novice

ZPS operaterje poziva, da v primeru podražitve programe Pro Plus ponudijo ločeno

3.12.2016 | 08:05 | M. M.

ZPS operaterje poziva, da v primeru podražitve programe Pro Plus ponudijo ločeno

Ljubljana - Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) je danes pozvala operaterje, ki ponujajo TV-programe, da programe Pro plus (Pop Tv in Kanal A), če bodo ti postali dodatno plačljivi, v svojih shemah ponudijo ločeno in s tem omogočijo potrošnikom možnost izbire o tem, kateri plačljivi programi bodo v njihovih paketih.

Televizijska programa POP TV in Kanal A bosta s 16. januarjem prenehala z oddajanjem prek digitalnega prizemnega omrežja. Za gledalce, ki televizijske programe spremljajo izključno prek navadne sobne ali strešne antene, ogled teh dveh programov tako ne bo več mogoč. Za nadaljnje spremljanje pa se bodo gledalci morali naročiti na enega od operaterjev, ki ponuja TV-programe.

V preteklih dneh je portal Žurnal24.si poročal, da gre posledično pričakovati tudi podražitev paketov televizijskih programov pri ponudnikih kabelske, satelitske in IP-televizije. Pro plus naj bi namreč po poročanju portala od kabelskih operaterjev zahteval približno pet evrov na mesec za vsakega uporabnika.

Kabelski operaterji za Kanal A in Pop TV doslej namreč naj ne bi bili pripravljeni plačevati, ker sta bila programa brezplačno na voljo v zraku.

V ZPS so zaenkrat previdni glede nadaljnjega razvoja dogodkov v zvezi z umikom dveh glavnih programov Pro plusa iz zraka. Na vprašanje STA glede možnosti podražitve paketov TV-programov kot posledica morebitnega dodatnega plačila operaterjev Pro plusu pa so sporočili, da mora "potrošnik imeti možnost izbire, kateri plačljivi programi bodo v njihovem paketu".

Zato operaterje pozivajo, da programe Pro plusa "izvzamejo iz vseh paketov in jih potrošnikom ponudijo posebej, če bo zanje treba plačati".

Vodilna operaterja za zdaj ostajata redkobesedna glede možnosti podražitve paketov. Tako so v Telekomu Slovenije za STA povedali, da "zaradi konkurenčne občutljivosti" svojih poslovnih odločitev vnaprej ne napovedujejo, prav tako pa zaradi varovanja poslovne skrivnosti in konkurenčne občutljivosti ne razkrivajo poslovnih dogovorov.

V Telekomu so dodali, da se za njihove naročnike televizije zaenkrat nič ne spreminja ter da jim bodo vsi kanali, ki jih izdaja Pro plus, na voljo tudi v prihodnje.

Telemach pa je v sporočilu za javnost glede umika POP TV in Kanala A iz zraka napisal, da lahko gledalci ta kanala spremljajo prek storitve Total TV in kabelsko televizije, ki jo ponuja podjetje. Odgovore podjetja glede možnosti podražitev paketov kot posledica poteze Pro plusa v uredništvu STA še čakajo. Prav tako čakajo še na odgovore drugih vodilnih ponudnikov televizijskih programov.

V ZPS še pravijo, da bodo operaterji v primeru sprememb cen paketov morali o tem obvestiti naročnike najmanj 30 dni pred spremembo. V tem času ima potrošnik možnost, da brez odpovednega roka, brez plačila pogodbene kazni ali ostalih stroškov odstopi od naročniške pogodbe, če se s spremembami ne strinja.

Kot so še zapisali, si ZPS že dlje časa prizadeva, da bi potrošniku omogočili več pravic ob zamenjavi pogodbenih pogojev s strani operaterja, pri čemer se predvsem zavzemajo, da se potrošniku do konca obdobja vezave pogoji ne spremenijo, je še poročala STA.

‹ nazaj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava