je bil na svetovni ravni narejen velik napredek pri prizadevanjih za izkoreninjenje aidsa, a boj še zdaleč ni končan – posebej ne za otroke in mladostnike.

Aids ostaja vodilni razlog za smrtnost med mladostniki. Po podatkih poročila »7th Stocktaking Report on Children and AIDS: For Every Child: End AIDS« (Otroci in aids: Za vsakega otroka: Izkoreninimo aids) je v lanskem letu zaradi aidsa umrlo 41.000 mladostnikov med 10. in 19. letom starosti. Najnovejše UNICEF-ovo poročilo pa tudi ugotavlja, da bi utegnilo število novih okužb z virusom HIV med mladostniki do leta 2030 narasti iz 250.000 na leto (podatek je za leto 2015) na skoraj 400.000, če na tem področju ne bo napredka. Za izboljšanje tako zaščite pred virusom HIV kot zdravljenja med mladimi so zato, kot opozarjajo, potrebni takojšnji ukrepi.

Poročilo še priporoča strategije, ki bi lahko prinesle napredek pri preprečevanju okužb z virusom HIV med mladostniki in pri zdravljenju okuženih. Med strategijami izpostavlja: investicije v inovacije, vključno z rešitvami iz lokalnega okolja, večji poudarek na zbiranju podatkov, izkoreninjenje spolne diskriminacije (vključno z nasiljem, ki temelji na spolu) in boj proti stigmatizaciji. Ukrepi za zmanjšanje ranljivosti mladostnikov morajo postati, kot priporoča UNICEF, prioriteta, pri čemer naj se oblikuje kombinacija le-teh (vključno z ukrepi za zaščito pred okužbo, denarna pomoč in celovita spolna vzgoja).

Z virusom HIV je v letu 2015 na svetovni ravni živelo skoraj 2 milijona mladostnikov. V podsaharski Afriki, regiji, ki jo je virus HIV najbolj prizadel, dekleta predstavljajo 3 od 4 mladostnikov, starih 15-19 let, ki so na novo okuženi z virusom HIV.

Poročilo tudi ugotavlja, da je bil na področju preprečevanja prenosa okužbe z virusom HIV z matere na otroka narejen velik napredek. Na svetovni ravni je bilo med letoma 2000 in 2015 preprečenih 1,6 milijona novih okužb med otroki, je pa bilo samo v letu 2015 na novo okuženih 1,1 milijona otrok, mladostnikov in žensk.

Otroci do 4. leta starosti, ki so okuženi z virusom HIV, v primerjavi z vsemi drugimi starostnimi skupinami v največji meri tvegajo smrt zaradi aidsa, pogosto pa so prepozno diagnosticirani in zdravljeni. Le polovico otrok, ki se rodi HIV-pozitivnim materam, testirajo v prvih dveh mesecih življenja. V povprečju se zdravljenje teh otrok v podsaharski Afriki prične šele pri četrtem letu starosti.

‹ nazaj

Komentarji (1)

5.12.2016Ocenijošk 
In kaj ima to veze z dolenjsko ?

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava