Retro modna revija v spomin na Beti, kakršne ne bo nikoli več

4.12.2016 | 19:00

Retro modna revija v spomin na Beti, kakršne ne bo nikoli več
Retro modna revija v spomin na Beti, kakršne ne bo nikoli več
Retro modna revija v spomin na Beti, kakršne ne bo nikoli več
Retro modna revija v spomin na Beti, kakršne ne bo nikoli več

Metlika - Letos Belokranjski muzej iz Metlike praznuje 65-letnico delovanja. Svojo osrednjo letno razstavo je namenil tovarni Beti, ki je le pet let mlajša od muzeja, kmalu po ustanovitvi pa je postala ne le gospodarski čudež Bele krajine in Slovenije, ampak celo tedanje Jugoslavije.

Poleti so v Ganglovem razstavišču v metliškem gradu odprli razstavo o Beti, ki je še vedno na ogled. O podjetju so pripravili tudi prireditev in izdali zajeten katalog v slovenskem in angleškem jeziku, jubilejno leto Beti pa so v muzeju popestrili tudi z bogatim andragoškim, pedagoškim in popularizacijskim programom. Tako so pripravili tudi modno revijo retro oblek, ki so predstavljene še v koledarju muzeja za prihodnje leto, v njih pa je pozirala manekenka in miss Slovenije leta 1997 Maja Šimec iz Črnomlja.

Direktorica Belokranjskega muzeja Andreja Brancelj Bednaršek, Alenka Muc in Ana Plut so v domačih omarah našle kose Betinega blaga, ki so ga poklonile muzeju. Tekstilni inženirki Jadranka Dančulović in Andreja Dragovan sta iz njega skrojili in sešili osnovne modele oblek, ki so jih ustvarjalec in 13 ustvarjalk oblikovali po svoje. Ti ustvarjalci so bili: Jasmina Nedanovski (oblačilo je predstavila Maja Šimec), Zdenka Kastelic (Nina Prešeren), Marjeta Kobetič (Nana Šterk), Vlasta Henigsman (Tina Plut), Slavko Čečura (Lorena Klasnić), Duška Vlašič (Iva Panjan), Natalija Orlič (Tina Misja), Nataša Fir Čečura (Suzana Piškurič), Irena Štangelj Pavlakovič (Lidija Jakljevič), Elizabeta Muren in Tončka Jankovič (Sara Hutar in Lana Kozan), Andreja Dragovan (Anja Bezenšek), Urška Bizjak (Deja Bečaj) in Vita Ivičič (Živa Vadnov, miss Slovenije leta 2004).

Namen retro modne revije, ki so ji dali naslov New York-Milano-London-Pariz-Metlika in pri kateri je držala vse niti v rokah Alenka Misja, je bil, da se ljudje spet spomnijo na Beti, ki takšna, kot je bila nekoč, ne bo nikoli več.

Besedilo in fotografije: M. Bezek-Jakše

Galerija

Komentarji (8)

5.12.2016 3   (3)   (0)   Ocenicap15 
Lepo, v članku me je zmotil poudarek (Živa Vadnov, miss Slovenije leta 2004), saj tudi Maja Šimec je bila miss Slovenije pa ni napisano kot pri Živi Vadnov. Ali je mogoče kaj manj vredna, ker je naša, še bolj bi morali biti ponosni in poudariti.
5.12.2016 1   (1)   (0)   Ocenibralec 
Ma, da takih punc kot so bile včasih ne delajo več zato je naslov pravi. Sedaj so vse punce na računalniku ne zanima jih ljubezen. Poročijo se če sploh po 30 letu. No po 40- tem so pa že jalove zato nataliteta pada. Prihodnost mladine je nikakva. Plače so minimalne ( če jih sploh dobiš) Penzije bodo katastrofalne. Tajkuni so vse pokradli odgovarja ne nobeden zato še vedno hitijo s krajo kjer se še kaj da. Narod je tiho in si misli svoje na oni svet nobeden nič ne odnese. A vse kaj muhte pride bogami i muhte gre.
5.12.2016–2   (0)   (2)   OceniMBJ 
cap 15, prosila bi vas, da - preden začnete kritizirati - bolj pozorno preberete prispevek. Na koncu drugega odstavka je zapisano, da je bila Maja Šimec iz Črnomlja miss Slovenije leta 1997 in na to smo mnogi Belokranjci - v to sem prepričana - ponosni. Tudi po Majini zaslugi je še kdo več slišal za našo Belo krajino.
5.12.2016 2   (2)   (0)   Ocenimoški 
Lepota je prolazna pravijo Hrvati. Ajoj kje je že leto 97
6.12.2016 4   (4)   (0)   Ocenidildo 
vse bi bilo,ok,sam da niso bili dragi,tiste boksarice,kar fajn drago bilo,za tiste čase,kvalitete,pa ista ko kitajska
7.12.2016–2   (1)   (3)   Oceniupokojenka 
Še po mnogih letih nosim Betine proizvode. Neuničljivi so in jih ne moremo primerjati z izdelki današnjih dni.
8.12.2016—   (1)   (1)   Ocenifusilio 
bejž,bejž,roba nikakršna,po par pranj,je bila ko stara cota na slivi obešana drago pa tako,pa nič vredno,kitajc jih je šišal že takrat
19.12.2016Ocenimica 
Imam kar nekaj fotografij nas deklet pred tovarno Beti, leto 1972, 1973, da vidite naš stas.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava