gospodarstvo

Ministrstvo pripravlja novo podlago za delovanje sklada za Nek

2.12.2016 | 16:00 | M. M.

Foto: NEK, arhiv DL

Foto: NEK, arhiv DL

Ljubljana, Krško - Osemnajst let po uveljavitvi bo zakon o skladu za financiranje razgradnje Nuklearne elektrarne Krško (Nek) ter odlaganja radioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva iz nje deležen temeljite prenove. Cilj je vzpostavitev takšne organizacijske oblike sklada, ki bi omogočala učinkovit nadzor nad njegovim poslovanjem.

Z novim zakonom se bo zagotovila ustrezna podlaga za pregledno delovanje, poslovanje in nadzor nad delovanjem in poslovanjem sklada za Nek. Zagotovilo se bo tudi ustrezno določitev prispevka za delovanje sklada ter njegove naložbene politike.

Predlog novega zakona o skladu za Nek, ki ga je ministrstvo za infrastrukturo danes objavilo na svojih spletnih straneh, je do 20. januarja v javni obravnavi, je poročala STA.

V skladu se na podlagi meddržavne pogodbe med Slovenijo in Hrvaško zbirajo sredstva za financiranje razgradnje krške nuklearke ter financiranje odlaganja radioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva iz nje. Kot polovična lastnica nuklearke prispevek vplačuje družba Gen energija, ki je v lasti države. Hrvaška je z istim namenom ustanovila svoj sklad.

Sklad s sedežem v Krškem za uresničevanje svojega namena zbira finančna sredstva, skrbi zanje in viša njihovo vrednost. Vizija sklada je zagotavljati zadostna sredstva za uresničitev njegovega poslanstva, so sporočili z ministrstva za infrastrukturo.

V predlogu novega zakona so predvidene rešitve, ki smiselno sledijo sistemski ureditvi javnih skladov in upoštevajo razkritja računskega sodišča.

Računsko sodišče je namreč že večkrat opozorilo na neustreznost sedanje ureditve delovanja in poslovanja sklada. V svojih revizijskih poročilih ugotavlja, da sklad ne posluje v organizacijski obliki, ki bi omogočala vzpostavitev in izvajanje učinkovitega nadzora nad njegovim poslovanjem. Prav tako naj bi obstajala tveganja, da zadostna sredstva za razgradnjo Neka ter odlaganje radioaktivnih odpadkov in izrabljenega goriva ne bodo zbrana pravočasno, je še poročala STA.

‹ nazaj

Komentarji (2)

2.12.2016OceniFranc 
Ja menda niso bili nadzorniki in uprava uspešni pri upravljanju. Zdaj, ko se je nekaj sredstev zbralo in ko se ve za kaj so namenjena zdaj pa bo novost prinesla nova zakonodaja. Vedno, ko se v državi vzpostavi kaj na novo je k večjem slabše. Zakaj? Ker se začne cela organizacija ukvarjati sama sabo, ker vstopijo na mesta ljudje, ki so slabo seznanjeni z vsebino, ker se vzpostavijo nove interesne in druge povezave, pa še kaj. Če se res ne da ali ni meril nadzorovanja je rešitev preprosta, spremeniti zakonodajo v tem delu, zmanjšati število nadzornikov in strokovnih sodelavcev, določiti merila za merjenje uspeha. Zdaj, ko bi nekateri radi integrirali finance, se pozabi da je to še bolj nepregledno in neučinkovito. Da je prišlo sploh do zbiranja, pripravljanja financ za razgradnjo je trajalo nekaj več kot desetletje. Država je res odgovorna za jedrsko varnost, ampak to ni enako kot odgovornost za jeklarno ali kaj podobnega. Sklad mora ostati samostojen, namenski in to je vse.
4.12.2016OceniEkolog 
V ROVO imamo številne pomisleke nad trenutno zbranimi sredstvi, kje so šele 4,5 miljarde€ za zapiranje. Iluzije !!!

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava